Τις μελέτες για τις συμβάσεις πέντε νέων τεχνικών έργων για σχολικά κτήρια υπέγραψε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, (έχοντας την ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου) παρουσία και των μελετητών – εργολάβων που έχουν αναλάβει τα έργα.
«Κύρια υποχρέωση του Δήμου Ρόδου είναι οι υποδομές και τα έργα. Μετά από πολύ καιρό –έχοντας αντιμετωπίσει και τις εμπλοκές με τον Νόμο 4412/2016 που πάγωσε όλες τις διαδικασίες, διακηρύξεις, διαγωνισμούς και υπογραφές συμβάσεων, ακολούθησε άλλος νόμος, που επίσης δημιούργησε προβλήματα, ενώ είχαμε προχωρήσει κάποιες μελέτες. Τα χρήματα, ήταν δεσμευμένα στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου και στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Μετά την υπογραφή για τον β/ν σταθμό της Ιαλυσού με πόρους του ΕΣΠΑ, ξεκίνησαν οι εργασίες. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε με τους εργολάβους τις συμβάσεις για να προχωρήσουν μια σειρά από έργα –μικρά ή μεγάλα δεν έχει τόση σημασία όσο να ξεκινήσουν και να κερδίσουμε όσο μπορούμε το χαμένο έδαφος που μας δημιούργησε η γραφειοκρατία» είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εξής έργα:
· Εκτέλεση Εργασιών για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου (κτήρια Πρωτοβάθμιας και κτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)
· Αφορούν τις εξής περιοχές: 1) Δημοτική Ενότητα Ρόδου –δέκα σχολικά κτήρια, 2) Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας, 3) Δημοτική Ενότητα Αφάντου – Καμείρου, 4) νηπιαγωγείο Καλάθου, 5) νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου, 6) Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου, 7) νηπιαγωγείο Καμείρου, 8) δημοτικό σχολείο Αφάντου, 9) δημοτικό σχολείο Αρχίπολης, 10) δημοτικό σχολείο Ελεούσας, 11) δημοτικό σχολείο Γενναδίου και αντίστοιχα:
·  Κτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 1) Γυμνάσια Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, 2) Δημοτική Ενότητα Αφάντου, 3) Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου, 4) Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού και Αταβύρου
Η εκτέλεση των έργων θα γίνει μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ύψους 1,145εκ. ευρώ.
«Μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης και την ανάθεση του έργου, οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε μια σειρά από επεμβάσεις σε σχολικές δομές του Δήμου Ρόδου. Επισημαίνω ότι στην πρώτη αυτή σύμβαση είχαμε δώσει προτεραιότητα σε επεμβάσεις για μονώσεις, ασφάλειας κτηρίων, τα απαραίτητα για την συντήρηση αλλά κυρίως την ασφαλή φοίτηση των μαθητών στα σχολικά κτήρια».

Μιλώντας οι εργολάβοι που εκπροσωπούν τις εταιρείες: «Τσαμπίκος Τσακίρης Ο.Ε.», «Χριστόφορος Κάσδαγλης και ΣΙΑ Ε.Ε.» και «Σταμάτης Λινάρδος και ΣΙΑ Ε.Ε.» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις υπογραφές και δεσμεύτηκαν πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προχωρήσουν σύντομα οι εργασίες και οι παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια που είναι απολύτως απαραίτητες.
Στόχος πάντως είναι να προχωρήσουν και άλλες μελέτες και να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια σε όλο το νησί της Ρόδου.
Όπως σημείωσαν, οι εργασίες δεν επηρεάζονται από την σχολική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνον οι καιρικές συνθήκες μπορεί να καθυστερήσουν κάποιες παρεμβάσεις.
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην μελέτη για δύο «οστεοφυλάκια» για τα Κοιμητήρια της Ρόδου και της Παστίδας, ύψους 74.000 ευρώ τα οποία κρίνονται απαραίτητα: «Θεωρώ ότι και αυτό είναι πολιτισμός. Απαιτείται ο ανάλογος σεβασμός για τους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, θα υπογραφούν τρεις ακόμη συμβάσεις για ασφαλτοστρώσεις σε 15 χωριά της δυτικής πλευράς του νησιού, η β’ φάση των πεζοδρομίων στην πόλη της Ρόδου και μερικές ακόμη συντηρήσεις στα σχολικά κτήρια της πόλης.
Ο κ. Χατζηδιάκος διαβεβαίωσε πάντως ότι θα ακολουθήσουν σειρά από ανάλογα έργα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ