Ειδήσεις

Οι εποχικές δουλειές άνοιξαν και ζητούν «ημι-εργαζομένους»

Ζητούνται καμαριέρες για ξενοδοχείο, πεντάμηνη εποχική απασχόληση, απαραίτητη εργασιακή εμπειρία, παρέχονται διαμονή, ασφάλιση, μισθός 750 ευρώ. Ζητούνται κοπέλες σερβιτόρες για εποχική απασχόληση, απαραίτητη προϋπηρεσία, τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα (αγγλικά απαραίτητα). Ζητείται λαντζέρισσα, καμαριέρα, ρεσεψιονίστ, καθαριότητα κ.λπ. Η παράδοση, για μία ακόμα χρονιά, συνεχίζεται: αρχές της άνοιξης οι αγγελίες για εποχικές προσλήψεις γεμίζουν σελίδες, έντυπες ή ηλεκτρονικές.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι τουριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες το ποσοστό εποχικής εργασίας φτάνει το 43%, όπου το φαινόμενο ανθεί. Είναι και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων, από την εστίαση μέχρι τις υπηρεσίες, τον αγροτικό τομέα μέχρι τη δασοπυρόσβεση, τους ναυαγοσώστες και τους ξεναγούς, όπου οι θέσεις εργασίας πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι.

Στην πραγματικότητα, «είναι η περίοδος της αγωνίας, γιατί έπειτα από μήνες ανεργίας έχεις ξανά την ελπίδα της εργασίας», λέει στην «Κ» η Δέσποινα, απόφοιτος Φιλοσοφικής, που τα καλοκαίρια αναζητάει εργασία σε ταβέρνες ή μπαρ σε κάποιο νησί. «Επειδή έχω πια γνωριμίες κάτι βρίσκω, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά με παλιότερα. Πριν από την κρίση δουλεύαμε εξαντλητικά τρεις μήνες και μπορούσαμε να ζήσουμε, στενεμένα βεβαίως, άλλους τρεις – τέσσερις. Τα μεροκάματα ήταν υψηλά και τα φιλοδωρήματα γενναιόδωρα. Τώρα, οι μισθοί έχουν πέσει σχεδόν στο μισό, ενώ τα πουρμπουάρ είναι ανύπαρκτα. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε γιατί δεν έχουμε άλλη λύση», εξηγεί.

«Οι εποχικοί εργαζόμενοι είμαστε σαν φρούτα εποχής, μόνο που δεν είναι πάντα το ίδιο “νόστιμη” η δουλειά μας», μας λέει ο Κυριάκος από την Κρήτη, που εργάζεται εποχικά τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Χερσόνησο. «Απασχολούμαι έξι μήνες στη ρεσεψιόν. Ο μισθός φτάνει τα 850 – 900 ευρώ, αλλά με βραδινά, Κυριακές κ.λπ. Τα ένσημα μπαίνουν κανονικά. Το σίγουρο, όμως, είναι πως η επιχείρηση έχει μειώσει πολύ ακόμη και το εποχικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε», συμπληρώνει.

Τον Δεκέμβριο του 2013 στη λίστα των επιδοτούμενων ανέργων υπήρχαν 56.199 εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, ένα μικρό μέρος μόνο όσων απασχολούνται εποχικά, καθώς πολλοί χάνουν το δικαίωμα (λόγω «μαύρης εργασίας»). Βεβαίως, καθώς οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας για εποχικούς εργαζομένους έχουν γίνει πολύ περιοριστικές, στο μέλλον θα υπάρχει πρόβλημα για όσους το είχαν λάβει τα προηγούμενα έτη…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου