Τοπικές Ειδήσεις

Γιώργος Χατζημάρκος: «Μια καλύτερη ζωή είναι εφικτή»

Ο απολογισμός του 2020, πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης , πρωταγωνιστές και την επόμενη μέρα

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι το Νότιο Αιγαίο θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης της χώρας, σε ρόλο πρωταγωνιστή στην μετά covid εποχή, έστειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στην ομιλία του στην καθιερωμένη ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τα πεπραγμένα του 2020,  η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, με τηλεδιάσκεψη.

Η αισιοδοξία η οποία διέπνεε την ομιλία του Περιφερειάρχη, είναι απόρροια της σκληρής δουλειάς σε όλους τους τομείς έργου, με αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα, σε μια πρωτοφανή χρονιά, κατά την οποία, τον πλανήτη ολόκληρο σφράγισε η υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19, η οποία επέβαλε την αλλαγή της ατζέντας των προτεραιοτήτων και έθεσε πιο επιτακτικά παρά ποτέ την ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας υγείας, της επιβίωσης της οικονομίας.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:

«Σε μια χρονιά που δεν είχε τίποτα από την κανονικότητα που ξέραμε, η Περιφέρεια μας είχε μια κανονική παραγωγή έργου.  Η παγκόσμια πανδημία χτύπησε το Νότιο Αιγαίο, όπως χτύπησε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν το νίκησε. Η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη νησιωτική διασπορά στην Ευρώπη, των 50 κατοικημένων νησιών, Με την σημαντική υποστελέχωση των υπηρεσιών της, Με τα διοικητικά εμπόδια ενός γραφειοκρατικού πλαισίου με μηδέν αντανακλαστικά, Με την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, μέχρι χθες, Αυτή η Περιφέρεια, δεν νικήθηκε από την πανδημία.

 Πάλεψε  με αποφασιστικότητα, με αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τον σχεδιασμό και την σκληρή δουλειά, με επιμονή, με ψυχραιμία και με συνεργατικότητα στον υψηλότερο βαθμό και εξασφάλισε υπέροχα αποτελέσματα για τα νησιά και τους νησιώτες. Την χρονιά που πέρασε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο δεν χρησιμοποίησε την πανδημία και τα lock downs ως άλλοθι, τη στιγμή που θα ήταν πιο εύκολο και πιο δικαιολογημένο από ποτέ, αλλά βγήκε μπροστά.  Το 2020, καταγράφεται στην ιστορία του τόπου, εκτός από χρονιά της πανδημίας, και ως η χρονιά που η Περιφέρεια μας έχει να επιδείξει πολύ σημαντικές επιτυχίες. Νίκες ιστορικής σημασίας».

 

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά το έργο που παρήχθη τη χρονιά που πέρασε, σε όλους τους τομείς δράσης και παρέμβασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ,  στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής ανάπτυξης για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σημειώθηκαν επιτεύγματα που υπόσχονται και διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ευκαιριών και δυνατοτήτων και για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, τη χρονιά που πέρασε:

 • Τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο και στη δεύτερη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης με τα λιγότερα κρούσματα και με κατά το δυνατόν ελάχιστες απώλειες.
 • Δικαίωσε τον τίτλο του Πρωταθλητή στον Τουρισμό και στην πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του.  Το Νότιο Αιγαίο λειτούργησε τουριστικά εν μέσω πανδημίας, όταν κορυφαίοι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί δεν κατάφεραν καν να ανοίξουν.
 • Κανένα έργο δεν έμεινε πίσω. Το 2020 εκτελέστηκαν 201 έργα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν ενεργά 112 εργοτάξια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
 • Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία δημοπράτησης της Β΄ φάση του Φράγματος Γαδουρά, του έργου που δίνει την οριστική λύση στην υδροδότηση της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου.
 • Μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του βρίσκεται το μεγάλο έργο της νέας Γέφυρας στον ποταμό Μάκκαρη στο Χαράκι, ένα μεγάλο έργο που ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ.
 • Αποκαταστάθηκαν και τα δύο σημεία του οδικού δικτύου της Σαντορίνης που είχαν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες από φυσικά φαινόμενα, στον Μονόλιθο και στον δρόμο του Αθηνιού.
 • Δημοπρατήθηκαν, μελετήθηκαν και ωρίμασαν δεκάδες έργα αρμοδιότητας Δήμων.
 • Υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμού ρεμάτων που έχει εκπονηθεί ποτέ.
 • Έτρεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία των νησιών, διεθνείς διαγωνισμοί για την επίβλεψη του επαρχιακού οδικού δικτύου.
 • Ιδρύθηκε ο  ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και ήδη λειτουργεί ,αφοσιωμένος στην διαχείριση των απορριμμάτων σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Στη δυσκολότερη περιοχή της Ελλάδας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 • To2020 μπορεί να πήγε πίσω την οικονομία, όμως το Ν. Αιγαίο έκανε ένα μεγάλο άλμα μπροστά, με τη διεκδίκηση και κατάκτηση υπερδιπλάσιων ευρωπαϊκών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ. Από τα 172 εκατομμύρια ευρώ της τελευταίας προγραμματικής περιόδου, το Ν. Αιγαίο ανεβαίνει  στα 357 εκατομμύρια ευρώ.
 • Το 2021 βρίσκει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να είναι η μόνη Περιφέρεια πανελλαδικά, που έχει ήδη συγκροτήσει το  νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό της για την μεγιστοποίηση της απορρόφησης των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα.
 • Στη μάχη των μαχών του 2020, που δεν είναι άλλη από την υγειονομική θωράκιση των νησιών, η Περιφέρεια ρίχτηκε πολύ νωρίς με όλες τις δυνάμεις της , υλικές και έμψυχες και πέτυχε την υγειονομική  θωράκιση των δομών υγείας των νησιών, με κρίσιμο εξοπλισμό.
 • Δημιούργησε το πρόγραμμα #ΝΗΣΙΔΑ, των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου, με δέσμευση ευρωπαϊκών πόρων από το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αφού στο τρέχον, δεν είχαν μείνει κονδύλια αδιάθετα.

Κλείνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων, ο Περιφερειάρχης τόνισε:

«Στα δύσκολα, ήμασταν εδώ για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στη διοίκηση, στην Περιφερειακή Αρχή, σε αυτούς στους οποίους έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες για να τους προστατεύουν, να τους κρατάνε ασφαλείς και υγιείς.  Το 2020, αντισταθήκαμε, δυναμώσαμε, παρατάξαμε όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε έτοιμοι στο σημείο της εκκίνησης του αγώνα για την ανάκαμψη. Η κρυμμένη ευκαιρία στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας είναι η δυνατότητα που μας δίνει για επανεκκίνηση. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα είναι πρωταγωνιστές και την επόμενη μέρα Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης  Γιατί, μια καλύτερη ζωή είναι εφικτή!»

Tο πλήρες κείμενο της ομιλίας του Περιφερειάρχη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μια καθιερωμένη, κατά την πρόβλεψη της νομοθεσίας, συνεδρίαση για τον απολογισμό του έτους που προηγήθηκε.  Και ο φετινός απολογισμός δεν μοιάζει με αυτούς των προηγούμενων ετών, αφού ο χρόνος που πέρασε αποτυπώθηκε ως προς το κύριο χαρακτηριστικό του, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν είχε τίποτα προβλέψιμο.

Ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο αμφισβητήθηκε, ό,τι θεωρούσαμε αυτονόητο, καταρρίφθηκε.

Με απώλειες παντού. Σε ανθρώπινες ζωές, στην οικονομία, στην κανονικότητα της ίδιας της ζωής μας. Με δοκιμασίες δύσκολες και πρωτόγνωρες για ολόκληρο τον πλανήτη.

Αφήσαμε πίσω μας λοιπόν, την πιο δύσκολη χρονιά. Μια χρονιά που έκανε παλαιότερες δυσκολίες να ωχριούν μπροστά της.

Μα δεν αφήσαμε κανέναν πίσω. Δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του.

Και δεν αφήσαμε και κανένα θέμα πίσω. Σε μια χρονιά που δεν είχε τίποτα από την κανονικότητα που ξέραμε, η Περιφέρεια μας είχε μια κανονική παραγωγή έργου.

Η παγκόσμια πανδημία χτύπησε το Νότιο Αιγαίο, όπως χτύπησε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν το νίκησε.

Η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη νησιωτική διασπορά στην Ευρώπη, των 50 κατοικημένων νησιών,

Με την σημαντική υποστελέχωση των υπηρεσιών της,

Με τα διοικητικά εμπόδια ενός γραφειοκρατικού πλαισίου με μηδέν αντανακλαστικά,

Με την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, μέχρι χθες,

Αυτή η Περιφέρεια, δεν νικήθηκε από την πανδημία.

Πάλεψε  με αποφασιστικότητα, με αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τον σχεδιασμό και την σκληρή δουλειά, με επιμονή, με ψυχραιμία και με συνεργατικότητα στον υψηλότερο βαθμό και εξασφάλισε υπέροχα αποτελέσματα για τα νησιά και τους νησιώτες.

Την χρονιά που πέρασε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο δεν χρησιμοποίησε την πανδημία και τα lock downs ως άλλοθι, τη στιγμή που θα ήταν πιο εύκολο και πιο δικαιολογημένο από ποτέ, αλλά βγήκε μπροστά.

Το 2020, καταγράφεται στην ιστορία του τόπου, εκτός από χρονιά της πανδημίας, και ως η χρονιά που η Περιφέρεια μας έχει να επιδείξει πολύ σημαντικές επιτυχίες. Νίκες ιστορικής σημασίας.

Νέα εγχειρήματα. Σπουδαία αποτελέσματα και παραγωγή έργου σε κάθε κύτταρο αυτού του οργανισμού, που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από την Υγεία και τον Τουρισμό, μέχρι την αγροτική οικονομία και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Κάθε πτυχή της διοικητικής μας μηχανής δούλεψε και παρήγαγε έργο, σαν να μην είχαμε πανδημία. Σαν να μην είχαμε lock down.

Η αποτίμηση της πρωτόγνωρης αυτής χρονιάς έχει τίτλο και δεν είναι άλλος από το «Κανένα νησί, κανένας νησιώτης Μόνος».

Πολιτική και Διοίκηση γνώρισαν μια μακρά περίοδο απαξίωσης και αδιαφορίας από πλευράς των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η ζωή τους δεν θα αλλάξει μέσω της πολιτικής.

Η πανδημία όμως ανέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι μια χρηστή διοίκηση μπορεί να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Μπορεί να κάνει τη διαφορά. Περιοχές και κράτη με διοικήσεις που επέδειξαν αποφασιστικότητα, αντανακλαστικά και προσήλωση, μπόρεσαν να μετριάσουν τις συνέπειες της πανδημίας και να μείνουν όρθια.

Στο Νότιο Αιγαίο, με σχέδιο, με εργαλεία, με τήρηση χρονοδιαγράμματος, με αφοσίωση, επιμονή και σκληρή δουλειά, φέραμε αποτελέσματα:

–       Τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο και στη δεύτερη, η Περιφέρειά μας ήταν μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης με τα λιγότερα κρούσματα. Μια καθαρή Περιφέρεια με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με κατά το δυνατόν ελάχιστες απώλειες. Καμία απώλεια, φυσικά, δεν είναι ένας αριθμός σε μία λίστα. Όμως το να κρατιέται αυτός ο αριθμός συμπιεσμένος προς τα κάτω είναι ένας διαρκής και ανυπέρβλητος στόχος.

–       Δικαιώσαμε τον τίτλο του Πρωταθλητή στον Τουρισμό και στην πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του. Η κορυφή που ανεβήκαμε και αυτή τη χρονιά δεν είναι ότι είμαστε πανελλαδικά η 1η Περιφέρεια σε συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις, η 1η σε δαπάνη ανά επίσκεψη, η 1η σε δαπάνη ανά διανυκτέρευση, η 1η σε συνολικές διανυκτερεύσεις, η 1η σε επισκέψεις μεταξύ των Περιφερειών που άνοιξαν 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020). Η κορυφή και η μεγαλύτερη νίκη του Τουρισμού μας το 2020 είναι ότι λειτουργήσαμε τουριστικά εν μέσω πανδημίας, όταν κορυφαίοι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί δεν κατάφεραν καν να ανοίξουν. Εμείς ανοίξαμε 118 λιμάνια και 14 αεροδρόμια, εκ των οποίων τα 5 διεθνή, υποδεχθήκαμε εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο, μείναμε ασφαλείς, μείναμε σε λειτουργία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που πέτυχαν κορυφαίοι παγκόσμιοι προορισμοί, από αυτούς που μπόρεσαν να ανοίξουν και κλείσαμε τελευταίοι. Και όλα αυτά, όχι σε μια πορεία μοναχική, αλλά σε καθημερινή συνεργασία με όλη την κοινωνία. Για πρώτη φορά, μπορέσαμε και λειτουργήσαμε σαν ομάδα όλοι : Εργαζόμενοι, αυτοδιοίκηση, φορείς, επαγγελματίες. Για πρώτη φορά, βγαίναμε με μια φωνή, ένα πρόσωπο, μια άποψη. Ναι, η «Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό» είναι μια ακόμα παρακαταθήκη για το εξίσου δύσκολο 2021 και η ομόφωνη απόφαση όλων όσων συμμετείχαν για την συνέχιση της λειτουργίας της ομάδας αυτής, είναι από τα πιο αισιόδοξα μηνύματα της περιόδου. Που δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και οι συνήθεις τοπικοί εγωισμοί δεν είναι πια εμπόδιο για την συνεργασία. Τα απόλυτα νούμερα προφανώς δεν έχουν σχέση με αυτά των προηγούμενων απανωτών ρεκόρ, αλλά καμία σχέση δεν είχε και το μέγεθος της τουριστικής πίτας, που άφησε στην τουριστική περίοδο του 2020 η πανδημία. Όμως ό,τι απωλέσαμε σε έσοδα, εξαιτίας της συρρικνωμένης πίτας, το πήραμε πίσω σε πλεόνασμα αξιοπιστίας και παγκόσμιας αναγνώρισης, το οποίο σκοπεύουμε, με σχέδιο που καταρτίζουμε και εκπονούμε ήδη, να εξαργυρώσουμε το 2021.

 

–       Για 2η συνεχόμενη χρονιά, βρισκόμαστε στην 1η θέση πανελλαδικά σε ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων. Όχι, δεν σταθήκαμε τυχεροί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η πρωτιά για 2η συνεχόμενη φορά ήρθε, όπως και την πρώτη, με σκληρή δουλειά και συνεργασία. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων, με ποσοστό 56,13%, όπως επίσης και στην πρώτη θέση όσον αφορά το ποσοστό δαπανών ενωσιακής στήριξης (61,92%). Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του μέσου όρου απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (ποσοστό 53,89%), αλλά και σημαντικά υψηλότερο του μέσου ποσοστού απορρόφησης των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων (ποσοστό 43,51%). Οι νησιώτες αξίζουν τα καλύτερα και εμείς ήμασταν εδώ με το περισσότερο που μπορούμε.

 

–       Δεν αφήσαμε πίσω κανένα έργο. Το 2020 εκτελέστηκαν 201 έργα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μελετήθηκαν και υπογράφηκαν 109 μελέτες. Υπογράφηκαν 92 νέες συμβάσεις έργων. Τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν ενεργά 112 εργοτάξια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

 

–       Από αυτά, 61 αφορούν έργα οδικού δικτύου – βελτιώσεις, αποκαταστάσεις, φωτισμό, σήμανση, ασφάλεια, συνιστώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας στην ιστορία της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, στη Ρόδο και την Κω, φωτίζονται δρόμοι που ήταν σκοτεινοί από τη δεκαετία του 1970, όταν κατασκευάστηκαν. Χιλιάδες στύλοι οδοφωτισμού και δεκάδες χιλιόμετρα στηθαίων ασφαλείας στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των νησιών.

 

–       Όχι μόνο δεν αφήσαμε κανένα έργο πίσω λόγω της πανδημίας και του lock down, αλλά προχωρήσαμε αποτελεσματικά έργα, που ο τόπος είχε ανάγκη και αναζητούσε για δεκαετίες.

 

 • Ολοκληρώσαμε την προετοιμασία δημοπράτησης της Β΄ φάση του Φράγματος Γαδουρά, του έργου που δίνει την οριστική λύση στην υδροδότηση της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου.

 

 • Μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του βρίσκεται το μεγάλο έργο της νέας Γέφυρας στον ποταμό Μάκκαρη. Η κατάρρευσή της έκοψε στα δύο το νησί, ευτυχώς χάρη στην προνοητικότητα που επιδείξαμε, χωρίς απώλειες και ατυχήματα, αφού δεν διστάσαμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος και να την κλείσουμε εγκαίρως. Και αυτό το μεγάλο έργο, μέσα σε χρόνο ρεκόρ θα είναι έτοιμο, εντός χρονοδιαγράμματος.

 

 • Αποκαταστάθηκαν και τα δύο σημεία του οδικού δικτύου της Σαντορίνης που είχαν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες από φυσικά φαινόμενα, στον Μονόλιθο και στον δρόμο του Αθηνιού.

 

 • Δημοπρατήθηκαν δεκάδες έργα αρμοδιότητας Δήμων μας, αφού στα περισσότερα από αυτά χρειάστηκε να κάνουμε συμπληρωματικές μελέτες και να τα ωριμάσουμε, όπως οι Βιολογικοί των νησιών Χάλκης και Σύμης.

 

 • Παρακολουθήσαμε την πορεία συνολικά 571 έργων / μελετών, εκ των οποίων τα 376 καλύπτονται από ίδιους πόρους της Περιφέρειάς μας, με συνολική απορρόφηση που ανέρχεται στο ποσό των 33.236.196€.

 

 • Υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμού ρεμάτων που έχει εκπονηθεί ποτέ, πάνω σε μια αρμοδιότητα που είναι νέα για την Περιφέρεια, αφού μέχρι το 2018, ανήκε στους Δήμους. 38 έργα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα συνολικού προϋπολογισμού 2.684.919€ από ιδίους πόρους της Περιφέρειας αφορούσαν την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών, στο πλαίσιο των οποίων διενεργήθηκαν μεταξύ άλλων και προληπτικοί καθαρισμοί στις κοίτες υδατορεμάτων και χειμάρρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο  για το νησί της Ρόδου, καθαρίσαμε ρέματα μήκους 97 χλμ. με την έκταση των εργασιών να ανέρχεται σε 1.178,6 στρέμματα. Τέλος, εισαγάγαμε νέα φιλοσοφία και στην αντιπλημμυρική προστασία με την σύναψη συμβάσεων τριετούς διάρκειας για τον καθαρισμό ρεμάτων. Με το νέο αυτό πλαίσιο και με τον υψηλό προϋπολογισμό των 9.256.733€, η δημόσια διοίκηση προσπερνά τις αγκυλώσεις και τις μακροχρόνιες διαδικασίες που δεν της επιτρέπουν να βρίσκεται έγκαιρα στα σημεία και να προλαμβάνει καταστάσεις. Με την νέα φιλοσοφία στην αντιπλημμυρική προστασία που εισαγάγαμε, θα μπορούμε, προληπτικά ή και κατασταλτικά αν χρειαστεί, να επεμβαίνουμε για την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους από πλημμύρες.

 

 • Τη χρονιά της πανδημίας, και παρά τις απαγορεύσεις και τα lock downs, που έθεσαν σε αναστολή τις πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις της Περιφέρειας των προηγούμενων ετών, βρήκαμε χώρο να κάνουμε πράξη την πεποίθησή μας ότι η Παιδεία είναι ο ζωτικότερος πυλώνας της κοινωνίας μας, μέσα από το Ειδικό πρόγραμμα Συντήρησης Σχολικών Μονάδων, που υλοποιεί η Περιφέρεια είτε η ίδια είτε σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους που έχουν και την σχετική αρμοδιότητα. Το πρόγραμμα, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά όλες τις σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων, όλων των νησιών μας και χρηματοδοτείται με μίγμα Εθνικών και Ιδίων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας μας. Ο απολογισμός του 2020 περιλαμβάνει 10 έργα, που αφορούν Ανεγέρσεις, Συντηρήσεις, Επισκευές σχολικών κτιρίων,  18 ενεργές προγραμματικές & διαβαθμιδικές συμβάσεις με δήμους για συντηρήσεις σε 84 σχολικές μονάδες.
 • Στην ίδια λογική, που υπαγορεύει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να επενδύει στο μέλλον, διοχετεύσαμε όλη μας την ενέργεια σε ό,τι έχει να κάνει με τον Αθλητισμό, στο πρόγραμμα για την συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο απολογισμός για το 2020 περιλαμβάνει δέκα έργα αθλητικών εγκαταστάσεων και 6 ενεργές προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις εργασιών με δήμους σε χώρους άθλησης.   Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας, το γεμάτο διεθνείς και τοπικές αθλητικές δράσεις πρόγραμμά μας, έπρεπε και αυτό να τεθεί σε αναστολή. Απέναντι όμως στις προηγούμενες επιτυχίες των μεγάλων διοργανώσεων και στην θεσμοθέτηση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων έχουμε τη δέσμευση να επιστρέψουμε το 2021, μια δέσμευση που έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2021.

 

 • Το 2020, τρέξαμε για πρώτη φορά στην ιστορία των νησιών, διεθνείς διαγωνισμούς για την επίβλεψη του επαρχιακού οδικού δικτύου. Για την καθημερινή επίβλεψη του οδικού δικτύου. Και η πρώτη σχετική σύμβαση υπογράφεται εντός του τρέχοντος μηνός αφού έλαβε το πράσινο φως μετά τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μπορεί κατά τη διάρκεια του 2020 η μάχη των μαχών να ήταν η υγειονομική θωράκιση και η προστασία της δημόσιας υγείας, δεν εγκαταλείψαμε όμως όλες τις προ-πανδημίας προσπάθειές μας για να απαντήσουμε στις διαχρονικές προκλήσεις της Περιφέρειας μας.

Όπως στην πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος, από το οποίο ζούνε οι οικονομίες και κοινωνίες μας σε συντριπτικό βαθμό. Η νέα εποχή ξεκινά με ένα νέο εργαλείο και με τη δέσμευση ότι η περίοδος της ανευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον έλαβε τέλος. Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει ιδρυθεί και είναι ένας ήδη λειτουργικός οργανισμός, αφοσιωμένος στην διαχείριση των απορριμμάτων σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Στη δυσκολότερη περιοχή της Ελλάδας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει ήδη καταρτιστεί το τεχνικό του πρόγραμμα για το 2021, που περιλαμβάνει 39 έργα, συνεχιζόμενα και νέα, ενώ ήδη τα πρώτα 9 μεγάλα έργα είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν από τον νέο οργανισμό.

Παράλληλα, δεν χάσαμε χρόνο. Δεν χάσαμε μέρα, δεν χάσαμε λεπτό. Προετοιμάσαμε το έδαφος και πήραμε αποφάσεις για την επόμενη μέρα και την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Το 2021 βρίσκει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να είναι η μόνη Περιφέρεια πανελλαδικά, που έχει ήδη συγκροτήσει το  νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό της για την μεγιστοποίηση της απορρόφησης των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα.  Είναι απόφασή μας να μην γίνουμε μέρος της γκρίνιας, του μηδενισμού και της μοιρολατρίας, που είναι εγγενής στον τοπικό δημόσιο λόγο και σήμερα ανατροφοδοτείται και από τις οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας. Είναι απόφασή μας να εστιάσουμε στην ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση για το Νότιο Αιγαίο, ειδικά σε μία φάση που φαίνεται ότι η στήριξη από την ΕΕ είναι αξιοσημείωτη. Απέναντι στη μοιρολατρία, αντιτάσσουμε τη δράση με σχέδιο. Ο νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας θα είναι ο μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας την επόμενη μέρα.

Στη μάχη των μαχών του 2020, που δεν είναι άλλη από την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας, ριχτήκαμε πολύ νωρίς με όλες μας τις δυνάμεις, υλικές και έμψυχες. Με αντανακλαστικά, γρήγορες αποφάσεις και πολλή δουλειά πετύχαμε τα παρακάτω:

–       Οι νησιώτες μας είχαν από την πρώτη φάση της πανδημίας δυνατότητα μοριακού ελέγχου για covid-19 και μία σειρά ακόμα νοσημάτων από τα δημόσια Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., χάρη στον εξοπλισμό που προμηθευτήκαμε, κατόπιν των οδηγιών και κατευθύνσεων από τους αρμόδιους φορείς υγείας.

–       Οι νησιώτες έχουν πλέον τη δυνατότητα ασφαλών διακομιδών για λοιμώδη νοσήματα, με τη χορηγία από την Περιφέρεια στο ΕΚΑΒ, δύο κλωβών αρνητικής πίεσης, όταν το ΕΚΑΒ διέθετε μόλις έναν για όλη την Ελλάδα.

–       Οι νησιώτες είχαν στη β’ φάση της πανδημίας εύκολη, χωρίς εμπόδια και χωρίς οικονομική επιβάρυνση πρόσβαση σε έλεγχο με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests), με τους πληθυσμούς των μικρότερων νησιών να τίθενται σε προτεραιότητα.

–       Όλα τα νησιά, από το Καστελλόριζο μέχρι την Κέα, είχαν κάλυψη σε υγειονομικό υλικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας από προμήθειες και διανομές που οργάνωσε η Περιφέρεια.

–       Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας απέκτησαν θαλάμους απομόνωσης και υποδοχής ασθενών για την καλύτερη ασφάλεια προσωπικού, νοσηλευομένων και επισκεπτών.

Τη μακριά λίστα συμπληρώνουν ακόμα κρίσιμος εξοπλισμός, όπως σύγχρονοι αναπνευστήρες στις δομές υγείας, χρηματοδότηση προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, χρηματοδότηση Νοσοκομείων, οικονομική ενίσχυση ΕΚΑΒ, πρόγραμμα τηλεϊατρικής. Σημειωτέο, ότι όλες οι προμήθειες εξοπλισμού και υλικών διεξήχθησαν εν μέσω ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, που επέβαλε η εκτόξευση της ζήτησης ανά τον πλανήτη. Με άμεσα αντανακλαστικά, 21.180.000€ συνολικά κατευθύνθηκαν στην υγεία και την ενίσχυση του δημόσιου υγειονομικού συστήματος των νησιών. Η προσπάθεια αυτή δεν υπαγορεύτηκε από την ύπαρξη κάποιου θεσμικού πλαισίου, που ορίζει ότι είναι χρέος και αρμοδιότητα της Περιφέρειας, καθώς δεν υφίσταται τέτοιο πλαίσιο. Υπαγορεύτηκε από το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την στάση μιας περιφερειακής αρχής που δεν εξαντλείται και δεν περιχαρακώνεται στην περιοχή των αρμοδιοτήτων της. Για να μπορούμε σήμερα με περηφάνια να στεκόμαστε όρθιοι, έχοντας υποστεί συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με τις άλλες Περιφέρειες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και κάθε σημείο του πλανήτη. Ένα συλλογικό επίτευγμα κοινωνίας και διοίκησης. Είδαμε την κρίσης της πανδημίας ως ευκαιρία υγειονομικής στήριξης των νησιών μας και σήμερα, μετά από ένα χρόνο, είμαστε σε θέση να πούμε ότι η υγειονομική κατάσταση στα νησιά είναι πολύ καλύτερη, από αυτή που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το δύσκολο 2020, δεν αφήσαμε κανέναν πίσω.  Συνεχίζοντας την πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής πολύ πριν την πανδημία, στηρίξαμε και το 2020, όπως και προηγούμενες χρονιές τις κοινωνικές δομές στα νησιά, διαθέτοντας μεγάλο μέρος ίδιων και ευρωπαϊκών πόρων, ώστε οι νησιώτες να αισθάνονται ότι στα δύσκολα δεν είναι μόνοι και ότι υπάρχει μια περιφερειακή αρχή που νοιάζεται. Σχεδιάσαμε, προκηρύξαμε, συμβασιοποιήσαμε, προμήθειες και υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΤΕΒΑ, αξίας πάνω από 800.000,00 € και πραγματοποιήσαμε διανομές τροφίμων και ειδών ΤΕΒΑ, στους δικαιούχους στα νησιά μας. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, διανείμαμε κάθε μήνα δωρεάν σε περισσότερες από 1000 οικογένειες, τρόφιμα, ώστε να εξασφαλίζεται η  αξιοπρεπής διαβίωση τους. Έχουμε προβεί όμως στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου να διατεθούν τρόφιμα και άλλα είδη σε περισσότερες από 3500 επιπλέον οικογένειες μέσω χρηματοδότησης που διαθέσαμε από τους Ιδίους Πόρους της Περιφέρειας μας.   Προετοιμαζόμαστε για το περισσότερο, αλλά παράλληλα, στόχος δικός μας είναι, όσο το δυνατόν λιγότεροι συνάνθρωποί μας να αναγκαστούν να καταφύγουν σε αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι,  η στήριξη της οικονομίας των νησιών μας και η ανταγωνιστικότητά της, ήταν και παραμένει για μας μια διαρκής μάχη, που δίνουμε καθημερινά σε πολλά επίπεδα και τομείς, ιδιαίτερα τη χρονιά της πανδημίας. Εκτός, από τους πόρους της Περιφέρειας που έχουν διατεθεί για την χρηματοδότηση των εθνικών πολιτικών στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, σε αυτή τη μάχη, ρίξαμε και το πρόγραμμα #ΝΗΣΙΔΑ, των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου, με δέσμευση ευρωπαϊκών πόρων από το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αφού στο τρέχον, δεν είχαν μείνει κονδύλια αδιάθετα. Ένα πρόγραμμα που υλοποίησαν και άλλες Περιφέρειες της χώρας, εμείς όμως το φέραμε στα δικά μας μέτρα και φροντίσαμε γι’ αυτές τις εταιρείες και τους κλάδους, που το είχαν περισσότερο ανάγκη. Για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καθώς και για τις επιχειρήσεις εστίασης, για τις οποίες, μόνο εμείς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δημιουργήσαμε ειδικό, διακριτό χώρο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση.

Η υποστελεχωμένη Διοίκηση του Ν. Αιγαίου ήταν εδώ να αποσοβήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και να κάνει τη ζωή των νησιωτών καλύτερη.

Η μηχανή δούλεψε.

Η Διοίκηση πέρασε στην αντεπίθεση.

Σαν να μην υπήρχε πανδημία, σαν να μην υπήρχε lock down, οι υπηρεσίες μας έκαναν κανονικά τη δουλειά τους σε ένα περιβάλλον καθόλου κανονικό.

Ο αναλυτικός υπηρεσιακός απολογισμός μπορεί να το διαβεβαιώσει. Ενδεικτικά μόνο, παρατίθενται εδώ:

 

Στη Δημόσια Υγεία

 1. Οι ελεγκτικές μας Υπηρεσίες, διενήργησαν περισσότερους από 4.000 ελέγχους για την τήρηση των μέτρων covid 19 σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία  και ευαίσθητες δομές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων
 2. Διενεργήθηκαν 287 Δειγματοληψίες πόσιμου νερού, θαλάσσιου ύδατος, λυμάτων
 3. Η ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ πραγματοποίησε ιατρικές αποστολές στα παρακάτω νησιά: Καστελόριζο, Τήλο, Χάλκη, Σύμη και Κάσο, όπου εξετάστηκαν συνολικά 321 άτομα από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

 

Στην αγροτική οικονομία

 1. Διενεργήθηκαν 156 αναλύσεις δειγμάτων μελιού,
 2. 31 δειγματοληψίες αρδευτικού νερού και 287 δειγματοληψίες εδάφους, προϊόντων και ζωοτροφών
 3. Εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας για την προστασία 2.153.413 ελαιόδεντρων ύψους 234.000 ευρώ
 4. Από το Φυτώριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διατέθηκαν 50.000 μελισσοκομικά φυτά για τις ανάγκες φύτευσης των μελισσοκόμων Νοτίου Αιγαίου και άλλα τόσα για καλλωπιστικούς σκοπούς.

 

Στην προστασία ζωικού κεφαλαίου, τα εντυπωσιακά νούμερα των 23.904 αιμοληψιών ζώων, 11.116 εμβολιασμών βοοειδών, 5.974 δειγματοληψίών για ανίχνευση νοσημάτων σε ζώα, 81.956  κρεοσκοπιών και επιβολής 63 πρόστιμα ύψους 63885 ευρώ.

Στο Περιβάλλον

 1. Εκδώσαμε 58 αποφάσεις  πρόσθετων όρων διασφάλισης της ακεραιότητας περιοχής NATURA
 2. 169 Εισηγήσεις-γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών επιπτώσεων
 3. 488 Περιβαλλοντικές Αυτοψίες και αυτοψίες ανθυγιεινών εστιών.

 

Απαντήσαμε όμως και την πρόκληση να κάμψουμε τη διαχρονική ανισότητα που βίωνε η νησιωτική μας περιφέρεια στο θέμα της χρηματοδότησης. Φροντίσαμε το 2020 να είναι η τελευταία χρονιά στη μακρά περίοδο της υποχρηματοδότησης των νησιών μας.

To 2020 μπορεί να πήγε πίσω την οικονομία, όμως το Ν. Αιγαίο έκανε ένα μεγάλο άλμα μπροστά, με τη διεκδίκηση και κατάκτηση υπερδιπλάσιων ευρωπαϊκών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ. Έτσι, παρακαταθήκη του 2020, παρά τις δυσκολίες του, είναι και η ιστορικών διαστάσεων νίκη το Νότιο Αιγαίο να λάβει υπερδιπλάσια χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους τη νέα προγραμματική περίοδο, ξεπερνώντας και τον στόχο του διπλασιασμού, που είχαμε θέσει. Από τα 172 εκατομμύρια ευρώ της τελευταίας προγραμματικής περιόδου, ανεβαίνουμε στα 357 εκατομμύρια ευρώ, απόρροια της επιτυχημένης προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει αρχικά νέα κατηγοριοποίηση για το Νότιο Αιγαίο και στη συνέχεια διπλάσιους ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Στα δύσκολα, ήμασταν εδώ για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στη διοίκηση, στην Περιφερειακή Αρχή, σε αυτούς στους οποίους έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες για να τους προστατεύουν, να τους κρατάνε ασφαλείς και υγιείς.

Το 2020, αντισταθήκαμε, δυναμώσαμε, παρατάξαμε όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε έτοιμοι στο σημείο της εκκίνησης του αγώνα για την ανάκαμψη.

Η κρυμμένη ευκαιρία στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας είναι η δυνατότητα που μας δίνει για επανεκκίνηση.

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα είναι πρωταγωνιστές και την επόμενη μέρα

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης

Γιατί, μια καλύτερη ζωή είναι εφικτή!

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου