Τοπικές Ειδήσεις

Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη της γνωστοποίησης ολοκλήρωσης του έργου των LED στο Δήμο Ρόδου

Με ομόφωνη απόφαση, που έλαβε χθες σε δια περιφοράς διαδικασία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης για την έγκριση και αποδοχή ή μη της από 26 Οκτωβρίου 2020 γνωστοποίησης ολοκλήρωσης εγκατάστασης της ενωσης εταιρειών “Ο.Τ.Ε Α.Ε. – GLOBILED M.E.Π.Ε – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.”.

Η ένωση εταιρειών, όπως έγραψε η «δημοκρατική», γνωστοποίησε στην Επιτροπή Παραλαβής και Παρακολούθησης της Σύμβασης την ολοκλήρωση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και Εφαρμογές Smart Cities με Εξοικονόμηση Ενέργειας», γνωστού και ως έργου των LED του Δήμου Ρόδου.
Η γνωστοποίησή της, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εισήχθη στον Δήμο Ρόδου με αρ. πρωτοκόλλου 02/55037/30-10-2020 Δ/νσης Τεχνικών ΄Εργων και Υποδομών και αναβάλλεται για προσεχή συνεδρίαση, διότι τελεί υπό την απαραίτητη προηγούμενη υποβολή Γνωμοδότησης της αρμόδιας ΕΠΠΕ (παρ. 3 αρ. 3 Παραρτ. 1 Ειδ. Συγγρ. Υποχρεώσεων αρ. πρωτ. 02/39882/2018 Διακήρυξης, άρθρο 142 Ν. 4412/2016 κ.λ.π..) προς την οποία και παραπέμπεται, με την επισήμανση ότι η Γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Ε. δεν θα πρέπει να αφορά μόνο το τελευταίο ως άνω θέμα της Γνωστοποίησης ολοκλήρωσης εγκαταστάσεων, αλλά κατά χρονική σειρά και κατά την επιβαλλόμενη διαδικασία, όλα τα προηγουμένως εκκρεμούντα ζητήματα της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση-Αυτοματοποίηση Συστημάτων ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδο», σύμφωνα με τις σχετικές μέχρι σήμερα πράξεις της Οικονομικής Επιτροπής παραπομπής προς την Ε.Π.Π.Ε., όπως διαλαμβάνει και η σχετική υπ’αρ. 441/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η ανάδοχος ένωση εταιρειών γνωστοποίησε ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού φωτισμού (φωτιστικών, λαμπτήρων και προβολέων), καθώς και η εγκατάσταση και παραμετροποίηση του συστήματος τηλεδιαχείρισης.
Οπως αναφέρει σε επιστολή της, έχουν εγκατασταθεί 30.403 τεμάχια φωτιστικών, λαμπτήρων και προβολέων LED, καθώς και 600 κόμβοι Globinode2.
Επισημαίνει δε ότι καταγράφεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας από την λειτουργία του νέου δικτύου Led φωτισμού και ότι εκκρεμεί, η υπόδειξη από την αναθέτουσα αρχή των οριστικών σημείων εγκατάστασης των 120 θέσεων έξυπνης στάθμευσης και των 6 θέσεων δημιουργίας Wi-Fi Spots.
Σημειώνει ακόμη ότι οι συγκεκριμένες πιλοτικές εφαρμογές αποτελούν μικρό ποσοστό του έργου της τάξεως του 5% και ότι η υλοποίηση τους ναι μεν θα συνεισφέρει στην εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης, πλην όμως δεν επηρεάζει την ολοκληρωμένη, ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας του δικτύου φωτισμού.
Τα απαιτούμενα υλικά και οι εξοπλισμοί αυτών ήδη βρίσκονται στην αποθήκη της κοινοπραξίας και η εγκατάστασή τους θα γίνει, αμέσως αφού υποδειχθούν τα οριστικά σημεία εγκατάστασης από τον Δήμο Ρόδου.
Οπως έκρινε η Οικονομική Επιτροπή δεν έχει γνωστοποιηθεί και φαίνεται να εξακολουθεί να εκκρεμεί η επιλαμβανόμενη κατά τα οριζόμενα στις αποφάσεις υπ’ αρ. 31/2020 και 94/2020 της Οικονομικής Επιτροπής απόφαση της επιτροπής παρακολούθησης γνωμοδότηση ως προς την «συμμόρφωση» της ένωσης εταιρειών στις επισημάνσεις της, που να δικαιολογεί την μη έκπτωση της αλλά και απάντηση επί του αιτήματος μεταβολής σύνθεσης της.
Το κόστος του έργου είναι 25.179.312,92 ευρώ (με Φ.Π.Α).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου