Ειδήσεις

Βενιζέλος: «Η αβεβαιότητα αποδυναμώνει τη θέση της χώρας, όχι της κυβέρνησης»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα όχι μόνο στις σχέσεις της με τους εταίρους αλλά και στις πολιτικές σχέσεις με τον εαυτό του εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» τόνισε πως οι εταίροι γνωρίζουν τις ανεύθυνες τοποθετήσεις που αμφισβητούν τη συνέχεια του κράτους και τη διεθνή αξιοπιστία.

«Η δυσκολία της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είναι ευθέως ανάλογη της σημασίας που έχουν για τη χώρα η συμφωνία για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και η δίδυμη συμφωνία για το νέο θεσμικό πλαίσιο. Για τον θώρακα ασφαλείας που θα έχει η Ελλάδα χωρίς νέο δάνειο και άρα χωρίς νέο πρόγραμμα και νέο μνημόνιο, χωρίς τον μηχανισμό της τρόικας που συνιστά απόκλιση από τους τακτικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που λειτουργούν για όλες τις χώρες-μέλη» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «είναι λογικό και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που διαρκεί ως το 2016 να μετατραπεί σε προληπτικό, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να κανονίζει τη σχέση της με τις αγορές και τους θεσμικούς μηχανισμούς με κριτήριο τα επιτόκια».

Πρόσθεσε δε ότι «η αβεβαιότητα και η αφελής προαναγγελία ενεργειών εκτός ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου έχουν κόστος για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες. Αυξάνουν τις απαιτήσεις των συνομιλητών μας και αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, όχι της κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στη «διασταύρωση» της διαπραγμάτευσης με τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας σχολίασε ότι προσδίδει στην πολιτική αβεβαιότητα πολύ συγκεκριμένα θεσμικά χαρακτηριστικά.

«Η πίεση των τελευταίων εβδομάδων έφερε τους πάντες πιο κοντά στα πραγματικά τους μεγέθη. Φαντάζουν παράδοξες κάποιες εύκολες κομματικές κορόνες. Φάνηκε ποιοι είναι μέσα στον χορό και αγωνίζονται στο όνομα της χώρας και ποιοι ξέρουν πολλά τραγούδια αλλά είναι έξω από τον χορό» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα, διεμήνυσε ότι «η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί. Αυτό όμως δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει ως ευκαιρία για ένα ακόμη κύμα ανέξοδης επιπολαιότητας και δημαγωγίας».

Read more: http://www.newsbomb.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου