ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Λεφτά υπάρχουν” στη ΔΕΥΑΡ και για leasing 24 αυτοκινήτων!

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
AYTOKINHTA LEASING

• Την ώρα που η δημο­τική αρχή δια­μαρ­τύ­ρε­ται για την έλλειψη χρη­μα­το­δό­τη­σης για την απο­κα­τά­σταση των ζημιών από την κακο­και­ρία Bora και τους κιν­δύ­νους ενόψει της του­ρι­στι­κής περιό­δου, η ΔΕΥΑΡ εγκρί­νει τη λει­τουρ­γική χρο­νο­μί­σθωση 24 οχη­μά­των με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό άνω του 1,15 εκατ. ευρώ

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Δημο­τική Επι­χεί­ρηση Ύδρευ­σης και Απο­χέ­τευ­σης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) και η δημο­τική αρχή δια­μαρ­τύ­ρο­νται για την έλλειψη κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για την απο­κα­τά­σταση των ζημιών από την κακο­και­ρία Bora, εγκρί­νουν μία σημα­ντική δαπάνη για λει­τουρ­γική χρο­νο­μί­σθωση (operational leasing) 24 πετρε­λαιο­κί­νη­των οχη­μά­των.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη στην τακτική συνε­δρί­αση του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λίου της ΔΕΥΑΡ στις 27 Φεβρουα­ρίου 2025, απο­κα­λύ­πτει μια αντι­φα­τική δια­χεί­ριση των οικο­νο­μι­κών της δημο­τι­κής επι­χεί­ρη­σης.

Ενώ η δημο­τική αρχή υπο­στη­ρί­ζει ότι δεν υπάρ­χουν χρήματα για κρίσιμα έργα υπο­δο­μής και για την απο­κα­τά­σταση των βλαβών στο δίκτυο ύδρευ­σης και απο­χέ­τευ­σης, φαί­νε­ται πως τα οικο­νο­μικά απο­θέ­ματα επαρ­κούν για τη μίσθωση οχη­μά­των, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 1.151.660 ευρώ (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δικαιω­μά­των προ­αί­ρε­σης και ΦΠΑ).

Η προ­μή­θεια μάλιστα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Ρόδου και θα καλυ­φθεί από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό των ετών 2025, 2026, 2027, 2028 και 2029.

Ακύρωση του πρώτου δια­γω­νι­σμού – Οι λόγοι και η νέα προ­κή­ρυξη

Στην ίδια συνε­δρί­αση της 27ης Φεβρουα­ρίου 2025, το Διοι­κη­τικό Συμ­βού­λιο της ΔΕΥΑΡ έλαβε δύο αντι­φα­τι­κές απο­φά­σεις τα πρα­κτικά των οποίων αναρ­τή­θη­καν προχθές και χθες στην Διαύ­γεια:

– Ακύρωση του προη­γού­με­νου δια­γω­νι­σμού (Απόφαση 148/2025) για τη μίσθωση 24 οχη­μά­των, καθώς ο οικο­νο­μι­κός φορέας KINSEN HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ δήλωσε μη πρόθεση άσκησης προ­σφυ­γής. Έτσι, η δια­δι­κα­σία θεω­ρή­θηκε μη έγκυρη και απο­φα­σί­στηκε η ανα­τροπή της σύμ­βα­σης. Οπως ανα­φέ­ρε­ται στο δια­τα­κτικό της πρώτης από­φα­σης: «Εγκρί­νει, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 84/2025 από­φα­σης του Δ.Σ. καθώς της από 24-02-2025 “Δήλωσης μη πρό­θε­σης άσκησης προ­σφυ­γής κατά της υπ΄α­ριθμ. 84/2025 από­φα­σης” του οικο­νο­μι­κού φορέα KINSEN HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, τη ματαί­ωση της δια­δι­κα­σίας σύναψης δημό­σιας σύμ­βα­σης: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ (OPERATIONAL LEASING) ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΡΩΝ (24) ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ καθώς και την ανα­τροπή της σχε­τι­κής ανα­λη­φθεί­σας ΑΑΥ»

– Έγκριση νέου δια­γω­νι­σμού (Απόφαση 165/2025) με τρο­πο­ποι­η­μέ­νους όρους, που περι­λαμ­βά­νουν δικαί­ωμα εξα­γο­ράς των οχη­μά­των στο τέλος της μίσθω­σης.

Η νέα σύμβαση, με διάρ­κεια 48 μηνών, προ­βλέ­πει τη χρο­νο­μί­σθωση 24 πετρε­λαιο­κί­νη­των οχη­μά­των, με εκτι­μώ­μενη αξία 965.760 ευρώ χωρίς δικαιώ­ματα προ­αί­ρε­σης και ΦΠΑ. Με την προ­σθήκη των δικαιω­μά­των προ­αί­ρε­σης και του ΦΠΑ 24% (276.398,40 ευρώ), η συνο­λική δαπάνη αγγίζει το 1.151.660 ευρώ.

Το παρά­δοξο της ΔΕΥΑΡ: Χρήματα για οχήματα, όχι για υπο­δο­μές

Η έγκριση αυτού του δια­γω­νι­σμού έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η δημο­τική αρχή της Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ δια­τρα­νώ­νουν τους κιν­δύ­νους που ελλο­χεύ­ουν λόγω έλλει­ψης χρη­μά­των.

Ειδι­κό­τερα, η κακο­και­ρία BORA προ­κά­λεσε σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ύδρευ­σης και απο­χέ­τευ­σης, ενώ η ΔΕΥΑΡ έχει δηλώσει πως δεν δια­θέ­τει επαρ­κείς πόρους για την απο­κα­τά­στασή τους. Παράλ­ληλα, ενόψει της έναρξης της του­ρι­στι­κής περιό­δου, η καθυ­στέ­ρηση στην απο­κα­τά­σταση των υπο­δο­μών ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σει σοβαρά προ­βλή­ματα στην υδρο­δό­τηση και στη λει­τουρ­γία των απο­χε­τευ­τι­κών δικτύων.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις για άμεση χρη­μα­το­δό­τηση αυτών των έργων, η ΔΕΥΑΡ βρίσκει τα χρήματα για τη μίσθωση στόλου οχη­μά­των, προ­τε­ραιο­ποιώ­ντας δαπάνες που δεν σχε­τί­ζο­νται με τις επεί­γου­σες ανάγκες των υπο­δο­μών.

Η δια­δι­κα­σία του νέου δια­γω­νι­σμού

Η ΔΕΥΑΡ απο­φά­σισε να προ­χω­ρή­σει σε διεθνή ανοικτό ηλε­κτρο­νικό δια­γω­νι­σμό μέσω του Εθνικού Συστή­μα­τος Ηλε­κτρο­νι­κών Δημο­σίων Συμ­βά­σεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Τα βασικά οικο­νο­μικά στοι­χεία της σύμ­βα­σης είναι τα εξής:

• Εκτι­μώ­μενη αξία: 965.760 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και δικαιώ­ματα προ­αί­ρε­σης).

• Συνο­λικό κόστος με δικαιώ­ματα προ­αί­ρε­σης: 1.151.660 ευρώ.

• Πηγή χρη­μα­το­δό­τη­σης: Ίδιοι πόροι της ΔΕΥΑΡ, κατα­νε­μη­μέ­νοι στους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς των ετών 2025-2029.

Οι δαπάνες θα κατα­νε­μη­θούν ως εξής:

• 2025: 201.200 ευρώ (10 μήνες μίσθω­σης)

• 2026: 241.440 ευρώ (12 μήνες μίσθω­σης)

• 2027: 241.440 ευρώ (12 μήνες μίσθω­σης)

• 2028: 241.440 ευρώ (12 μήνες μίσθω­σης)

• 2029: 226.140 ευρώ (τελευ­ταίοι 2 μήνες + δικαιώ­ματα προ­αί­ρε­σης)

Η ΔΕΥΑΡ αιτιο­λο­γεί την επιλογή της λει­τουρ­γι­κής χρο­νο­μί­σθω­σης έναντι της άμεσης αγοράς, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι έτσι:

• Δεν δεσμεύ­ε­ται μεγάλο κεφά­λαιο άμεσα.

• Υπάρχει προ­βλε­ψι­μό­τητα εξόδων.

• Τα οχήματα θα είναι νεό­τε­ρης τεχνο­λο­γίας, μειώ­νο­ντας το κόστος συντή­ρη­σης και εκπο­μπές ρύπων.

Εύλογα ερω­τή­ματα

Η έγκριση της νέας σύμ­βα­σης προ­κα­λεί έντονες αντι­δρά­σεις στη Ρόδο, με τους πολίτες να ανα­ρω­τιού­νται πώς είναι δυνατόν η ΔΕΥΑΡ να προχωρά σε τόσο υψηλές δαπάνες για μίσθωση οχη­μά­των, ενώ ταυ­τό­χρονα δεν βρί­σκο­νται πόροι για τα απο­λύ­τως απα­ραί­τητα έργα υπο­δο­μών.

Η δημο­τική αρχή φαί­νε­ται να έχει μπερ­δέ­ψει τις προ­τε­ραιό­τη­τές της, διο­χε­τεύ­ο­ντας χρήματα σε δευ­τε­ρεύ­ο­ντα έξοδα, ενώ η ανάγκη για άμεσες επι­σκευές στο δίκτυο ύδρευ­σης και απο­χέ­τευ­σης είναι κρίσιμη.

Η εξέλιξη αυτή θέτει σοβαρά ερω­τή­ματα για τη δια­χεί­ριση των δημο­τι­κών πόρων και ανα­δει­κνύει την ανάγκη για περισ­σό­τερη δια­φά­νεια και σωστή ιεράρ­χηση των αναγκών του νησιού.

5,38 εκατ. € για τη δια­λει­τουρ­γι­κό­τητα των υπο­δο­μών της

Οπως έγραψε η «δημο­κρα­τική» χθες, το Διοι­κη­τικό Συμ­βού­λιο της Δημο­τι­κής Επι­χεί­ρη­σης Ύδρευ­σης και Απο­χέ­τευ­σης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) απο­φά­σισε στην ίδια συνε­δρί­αση τη ματαί­ωση του δια­γω­νι­σμού για την παροχή υπη­ρε­σιών υπο­στή­ρι­ξης στο πλαίσιο ανα­βάθ­μι­σης της δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας των δομών και υπο­δο­μών της επι­χεί­ρη­σης, μετά από πράξη του Ελεγ­κτι­κού Συνε­δρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την τακτική συνε­δρί­αση της 7ης Φεβρουα­ρίου 2025 και αναρ­τή­θηκε προχθες στη Διαύ­γεια.

Ειδι­κό­τερα μετά την απο­κά­λυψη νομικών πλημ­με­λειών στη δια­κή­ρυξη, το Ζ’ Κλι­μά­κιο του Ελεγ­κτι­κού Συνε­δρίου, μέσω της Πράξης 501/2024, έθεσε τέλος στη δια­δι­κα­σία, δια­τάσ­σο­ντας την απόλυτη ματαί­ωση του δια­γω­νι­σμού και την εκ νέου προ­κή­ρυξή του με διορ­θω­μέ­νους όρους. Το έργο χρη­μα­το­δο­τεί­ται από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΡ

Είναι έτσι να απορεί κανείς πώς επεν­δύει η επι­χεί­ρηση ποσό τέτοιου μεγέ­θους για τη «δια­λει­τουρ­γι­κό­τητα» των υπο­δο­μών της όταν ουσια­στικά με τα όσα τονί­ζο­νται έχουν κατα­στρα­φεί ουσιώ­δεις υπο­δο­μές της και κιν­δυ­νεύ­ουν μάλιστα να μείνουν χωρίς νερό οι πισίνες (Sic)!!!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.