Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, Τετάρτη 8 Απριλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες προς τον Παναγιώτατο για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την αποκατάσταση της υγείας του. Επί τη ευκαιρία, οι δύο εκκλησιαστικοί άνδρες αντάλλαξαν αδελφικές εορταστικές ευχές για το επερχόμενο Άγιο Πάσχα.

Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη απέστειλε σήμερα και η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε αυτό μεταφέρει τις ευχαριστίες της για τα συγχαρητήρια της Μητρός Εκκλησίας για την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, τον διαβεβαιώνει ότι θα στηρίζει πάντοτε το έργο και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης, σήμερα το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  για να τον ευχαριστήσει για την οικονομική συμβολή τόσο του Πατριαρχείου όσο και των επιμέρους μητροπόλεων και ιδρυμάτων τους στον αγώνα των αρμόδιων αρχών ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγη ώρα το Φανάρι, αναφορικά με τον τρόπο τέλεσης των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη τα εξής:

  • Από το Σάββατο του Λαζάρου και μετά οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται σε ένα Ναό κάθε αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και κάθε μιάς από τις παρακείμενες Μητροπόλεις, πάντοτε κεκλεισμένων των θυρών, με τη μέριμνα και την επιστασία των οικείων ποιμεναρχών και του επόπτη κάθε Περιφέρειας.
  • Η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας και μάλιστα κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Όμως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Γι’ αυτό συνιστάται η διαδικτυακή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών να γίνεται μόνον από ένα Ναό σε κάθε Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τούτο για να μην εμπεδοθεί ένα νέο ήθος μετατροπής των εκκλησιαστικών ιερουργιών σε ένα επιπλέον τηλεοπτικό θέαμα. Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η τηλεοπτική και διαδικτυακή αναμετάδοση θα γίνεται μόνο από τον Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, όπου οι ακολουθίες θα τελούνται από τον σεπτό Προκαθήμενο και τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.
  • Στις Επαρχίες του εξωτερικού τα αντίστοιχα θα αποφασίζονται από τους οικείους ποιμενάρχες, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων και οδηγιών των τοπικών κυβερνήσεων και των υγειονομικών Αρχών.
  • Στα Πατριαρχικά Μοναστήρια, όπως έχει αποφασισθεί, όλες οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κανονικά από τις Αδελφότητές τους, χωρίς την προσέλευση έξωθεν προσκυνητών.
  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου εύχονται σε όλους μία κατανυκτική Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και ένα ευλογημένο Άγιο Πάσχα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ