Ειδήσεις

Πούτιν: Επανεκίνηση εμπορικών σχέσεων-Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης

Δικαίωμά μας η πολυδιάστατη πολιτική απάντησε ο Τσίπρας στις επικρίσεις. Κινήσεις με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Γιατί κάποιοι στην ΕΕ έχουν ενεργειακές συμφωνίες και κάποιοι όχι;» αναρωτήθηκε. Μπορεί να ενισχυθεί η Ελλάδα μέσω επενδύσεων δηλώνει ο Πούτιν. Δεν Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις.

Την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν που αναφέρθηκε σε μια σειρά ευκαιριών που υπάρχουν. Εξέφρασε την απορία του γιατί κάποιοι θεωρούν παράδοξο να επισκέπτεται ο Ελληνας πρωθυπουργός την Ρωσία και όταν πηγαίνουν άλλοι ηγέτες να θεωρείται κανονικό.

Από την πλευρά του Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα της χώρας να ασκεί πολυδιάστατη πολιτική, πάντα με τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων αλλά άφησε και σαφείς αιχμές: γιατί κάποιοι την ΕΕ έχουν ενεργειακές συμφωνίες και κάποιοι όχι; Αναρωτήθηκε.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Πούτιν έδωσε έμφαση στα εξής σημεία:

* Οι διμερείς ανταλλαγές μειώθηκαν λόγω εμπάργκο και πτώσης πετρελαίου. Θα καταβάλουμε προσπάθειες να ανακάμψει και σε αυτό θα συμβάλει το κοινό πρόγραμμα δράσεων.

* Συζητήσαμε για επενδύσεις και για τον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία καλύπτει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας.

* Μιλήσαμε για τον νέο αγωγό που θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα από τα βασικά κέντρα μεταφοράς αερίου. Αυτό θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

* Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

* Η επόμενη χρονιά θα υπάρξουν κοινές εκδηλώσεις με θέμα τον πολιτισμό, με αφορμές όπως την επέτειο για τα 1.000 χρόνια του Ρωσικού Μοναστηριού στο Αγιο Ορος.

* Σημασία δίνεται και στον τουρισμό, καθώς 900.000 Ρώσοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα

* Για το Κυπριακό ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για ανάγκη να υπάρξει λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ

* Εκανε λόγο για συζητήσεις αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανάγκη να προχωρήσει η συμφωνία στο Μινσκ.

Τσίπρας: Σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις

Εγιναν ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις. «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις».

Οι σχέσεις μας είναι βαθιές και ιστορικές αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια ύφεση. Μπορούμε να φέρουμε άνοιξη στις σχέσεις μας.

Επειδή άκουσα διάφορα σχόλια ευρωπαίων θέλω να ξεκαθαρίσω: Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη χώρα με δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη πολιτική. Μπορεί να ασκεί το ρόλο της. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους θεσμούς που μετέχουμε και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Αυτό συζητήσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν. Πώς μπορούμε να διευρύνουμε τις εξαγωγές. Πώς μπορούν να αρθούν τα αντίμετρα από το εμπάργκο και πώς να αντλήσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός. Πώς θα προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο.

Επεσήμανα στον Ρώσο πρόεδρο πως ενδιαφερόμαστε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες κατασκευής ενός ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος για την κάλυψη ελληνικών και ευρωπαϊκών αναγκών, πάντα τηρώντας τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως είπε μιλήσαμε για την κατάσταση της Ουκρανίας και τόνισα την ανάγκη να εφαρμοστεί απ’ όλους το πακέτο του Μίνσκ που είναι κλειδί για να ξεπεραστεί η βαθιά κρίση. Εδωσα έμφαση και στους ελληνικούς πληθυσμούς στην Μαριούπολη και αλλού στην Ουκρανία.

Πρέπει να επαναφέρουμε την ήπειρό μας σε ένα σοβαρό διάλογο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Από αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί να λείπει η Ρωσία. Η Ελλάδα με τις δυνάμεις που διαθέτει θα συμβάλει ως γέφυρα στο να υπάρξει ο διάλογος.

Χαιρέτησα την στάση της Ρωσίας σε όλη τη διάρκεια των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και μίλησα για την ανάγκη να υπάρξει ξανά διάλογος στο Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε μιλώντας για την ανάγκη να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες, να αλλάξει δηλαδή αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν.

Πούτιν: Δεν μας ζητήθηκε βοήθεια

Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Συζητήσαμε θέματα επενδύσεων σε πολλούς τομείς, όπως την Ενέργεια. Στη διάρκεια των έργων μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που θα επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια ή να λύσουμε ζητήματα χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο, τόνισε.

Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, αν υπάρξει έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα με αυτά μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Δεν είναι βοήθεια από μόνη της.

Ελπίζουμε ότι όταν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις η Ρωσία δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλους ενδιαφερόμενους. Μόνο αυτό χρειαζόμαστε, συμπλήρωσε.

Τσίπρας: Δεν είμαστε επαίτες

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά σε χώρες ζητώντας χρήματα για μια χρηματοδοτική κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκό. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση».
Είμαστε κυρίαρχη χώρα αλλά βρίσκεται πράγματι σε μια δύσκολη θέση. Εχουμε απωλέσει οικονομική δύναμη, αλλά όχι την γεωπολιτική της δυναμική.

Εχει κάθε δικαίωμα να προχωρά σε συμφωνίες που θα την βοηθήσουν να ξεπεράσουν την κρίση. Τέτοιες συμφωνίες με αναπτυξιακό πρόσημο ήρθαμε να συζητήσουμε.

Σεβόμαστε τις συνθήκες και τους κανόνες της ΕΕ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν κάποιες χώρες να έχουν συμφωνίες στα ενεργειακά και κάποιες άλλες όχι.

Οι κυρώσεις δεν είναι λύση

Οι κυρώσεις στα αγροτικά προϊόντα ήρθαν ως απάντηση σε άλλες κυρώσεις. Ο οικονομικός πόλεμος όμως δεν μπορεί να είναι λύση. Συζητήσαμε τρόπου βάση των οποίων θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες γιατί στόχος μας είναι η συνεργασία στον αγροτικό τομέα για να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε.

Για το θέμα ο Βλ. Πούτιν δεν μίλησε με λεπτομέρειες αλλά σημείωσε ότι καταλαβαίνει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις προς την Ρωσία αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση για μια χώρα της Ευρώπης. Με συνεργασία σε διμερές επίπεδο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αλλά οριστική λύση θα δοθεί με το τέλος του οικονομικού πολέμου.

«Γιατί όταν έρχονται άλλοι πρωθυπουργοί είναι κανονικό;»

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι Δούρειος Ιππος ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως είναι ανοικτός σε συνεργασία. Αν η κυβέρνηση της Ελλάδας πιστεύει πως είναι δυνατή η αποκατάσταση της συνεργασίας με τη Ρωσία το χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις με βάση τα δικά της συμφέροντα.

«Όταν τη Ρωσία επισκέπτονται αρχηγοί άλλοι χωρών είναι κανονικό και όταν έρχεται ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι παράδοξο; Δεν μπορώ να το καταλάβω;» είπε χαρακτηριστικά.

«Μιλήσατε για την πιθανότητα να μας πετάξουν από το καράβι», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση.

«Σε αυτό το καράβι είμαστε συνεπιβάτες και δεν δίνουμε σε κανένα το δικαίωμα να υπάρχουν επιβάτες πρώτης θέσης και λαθρεπιβάτες».

Σεβόμαστε τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει σε όλους τους οργανισμούς που μετέχουμε αλλά είναι δικαίωμά μας να προχωρούμε σε συμφωνίες που θα υπερασπίζονται το δικαίωμα του ελληνικού λαού στο να βγούμε από την κρίση.

«Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις της κυβέρνησης με μια λογική ότι η Ελλάδα είναι αποικία χρέους. Δεν είναι». Εχουμε δικαίωμα να κάνουμε ότι και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό αλλά και τους λαούς της Ευρώπης.

«Η ομαλοποίηση της Ελληνικής οικονομίας είναι προς όφελος όλων», είπε ο Βλ. Πούτιν αλλά κάποιοι το αμφισβητούν για δικούς τους λόγους.

Ελληνικός ο αγωγός

«Turkish Stream» στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρχει, θα είναι ελληνικός αγωγός, ο τουρκικός θα είναι στο τουρκικό έδαφος, είπε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να μην λέγεται έτσι αλλά θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την γείτονα. Θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης πάντα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο μέλλον.

Ισως είναι άστοχο να προτάσσουμε τα οικονομικά όταν βάση για τη συνεργασία είναι η πολιτιστική βάση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου