ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα ύψη ο αριθμός των επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τουρίστες αεροδρόμιο Αθ

Η κίνηση των δέκα μηνών Ιανουαρίου- Οκτω­βρίου 2014 ανήλθε στα 41,4 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες, θεα­μα­τικά αυξη­μένη εν συγκρί­σει με τα 35,7 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες το αντί­στοιχο διά­στημα του 2013.

Την πολύ θετική πορεία των μεγεθών του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού την τρέ­χουσα χρονιά, καθώς και την επι­μή­κυνση της του­ρι­στι­κής περιό­δου, επι­βε­βαιώ­νουν τα στοι­χεία της Υπη­ρε­σίας Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας (ΥΠΑ), που κατα­γρά­φουν εντυ­πω­σιακή αύξηση της επι­βα­τι­κής κίνησης στα ελλη­νικά αερο­δρό­μια.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, το 2014 είναι η καλύ­τερη χρονιά για την αερο­πο­ρική κίνηση της χώρας, με τα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια να εμφα­νί­ζουν διψήφιο ποσοστό και την επι­βα­τική κίνηση 10μηνου να ξεπερνά την ιστο­ρική επίδοση του 2007 των 41,31 εκατ. δια­κι­νού­με­νων επι­βα­τών. Συγκε­κρι­μένα σύμφωνα με τα στοι­χεία της ΥΠΑ η κίνηση των δέκα μηνών Ιανουαρίου- Οκτω­βρίου 2014 ανήλθε στα 41,4 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες, θεα­μα­τικά αυξη­μένη εν συγκρί­σει με τα 35,7 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες το αντί­στοιχο διά­στημα του 2013.

Η κίνηση εσω­τε­ρι­κού για το έτος 2014 άγγιξε τα 10,3 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες σε σχέση με το 2013 που ήταν 8,6 εκα­τομ­μύ­ρια ενώ η κίνηση εξω­τε­ρι­κού 31,1 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες σε σχέση με το 2013 που ήταν 27, 1εκατ. επι­βά­τες.

Ανα­λυ­τικά, η κίνηση του δεκά­μη­νου Ιανουάριος- Οκτώ­βριος 2014, σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2013, παρου­σιά­ζει τα ακό­λουθα χαρα­κτη­ρι­στικά:

– Οι πτήσεις εσω­τε­ρι­κού αυξά­νο­νται κατά 1,1%, σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2013, δια­τη­ρώ­ντας, έστω και οριακά, την παρα­τη­ρη­θείσα από τον Σεπτέμ­βριο ανα­στροφή του σχε­τι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος. Οι πτήσεις εξω­τε­ρι­κού αυξά­νο­νται κατά 13,6% από την περυ­σινή πολύ καλή χρονιά, επι­βε­βαιώ­νο­ντας για δεύτερο συνε­χό­μενο έτος τη δυνα­μική του του­ρι­σμού.

– Οι δια­κι­νού­με­νοι επι­βά­τες (αφίξεις και ανα­χω­ρή­σεις) παρου­σιά­ζουν σημα­ντική θετική μετα­βολή (περίπου +16%), η οποία εμφα­νί­ζε­ται και στις δύο κατη­γο­ρίες (εσω­τε­ρι­κού και εξω­τε­ρι­κού).

Η ανά­καμψη του Διε­θνούς Αερο­δρο­μίου Αθηνών έχει δια­δρα­μα­τί­σει καθο­ρι­στικό ρόλο στη συνο­λικά βελ­τιω­μένη εικόνα όλων των μεγεθών (από τα 10,8 εκατ. επι­βά­τες το δεκά­μηνο του 2013 έφθασε στα 13 εκατ. το 2014).

Πτήσεις στα αερο­δρό­μια

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις, σύμφωνα με τα στα­τι­στικά στοι­χεία της κίνησης των αερο­δρο­μίων της χώρας για τον Οκτώ­βριο 2014, προ­κύ­πτει ότι η κίνηση του Οκτω­βρίου 2014 παρου­σιά­ζε­ται αυξη­μένη σε σύγκριση με αυτήν του Οκτω­βρίου 2013, τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πτήσεων (+8,6% για τις πτήσεις εσω­τε­ρι­κού και +15,5% εξω­τε­ρι­κού), όσο και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δια­κι­νου­μέ­νων επι­βα­τών (περίπου +31,0% για τους επι­βά­τες εσω­τε­ρι­κού και +18,0% για τους επι­βά­τες εξω­τε­ρι­κού).

Αξιο­ση­μεί­ωτη είναι η επίδοση των κινή­σεων εσω­τε­ρι­κού, η οποία για πέμπτο δια­δο­χικό μήνα μετά από τον Ιούνιο 2014 συντη­ρεί την τάση ανά­καμ­ψης της εσω­τε­ρι­κής αγοράς, στη δεδο­μένη, δύσκολη οικο­νο­μική περίοδο και φαί­νε­ται να δια­κό­πτει τη συνεχή πτωτική τάση των τελευ­ταίων ετών.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξω­τε­ρι­κού, τα στοι­χεία επι­βε­βαιώ­νουν τα σημάδια επι­μή­κυν­σης της κλασ­σι­κής του­ρι­στι­κής περιό­δου, βελ­τιώ­νο­ντας θεα­μα­τικά την ήδη πολύ καλή επίδοση του 2013. Φέτος, κατά τον Οκτώ­βριο του έτους, το σύνολο της επι­βα­τι­κής κίνησης στα ελλη­νικά αερο­δρό­μια προ­σέγ­γισε τα 4 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες. Το ίδιο διά­στημα της προη­γού­με­νης χρονιάς, η επι­βα­τική κίνηση σε όλα τα ελλη­νικά αερο­δρό­μια ήταν της τάξης των 3,4 εκα­τομ­μυ­ρίων επι­βα­τών.

Kαθημερινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.