Ειδήσεις

«Οχι» στην Αθήνα για μεταφορά των διαθέσιμων του ΤΧΣ στα κρατικά ταμεία

Ναυάγησε η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) λόγω νομικής εμπλοκής αλλά και της αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM).

Σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, σε ότι αφορά την λειτουργία του ταμείου, δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν τα χρήματα με απλή υπουργική απόφαση αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Έτσι δεν υλοποιήθηκε χθες η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν τα διαθέσιμα του Ταμείου, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον σφοδρή είναι η αντίδραση του ESM θεωρώντας ότι τα λεφτά του ΤΧΣ είναι για συγκεκριμένη αποστολή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα, όπως τονίζει ο ESM από τα διαθέσιμα του ταμείου τα 350 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα από τα ομόλογα του EFSF που είχαν δοθεί στα ΤΧΣ και τα οποία πρέπει να επιστραφούν άμεσα όπως έγινε το ομόλογα. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα επέστρεψαν στον ESM ομόλογα ύψους 10 δις. ευρώ που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια του ΤΧΣ κατόπιν της συμφωνίας κυβέρνησης εταίρων.

Δεν είναι γνωστό αν η κυβέρνηση προσχωρήσει την επόμενη ημέρα σε νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει να λάβει μέρους των διαθεσίμων του ΤΧΣ

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου