Ρεπορτάζ

Αναβλήθηκε εκ νέου η συζήτηση της αγωγής του Μανώλη Μαργέλλου κατά της «ΡΟΔΩΝ ΑΕ»

Αναβλήθηκε χθες για την 8η Οκτωβρίου 2021 η συζήτηση της αγωγής του επιχειρηματία κ. Μανώλη Μαργέλλου κατά της υπό εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΡΟΔΟΥ ΑΕ», με το διακριτικό τίτλο “ΡΟΔΩΝ ΑΕ”, για την υπόθεση της διαβόητης καντίνας στην παραλία έμπροσθεν του καζίνο της Ρόδου.
Οι αντίδικες πλευρές δια των πληρεξουσίων δικηγόρων τους κ.κ. Παναγιώτας Καραμάριου και Δημήτρη Δημητριάδη, υπέβαλαν ενώπιον του δικαστηρίου δήλωση με την οποία συναινούν στην αναβολή της υποθέσεως και χθες το αίτημα επικυρώθηκε αρμοδίως.
Θυμίζουμε ότι η αγωγή του επιχειρηματία είχε απορριφθεί με την υπ’ αρίθμ. 37/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ο κ. Μαργέλλος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους 1.084.219,22 ευρώ, υποστηρίζοντας με την αγωγή του ότι υπέστη ζημία ύψους 84.219,22 ευρώ σε έξοδα για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό της συγκεκριμένης καντίνας στο πλαίσιο της από 14 Ιουλίου 2008 σύμβασης διαχείρισης που είχε υπογράψει με την δημοτική ανώνυμη εταιρεία και περαιτέρω αξιώνει την καταβολή ρήτρας συμβολαίου για τη μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ο πρώην δήµαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου είχε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει νοµικώς κατοχυρωµένη ανάθεση του management της καντίνας σε ιδιώτη καθώς η ιδιοκτησία του χώρου και των υπερκείµενων κτισµάτων ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων.
Με τη συγκεκριµένη σύµβαση στον κ. Μαργέλλο δινόταν η δυνατότητα διαχείρισης της καντίνας αλλά και καθήκοντα επίβλεψης της ανακαίνισής της, τα έξοδα της οποίας υπολογίστηκαν σε 250.000 ευρώ.
Η «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» ανέλαβε να αποπληρώσει τα έξοδα ανακαίνισης στον κ. Μαργέλλο, ο οποίος υποχρεούτο να υποβάλει όλα τα νόµιµα παραστατικά για τις εργασίες που εκτελέσθηκαν στην καντίνα.
Συµφωνήθηκε επιπλέον να επιµερίζονται τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης σε ποσοστό 40% υπέρ της «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» και 60% υπέρ του Μαργέλλου.
Στην ίδια σύµβαση υπάρχει µάλιστα και ρήτρα για αποζηµίωση ύψους 1 εκατ. ευρώ στον κ. Μαργέλλο σε περίπτωση καταγγελίας, υπαναχωρήσεως, διοικητικής πράξης ή σε περίπτωση που η σύµβαση καταστεί άκυρη ή αν τυχόν οι υποσχεθείσες εκατέρωθεν παροχές καταστούν
αδύνατες ή απαγορευτικές ή οριστικά διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης. Υπέρ των θέσεων της υπό εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης είχε καταθέσει η πρώην πρόεδρος της κ. Ρένα Μαντικού, που υποστήριξε ότι ο κ. Μαργέλλος έχει εξοφληθεί στο ακέραιο για τα έξοδα στα οποία προέβη για την αποκατάσταση της καντίνας και ότι η σύμβαση management δεν μπορούσε να υλοποιηθεί καθώς η ΕΤΑ δεν επέτρεψε την συγκεκριμένη διαδικασία.
Στον αντίποδα κατέθεσε υπέρ των θέσεων του επιχειρηματία υπάλληλός του ο οποίος υποστήριξε ότι δεν του έχει καταβληθεί το σύνολο των εξόδων στα οποία προέβη παρά μόνο 90.000 ευρώ κι ότι η επιχείρηση λειτούργησε μόνη της την καντίνα.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έκρινε την αγωγή μη νόμιμη, ως προς την κύρια αγωγική της βάση. Όσον αφορά στην επικουρική βάση της αγωγής, του αδικαιολόγητου πλουτισμού, το δικαστήριο έκρινε ότι με δεδομένη την ακυρότητα της υπ’ αριθμόν 136/2007 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ροδίων, η εναγομένη ουδέποτε απέκτησε, για λογαριασμό της, το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ένδικης καντίνας, όπως αυτή ανακαινίσθηκε και εξοπλίστηκε με δαπάνες του κ. Μαργέλλου.
Συνεπώς, όπως έκρινε το δικαστήριο και αν ακόμα υποτεθεί ότι υφίσταται πλουτισμός τρίτου προσώπου, από την περιουσία του ενάγοντος χωρίς να υπάρχει νόμιμη αιτία διατήρησης αυτού του σωζόμενου πλουτισμού, αυτός ο τρίτος μπορεί να είναι μόνον ο ιδιοκτήτης της καντίνας ο οποίος την εκμεταλλεύτηκε και αποκόμισε οφέλη από αυτήν και όχι η εναγομένη, καθόσον αυτή, ως ανώνυμη εταιρεία, δηλαδή ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, δεν είχε αποκτήσει δικαιώματα χρήσης, εκμετάλλευσης του εξοπλισμού της ή κάρπωσης των εσόδων της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου