Την διαβεβαίωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει χρίσματα αλλά μόνον στηρίξεις, και συμμετέχει με δικά του στελέχη σε ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» έδωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Νότιας Δωδεκανήσου του κόμματος, κ. Αντώνης Αποστολίδης.
Στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην προετοιμασία του κομματικού μηχανισμού με σημείο αιχμής τις Ευρωεκλογές ενώ για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου για την πρακτική της να δίνει χρίσματα και να δηλώνει πως, στην Τ.Α. θα εφαρμοστούν οι πολιτικές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού αλλά και για τις Ευρωεκλογές, θα ήθελα, κατ’ αρχήν να ευχηθώ καλή προεκλογική περίοδο σε όλους. Εύχομαι να είναι ένας πολιτικός αγώνας –κυρίως- όσον αφορά τις αντιπαραθέσεις των παρατάξεων.
Αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουν, το σύνολο των παρατάξεων στην άκρη του μυαλού τους, είναι το γεγονός πως οι αλλαγές που έχει φέρει ο ‘Κλεισθένης’ με την πιο δημοκρατική λειτουργία και την απλή αναλογική, είναι δύο παράγοντες πολύ σημαντικοί για την επόμενη μέρα του τόπου. Θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό και κατά την προεκλογική περίοδο γιατί οι σημερινοί αντίπαλοι, ίσως θα χρειαστεί να συνεργαστούν την επόμενη μέρα και να λύσουν από κοινού, προβλήματα του τόπου», τόνισε.
Κριτική
στον κ. Στέργο Στάγκα
Ο κ. Αποστολίδης άσκησε κριτική σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, κατηγορώντας τους πως «οικειοποιούνται» δράσεις
«Ξαφνικά, βλέπω από τοπικές αρχές Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, στην περιοχή μας, να οικειοποιούνται πολλά θετικά πράγματα τα οποία έχει εξαγγείλει και έχει υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση, θεωρώντας τα ως αποκλειστικά δικά τους –λες και οι χρηματοδοτήσεις για τα διάφορα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή μας, έρχονται από κάποιο… πηγάδι, του οποίου τυγχάνει να είναι ιδιοκτήτες. Γι αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη στα τελευταία χρόνια που έχει επιτύχει να διατηρεί εξαιρετική συνεργασία με το σύνολο των τοπικών αρχών, Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού σχεδόν σε όλη την χώρα. Είναι η μόνη κυβέρνηση που διαχρονικά έχει εξασφαλίσει μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, χρηματοδοτικά εργαλεία, σε περίοδο που πολλοί άλλοι –και μάλιστα σε αυτούς πρόσκεινται πολλές παρατάξεις Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, με χρίσματα- απέτυχαν. Εδώ λοιπόν, θα πρέπει να αποδίδουμε ‘τα του Καίσαρος τω Καίσαρι’. Είναι καλό να βλέπουμε να υλοποιούνται έργα στον τόπο, καλό όμως είναι να αναφέρουμε καμιά φορά ποιος ήταν αυτός, που φρόντισε να υπάρξει η χρηματοδότηση γι αυτά. Επαναλαμβάνω δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες με… πηγάδια, από όπου ξαφνικά αναβλύζουν χρήματα και τα χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν».
Ερωτηθείς σε ποιον αναφέρεται, ο κ. Αποστολίδης ονομάτισε τον κ. Στέργο Στάγκα, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρημάτων: «Αυτό δεν είναι κάτι που έχει κάνει η ΠΝΑΙ από μόνη της. Είναι κάτι που έχει κάνει συνολικά η κεντρική κυβέρνηση για το σύνολο των περιφερειών της Ελλάδας και αφορά μια συγκεκριμένη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συγκεκριμένες χρήσεις Τ.Α. Όφειλε να το αναφέρει ο κ. Στάγκας στις δηλώσεις του» όπως είπε.
Σκληρή κριτική στη ΝΟΔΕ
Δωδεκανήσου
Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα κατά της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, λέγοντας πως «κάποιοι προσπαθούν να… χρωματίσουν υποχρεωτικά το σύνολο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων οι οποίες μετέχουν στις εκλογές. Εάν αυτοί δεν μπορούν να το αντιληφθούν επειδή είναι χρωματισμένες οι δικές τους παρατάξεις, τότε πολύ απλά θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή. Διότι η ‘απομόνωση’ του χρωματισμού, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί πολώσεις και αδιέξοδα τα οποία δεν έχουν χώρο στην Τ.Α. Μπορούμε να δούμε με μεγάλη ευκολία την Ν.Δ. να δίνει χρίσματα με επίσημες ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου στον κ. Αντώνη Καμπουράκη για τον Δήμο Ρόδου και στον κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την ΠΝΑΙ –εδώ όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι αυτό είναι αποκλειστικά δική τους επιλογή. Η Τ.Α. αυτό το οποίο χρειάζεται διαχρονικά (και είναι η θέση μας, ως πολιτικός χώρος) είναι πλατιά, ανοιχτά και συμμαχικά κοινωνικά σχήματα, τα οποία βάζουν ένα πρόταγμα σε πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια, ψάχνουν για πολιτική σύνθεση για διάλογο και να δημιουργήσουν για το καλό του τόπου. Αυτός για εμάς είναι ο πρώτος στόχος, με βάση αυτό το σχέδιο δουλεύουμε και με βάση αυτό, συμμετέχουμε στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Δεν χωρούν στην Τ.Α. χρίσματα ούτε δηλώσεις του τύπου: ‘θα εφαρμόσουμε στην Τ.Α. την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη’ όπως είπε η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, αναφερόμενη στους δύο υποψήφιους της για τα χρίσματα που έδωσε. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές, διχάζουν την κοινωνία και προσπαθούμε να πείσουμε τους συνδημότες μας, ότι οι δεξιοί θα το κάνουν καλύτερα αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας. Η κοινωνία δεν έχει πολιτικούς χρωματισμούς όταν μιλάμε για την Τ.Α. Έχει προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Και αυτό πρέπει να κάνουν την επόμενη μέρα. Να συνθέσουν προτάσεις και λύσεις».
Για την στήριξη σε
Σ. Καρίκη και Μ. Γλυνό
Σε ερώτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα πρόσωπα των κ.κ. Στράτου Καρίκη για τον Δήμο Ρόδου και Μανώλη Γλυνού για την ΠΝΑΙ, ο κ. Αποστολίδης δήλωσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει χρίσματα. Δεν δίνει στήριξη με την έννοια ότι κάποιος υποψήφιος είναι Συριζαίος και γι αυτό είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και δικά του στελέχη που είναι υποψήφιοι σε διάφορες περιοχές, κατεβαίνουν πάντα σε ανοιχτά σχήματα και με κοινωνικές συμμαχίες. Εμείς μετέχουμε σε παρατάξεις οι οποίες είναι συμμαχικές, κοινωνικές, ανεξάρτητες και ακομμάτιστες από τις κεντρικές πολιτικές. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι στην Τ.Α. και στις τοπικές κοινωνίες. Κατ’ αναλογία, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν βγει. Συνεργαζόμαστε με συγκεκριμένες παρατάξεις ανά την Ελλάδα. Η παράταξη του κ. Καρίκη είναι ανεξάρτητη και σ’ αυτήν μετέχουμε ως μέλη της».
Είπε ακόμη πως ειδικά για την ΠΝΑΙ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα.
Προεκλογική δραστηριότητα
Τέλος, ανακοίνωσε πως σε τοπικό επίπεδο η Νομαρχιακή Επιτροπή, Νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει βάση σε μια σειρά από δράσεις με σημείο αιχμής τις Ευρωεκλογές. «Θα γίνουν συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για τις Ευρωεκλογές αφού η Ν.Ε. ασχολείται με την κεντρική πολιτική. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν σε αυτοδιοικητικά σχήματα θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, για την Τ.Α. Πρώτου και Δευτέρου βαθμού».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ