Τοπικές Ειδήσεις

Τεράστιος ο αριθμός των ψηφοδελτίων που πρέπει να τυπωθούν για τις εκλογές

Περίπου 650.000 ψηφοδέλτια θα πρέπει να τυπωθούν συνολικά από τις τέσσερις δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο Ρόδου για την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, με την κάθε παράταξη να πρέπει να τυπώσει περίπου 160.000 για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Ρόδου μόνο για την πρώτη Κυριακή!
Οι αριθμοί… ζαλίζουν αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε δημοτική παράταξη στον Δήμο Ρόδου (τέσσερις στο σύνολο) θα χρειαστεί να τυπώσει περίπου 640.000 ψηφοδέλτια μόνο για τις κάλπες, ενώ μπορεί να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί (!) προκειμένου να διανεμηθούν ψηφοδέλτια και στους υποψήφιους για το γνωστό «σταύρωμα».
Ειδικότερα, με βάση το σχετικό ΦΕΚ τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών εκτυπώνονται με μέριμνα του οικείου συνδυασμού Οι συνδυασμοί οφείλουν να τυπώσουν τα ψηφοδέλτια και να παραδώσουν στον δήμαρχο του οικείου Δήμου, με απόδειξη, ψηφοδέλτια σε αριθμό επαρκή για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων του οικείου Δήμου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των αντίστοιχων εκλογέων με δυνατότητα προσαύξησης έως και 20%, 20 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία.
Όπως ορίζει ο νόμος, σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας, σύμφωνα με το άρθρο 23, τα ψηφοδέλτια παραδίδονται τέσσερις ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.
Ο δήμαρχος του οικείου Δήμου οφείλει να εφοδιάσει τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς του με επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων.
Σε ό,τι αφορά στους περιφερειακούς συνδυασμούς, ο κάθε ένας θα πρέπει να τυπώσει από 400.000 ψηφοδέλτια για τη διανομή στα εκλογικά τμήματα που σημαίνει ότι θα τυπωθούν το λιγότερο 1.600.000 ψηφοδέλτια μόνο για τα εκλογικά τμήματα, πλέον εκείνων που θα τυπωθούν για τις ανάγκες των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, μόνο για την πρώτη Κυριακή των εκλογών!
Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2019, κάθε περιφερειακός συνδυασμός χρειάστηκε συνολικά 348.200 ψηφοδέλτια για τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Στο σύνολο, για την κάλυψη των αναγκών των πέντε περιφερειακών συνδυασμών του 2019 χρειάστηκαν 1.741.000 ψηφοδέλτια μόνο για τις περιφερειακές εκλογές! Δεν χρειάστηκε δεύτερη Κυριακή το 2019 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου, το 2019, απαιτήθηκαν 124.000 ψηφοδέλτια για κάθε δημοτική παράταξη, στο σύνολο δηλαδή 620.000 ψηφοδέλτια για τις πέντε δημοτικές παρατάξεις, εκτός από αυτά των τοπικών συμβουλίων (ήταν ξεχωριστή κάλπη το 2019) και εκτός από τον αριθμό των ψηφοδελτίων που διένειμαν οι υποψήφιοι, μόνο για την πρώτη Κυριακή. Στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών τυπώθηκαν ψηφοδέλτια μόνο για τις δύο παρατάξεις των κ.κ. Καμπουράκη και Χατζηδιάκου.
Όπως είναι ευνόητο, θα απαιτηθούν τόνοι χαρτιού για να τυπωθούν ψηφοδέλτια και χιλιάδες δέντρα θα «θυσιαστούν» για την διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει καμία συνολική πολιτική για την ανακύκλωση των ψηφοδελτίων που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, ή ακόμα καλύτερα εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας που στην εποχή της τεχνολογίας θα αρκούσε ένα «κλικ» για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • EMANUEL CASSOTIS    07.09.2023 18:01

    Αντίθετα με ότι συμβαίνει Ελλάδα, στην Αμερική όπου οι δήμοι έχουν πιο πολλές αρμοδιότητες (δημοτική και μέση εκπαίδευση, αστυνομία και πυροσβεστική), εκτός των μεγαλουπόλεων ο κάθε δήμος, με πληθυσμό και άνω των 100.000 κατοίκων, εκλέγει τον δήμαρχο και πέντε συμβούλους. Το κοινό ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψηφίους των δημαρχιακών εκλογών αποτελείται από έξη γραμμές με δυο-τρεις στήλες, από μια για τον κάθε συνδυασμό.
    Μανώλης Κασσώτης, Νέα Υόρκη.

Σχολιασμός άρθρου