Ειδήσεις

Νέα πρόκληση από το Βρετανικό Μουσείο

Συνεχίζει τις προκλήσεις το βρετανικό μουσείο, μετά την απόφαση να δανείσει μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα σε ένα μουσείο Αγίας Πετρούπολης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph ο διευθυντής του βρετανικού μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για τον δανεισμό και άλλων ελληνικών αγαλμάτων που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν σε μουσεία άλλων χωρών.

Ο ΜακΓκρέγκορ δήλωσε στην Telegraph ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν παρά την οργισμένη αντίδρασση της ελληνικής κυβέρνησης, όταν έγινε γνωστό ότι το μουσείο θα δανείσει το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισού.
“Ένας αριθμός άλλων ανθρώπων, άλλων ιδρυμάτων στο εξωτερικό έχουν δηλώσει ενδιαφέρον τους (για να δανειστούν κάποια από τα γλυπτά)” τόνισε. “Κάποιες άλλες συζητήσεις είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχιστούν παρά την αντίθεση της Ελλάδας για τον δανεισμό του “Ιλισσού’. Ο ΜακΓκρέγκορ πάντως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα και τα μουσεία που θα δανειστούν τα έργα τέχνης.

Το βρετανικό μουσείο υποστηρίζει ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και είναι στη δικαιοδοσία του το τι θα κάνει με αυτά. “Είναι απολύτως φυσικό για το βρετανικό μουσείο να κάνει αυτό το πράγμα, να δανείζει αντικείμενα σημαντικής αξίας σε σημαντικά μουσεία” είπε.

Ερωτηθείς εάν θα το μουσείο θα μπορούσε να δανείσει τα γλυπτά στην Ελλάδα ο ΜακΓκρέγκορ απάντησε: “Μέχρι σήμερα οι Έλληνες έχουν αρνηθεί να δανειστούν τα γλυπτά γιατί δεν δανείζονταν αυτό που θεωρούν ότι τους ανήκει. Αλλά αν υπέβαλαν αίτημα, θα το εξετάζαμε ακριβώς με τους ίδιους όρους όπως και τα υπόλοιπα αιτήματα”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου