Ειδήσεις

Επιβράδυνση της διεθνούς τουριστικής ανάπτυξης το 2019

Το 2018, ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών αυξήθηκε κατά 5,5%, με αποτέλεσμα τα διεθνή ταξίδια να φτάσουν το 1,4 δισεκατομμύριο. Ως εκ τούτου, για άλλη μια φορά ο τουρισμός αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αυξήθηκε κατά 3,7% σε σύγκριση με την τουριστική βιομηχανία. Η ανάπτυξη προέρχεται από όλες τις περιοχές στον κόσμο, όπως και από τις “ώριμες” αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλά τα ισχυρότερα κέρδη προήλθαν από τις αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Για το 2019, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται επίσης ένας ελαφρώς χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης για τα διεθνή ταξίδια. Ο υπερτουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη αυξανόμενο πρόβλημα για την τουριστική βιομηχανία, με όλο και περισσότερους διεθνείς τουρίστες να αισθάνονται την επίδραση των υπερκορεσμένων προορισμών.

Αυτά τα ευρήματα βασίζονται στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα του World travel Monitor της εταιρείας IPK, μια ετήσια έρευνα που αναλύει την ταξιδιωτική συμπεριφορά των διεθνών τουριστών σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, καλύπτοντας πάνω από το 90% της παγκόσμιας εξερχόμενης ζήτησης.

Η Ασία παράγοντας ανάπτυξης, ισχυρή ανάκαμψη για την Τουρκία
Η Ασία ήταν η ισχυρότερη περιοχή εξερχόμενου τουρισμού πέρυσι, με συνολικά 7% περισσότερα ταξίδια. Ακολουθεί η Λατινική Αμερική με 6%, ενώ έγιναν 5% περισσότερα ταξίδια από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Εξετάζοντας τις περιοχές προορισμών, για άλλη μια φορά η Ασία, αλλά και η Ευρώπη, ήταν οι παγκόσμιοι νικητές λαμβάνοντας 6% περισσότερα διεθνή ταξίδια η καθε μία, ενώ η Αμερική ήταν σαφώς χαμηλότερα, με ένα +3%. Όσον αφορά στις χώρες προορισμού, μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν η στασιμότητα των ταξιδιών προς την Ισπανία το 2018, ένας προορισμός που αναπτύχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, οι προορισμοί που αποφεύγονταν από τον τουρισμό στο παρελθόν ανακάμπτουν, με επικεφαλής την Τουρκία με 8,5 εκατ. περισσότερους επισκέπτες το 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Οι διακοπές ξεπέρασαν για άλλη μια φορά τα επαγγελματικά ταξίδια, λόγω της συνεχούς καθοδικής πορείας των παραδοσιακών επαγγελματικών ταξιδιών, ενώ Τα ταξίδια MICE συνέχισαν σε μια πορεία ανάπτυξης. Με τους διεθνείς ταξιδιώτες να παραμένουν λίγο περισσότερο και να ξοδεύουν πιο πολύ όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, ο τζίρος των διεθνών ταξιδιών αυξήθηκε συνολικά κατά 8%.

Η αυξανόμενη επίδραση του υπερτουρισμού
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η IPK International μέτρησε τις επιδράσεις του υπερτουρισμού μεταξύ των διεθνών ταξιδιωτών. Ενώ οι κάτοικοι των πληγέντων από τον υπερτουρισμό προορισμών διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια, οι ταξιδιώτες αισθάνονται ολοένα και περισσότερο απογοητευμένοι από την “επίθεση” των τουριστών σε ιδιαίτερα περιζήτητες πόλεις. Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας της IPK δείχνουν ότι πάνω από ένας στους 10 διεθνείς τουρίστες επηρεάστηκε αρνητικά από τον υπερτουρισμό. Πρόκειται για 30% αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες. Οι πόλεις που επηρεάστηκαν έντονα από τον υπερτουρισμό ήταν το Πεκίνο, το Μεξικό, η Βενετία και το Άμστερνταμ, αλλά και η Κωνσταντινούπολη και η Φλωρεντία.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες από την Ασία αισθάνθηκαν πολύ περισσότερο επηρεασμένοι από τον υπερτουρισμό σε σύγκριση με τους Ευρωπαίοτς για παράδειγμα. Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι νέοι ταξιδιώτες είναι περισσότερο ενοχλημένοι από τον υπερπτουρισμό σε σύγκριση με τους παλαιότερους ταξιδιώτες.

Ο φόβος της τρομοκρατίας παραμένει
Παρόμοια με τα στοιχεία του 2018, το 38% των διεθνών ταξιδιωτών ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές αστάθειες και οι τρομοκρατικές απειλές θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους για το 2019. Οι ταξιδιώτες από την Ασία αισθάνονται ότι επηρεάζονται περισσότερο από τρομοκρατικές απειλές από ό,τι οι ταξιδιώτες από άλλες ηπείρους. Όσον αφορά στο είδος της επιρροής που θα έχει η τρομοκρατική απειλή στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών, η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει ότι θα επιλέξει μόνο προορισμούς που θεωρούν ως “ασφαλείς”. Η εικόνα ασφαλείας για τους περισσότερους προορισμούς βελτιώθηκε ελαφρώς τους τελευταίους 12 μήνες – και για την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Οι προβλέψεις για το 2019
Με προβλέψεις για  επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2019, η πρόβλεψη για διεθνή ταξίδια το τρέχον έτος είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις επιδόσεις του 2018. Συνολικά, η IPK International αναμένει ότι τα παγκόσμια εξερχόμενα ταξίδια θα αυξηθούν κατά 4% το 2019, με προσδοκώμενο +6%. Η ανάπτυξη στην Αμερική προβλέπεται να φτάσει το 5%, ενώ η Ευρώπη, με +3%, παρουσιάζει μια τάση αποδυνάμωσης σε σχέση με πέρυσι.

ITB World Travel Trends 2018 2019

πηγή traveldailynews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου