Φέτος, με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει τη χρονιά ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» ύστερα από εισήγηση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), του Μουσείου Καζαντζάκη και των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

Σ’ όλον τον πλανήτη, και στις πέντε ηπείρους, έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται να γίνονται εκδηλώσεις για να τιμηθεί ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας.

Η προσέγγιση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη γίνεται με συνέδρια και ημερίδες, αλλά και ομιλίες σε σχολεία, εκθέσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ. Σε πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές πρωτοστατεί ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης. Παράλληλα, στις 2 Δεκεμβρίου 2017 θα λάβει χώρα στο Πεκίνο η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ στην οποία συμμετέχει, ως αντεπιστέλλον μέλος, και η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου.

Η Ρόδος, στα πλαίσια των αφιερωματικών δράσεων «έτους Καζαντζάκη» τίμησε τον μεγάλο συγγραφέα με μια ξεχωριστή εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι «Μάνος Κατράκης» και τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Κυζούλη την Κυριακή 26-11-2017. Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος ο οποίος γοήτευσε το κοινό που γέμισε το Δημοτικό Θέατρο.

Η Ρόδος θα τιμήσει τον μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη με μια ακόμη εκδήλωση που οργανώνει η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου και τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ.

Η Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας θα παρουσιάσει, την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο, στις οκτώ το βράδυ το θεατρικό έργο «Στα βήματα του Αλέξη Ζορμπά» σε σκηνοθεσία Γιάννη Φλώρου. Τα μέλη της  Ομάδας και ο Γιάννης Φλώρος θα προσπαθήσουν να εμβαθύνουν στο έργο του Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και να έρθουν κοντά στην ουσία και την οντότητα των ηρώων του στο έργο αυτό.

Τους ήρωες του έργου ενσαρκώνουν οι, Στέλιος Μοσχονάς, Μανώλης Τσιρακάκης, Φρόσω Κουβίδη, Μαρία Παπαδάκη, Μανώλης Καλογεράκης, Νικηφόρος Στρατήγης, Αντ. Ευ. Ξεπαπαδάκης, και Γιάννης Νιωτάκης.  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το θεατρικό αυτό έργο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Δωδεκανήσου θα παρουσιαστεί και σε σχολεία της Ρόδου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ