Ειδήσεις

5 νέα κρούσματα AIDS φέτος στο νησί της Ρόδου

Πέντε νέα κρούσματα aids καταγράφηκαν στη Ρόδο το 2017. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Α’ παθολογικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Ρόδου, κ. Στέλιο Καραταπάνη, τα νέα περιστατικά είναι περιορισμένα ενώ οι ασθενείς παραμένουν σε σταθερό αριθμό τα τελευταία χρόνια.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV στη Ρόδο. Το 2017 η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κατέγραψε πέντε νέα περιστατικά, όσα εμφανίζονται κάθε χρόνο. Σε ετήσια βάση έχουμε συνήθως τρία με πέντε νέα κρούσματα. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα που απευθύνονται αμέσως σε ιδιωτικές κλινικές. Η κατάσταση με τον ιό του AIDS στην Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά της περιοχής μας, είναι ελεγχόμενη», αναφέρει ο κ. Καραταπάνης.
Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο παρακολουθούνται σταθερά 35 ασθενείς. Ο κ. Καραταπάνης δηλώνει ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια χάρη στις νέες φαρμακευτικές αγωγές.
«Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε σήμερα σε όλους είναι ότι όταν κάποιος διαγνωστεί ότι πάσχει από τον ιό HIV, δεν κινδυνεύει να πεθάνει από αυτό. Η θνησιμότητα έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Η θεραπεία είναι απλή, αφορά μια σειρά από φάρμακα και δεν είναι επώδυνη, ούτε πολυδάπανη. Κυρίως δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή και δεν έχει παρενέργειες», τονίζει ο κ. Καραταπάνης.
Σε πανελλήνιο επίπεδο πάντως, καταγράφεται πτωτική τάση τα τελευταία έτη στα κρούσματα νέων μολύνσεων HIV (AIDS). Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΛΛΠΝΟ, το 2016 είχαμε 639 και το πρώτο δεκάμηνο του 2017 οι νέες διαγνώσεις ήταν 492. Από τα 492 τα 403 περιστατικά, δηλαδή ένα ποσοστό 81,91%, αφορούσαν άνδρες, τα 87 περιστατικά (17,68%) ήταν γυναίκες και τα δύο (0,41%) ήταν διεμφυλικά άτομα.
Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν άμεση έναρξη θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης, για τη διαφύλαξη τόσο της ατομικής, όσο και της δημόσιας υγείας. Επιπροσθέτως, από τα στοιχεία που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα από το σύνολο τον ανθρώπων που ζουν με HIV έχει διαγνωστεί το 78%, έχει ξεκινήσει θεραπεία το 52% και έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο μόλις το 39%.
Αντίστοιχα στην Ευρώπη έχει διαγνωστεί το 83%, λαμβάνει φάρμακα το 70% και πάνω από 6 στους 10 έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου