Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον απολογισμό πεπραγμένων του περασμένου έτους της Περιφερειακής Αρχής συνεδρίασε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στην Ρόδο. Της συνεδρίασης, η οποία ήταν η πρώτη για το νέο έτος, προηγήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, που ευχήθηκε «το νέο έτος να είναι ειρηνικό και αποτελεσματικό για τα έργα και τις δραστηριότηες της ΠΝΑΙ».
Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ευχήθηκε υγεία και οικογενειακή ευτυχία στον καθένα ξεχωριστά για το νέο έτος. Παρόντες στη συνεδρίαση, ήταν ο δήμαρχος Ρόδου (με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου) κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο τέως βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Ο απολογισμός
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η εποχή αυτή είναι μεγάλη πρόκληση για όσα καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε. Η σημερινή συνεδρίαση έχει μοναδικό αντικείμενο τον απολογισμό του παραχθέντος έργου της Περιφέρειάς μας. Παρουσίαση του παραχθέντος έργου για γνώση, για ενημέρωση, για έλεγχο, για λογοδοσία όπως αυτή περιλαμβάνεται ως κύριο συστατικό στη δημοκρατία. Υπηρετούμε την δημοκρατία με πίστη και πάθος και θέλουμε στην σχέση μας με τους πολίτες να είναι σταθερά παρούσα και η καθαρή εικόνα της λειτουργίας και του μετρήσιμου έργου των αιρετών. Είμαστε στρατευμένοι στη δυναμική των νησιών μας, την εσωτερική τους δύναμη, γοητευμένοι από την ικανότητά τους να νικούν τα κύματα του υπέροχου Αιγαίου και προσηλωμένοι στην αξιοποίηση της προοπτικής τους. Στον απολογισμό μας, αποτυπώνεται ο αγώνας να αγκαλιάσουμε 48 κατοικημένα νησιά. Το “Αιγαίο Πρωταθλητής” , είναι το όνειρο που υπηρετούμε».
Ο περιφερειάρχης, ξεκίνησε τον απολογισμό από τον Τουρισμό στον οποίο –όπως είπε- η ΠΝΑΙ επένδυσε πολλά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον απολογισμό δράσεων, τα αποτελέσματα των οποίων είναι εμφανή και μάλιστα με ίδιους πόρους. «Το αρχικό ποσό των 25 εκ. ευρώ από όλους τους φορείς για το ειδικό πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο θα αυξηθεί δραματικά –όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως οι Κυκλάδες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα Δωδεκάνησα σε έργα και χρηματοδοτήσεις, χωρίς ωστόσο να υστερούν σε τίποτα. «Αυτό το πλάνο των δράσεων, τα νησιά από μόνα τους δεν είχαν την δυνατότητα να το υλοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον Πολιτισμό, είπε πως έγιναν πολλές συνεργασίες και μάλιστα υπερτοπικής σημασίας με σημείο αιχμής την ανάδειξη της κληρονομιάς μας με συναυλίες, εκθέσεις, φεστιβάλ κ.λπ. (σε σύνολο 157 σε όλα τα νησιά). «Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που διαθέτει ίδιους πόρους για πολιτιστικές δράσεις και έργα σε όλα τα νησιά μας», όπως είπε.
«Στον τομέα του Αθλητισμού, επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, στην διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, στην συντήρηση μεγάλου αριθμού αθλητικών εγκαταστάσεων μέσω του τεχνικού μας προγράμματος ενώ προχωρήσαμε και σε πολλές συνεργασίες με συλλόγους κ.λπ.» είπε, απαριθμώντας μια σειρά από εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα και έφεραν πολλούς επισκέπτες στην Ρόδο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο περιφερειάρχης στην ανάδειξη των ντόπιων προϊόντων των νησιών της ΠΝΑΙ με σημείο αιχμής τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το 2019, για την οποία έχει γίνει πολύ σημαντική προετοιμασία. «Σε αυτό το πλαίσιο μαζί με τις προσπάθειες να αναδείξουμε τα προϊόντα μας με τις συμμετοχές μας, στηρίζουμε και κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας για την ανάδειξη του γαστρονομικού μας πλούτου. Είναι εμβληματική η παρουσία μας σε εκθέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό» όπως είπε, εξαίροντας την συνεργασία της ΠΝΑΙ με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου.
Στον πρωτογενή τομέα επενδύσαμε σε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς ανά νησί, και την διασύνδεση με τον Τουρισμό πάντα με φόντο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε ακόμη στις αγροτικές επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις για τις οποίες υπάρχουν προβλήματα με συνέπεια η ΠΝΑΙ να σκέφτεται να στηρίξει εμπράκτως τον κλάδο μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Το πρότυπο που θα βγει το έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε αν και δεν θα έχει εύκολη εφαρμογή στην περιοχή μας. Ωστόσο εμείς θα το στηρίξουμε» είπε μεταξύ άλλων, ενώ έκανε λόγο και για την αγροδιατροφή.
Για την Κοινωνική Πολιτική, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικά στην επέκταση και ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου στα νησιά σε σύνολο 2.200 οικογένειες (8 – 8.500 άτομα): «Θεωρούμε ως βασική σημασία αυτή την δράση» όπως τόνισε. Μίλησε ακόμη για μια σειρά από δράσεις για στήριξη ατόμων στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, στην υιοθεσία ή αναδοχή. Ο κ. Χατζημάρκος μίλησε ακόμη για στήριξη ατόμων μέσω προγραμμάτων όπως π.χ. το ΤΕΒΑ, την χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε όλα τα νησιά κ.λπ.
«Στον τομέα της Υγείας βάλαμε στόχους που έθεσαν νέο τοπίο. Ο τομέας της Υγείας αποτελεί από μόνος του τον πρώτο τομέα για τον οποίο οι νησιώτες μας έχουν αγωνία. Κάναμε δράσεις που θα προχωρήσουν, ενώ είχαμε και την βοήθεια από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ) με νέο εξοπλισμό, βελτίωση κτηριακών εγκαταστάσεων, απόκτηση νέου στόλου ΕΚΑΒ και νέες μονάδες Υγείας. Δεσμεύσαμε και ίδιους πόρους για παρεμβάσεις στα Νοσοκομεία Ρόδου και Κω για παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς» ανέφερε ο περιφερειάρχης. Μίλησε ακόμη για το ακτινοθεραπευτικό και το ογκολογικό –με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις με τις σχετικές μελέτες.
Επιπροσθέτως, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στις δράσεις πάνω στους τομείς της Διά Βίου Μάθησης, της Διεύθυνσης Μεταφορών, του Τομέα Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, το Περιβαλλοντικό, το Ακτοπλοϊκό.
«Στόχος μας παραμένουν τα υδατοδρόμια και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, προχωρήσαμε στον στόχο μας με 26 τον αριθμό που εντάχθηκαν στο πρόγραμμά μας. Περάσαμε αυτή την ‘κρίση’ στις σχέσεις μας με την Αποκεντρωμένη και το Υπ. Ναυτιλίας αλλά φτάσαμε να έχουμε οχτώ (8) φακέλους έτοιμους.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά στα περίφημα «ελαιοτριβεία» (9 τον αριθμό) που είχαν προβλήματα μόνον στην Ρόδο.
Τέλος, μίλησε για τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων όπου «το 2017, μας θύμισε δυστυχώς το 2016 στις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία των δημοσίων έργων και την επίσης συνεχή αύξηση των διοικητικών διαδικασιών που έφεραν όλες τις αναθέτουσες αρχές της χώρας σε αδιέξοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του 2017».
Απολογιστικά οι προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις που ψηφίστηκαν: 93 στα Δωδεκάνησα, 53 στις Κυκλάδες. Δημοπρατήθηκαν 72 έργα από την ΠΝΑΙ (συνολικά): «Η συνεχής πίεση οδήγησε στην επίτευξη του στόχου κατανομής του υψηλότερου ποσού στην ΠΝΑΙ, των 61εκ. ευρώ το 2017 από το ΠΔΕ σε συνδυασμό από το ΠΕΠ Ν.Αιγ. 2014-2020 κατά 26,6εκ. ευρώ στις υποδομές».
Το Φράγμα Γαδουρά
Από τον απολογισμό δεν μπορούσε να λείψει το Φράγμα Γαδουρά και η σημασία του για το νησί της Ρόδου «το οποίο το 2017…. υπέφερε εν μέσω τουριστικής περιόδου έως και την εγκατάσταση του αναδόχου για την καθημερινή λειτουργία και συντήρησή του. Για το έργο αυτό δώσαμε με ψηλά το κεφαλι μάχες, ζήσαμε την προσπάθεια των πάσης φύσεως συμφερόντων να μας καταφέρουν πλήγμα και τα ξεπεράσαμε όλα παραδίδοντας το μεγάλο αυτό έργο σε λειτουργία, προς όφελος των κατοίκων και επισκεπτών της Ρόδου και του δημοσίου συμφέροντος. Είμαστε περήφανοι που το έργο μετά από 20 χρόνια το αποπερατώσαμε και το καταστήσαμε πλήρες και λειτουργικό, ένα έργο που παραλάβαμε σταματημένο και για το οποίο η Ε.Ε. είχε εκκινήσει την διαδικασία αναζήτησης των ποσών με τα οποία το στήριξε. Η ολοκλήρωση του Φράγματος συμβολίζει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο τη νέα σελίδα που πρέπει να γυρίσει ο τόπος» είπε και πρόσθεσε αφήνοντας σαφείς αιχμές για… συμφέροντα με πολιτική ‘κάλυψη’:
«Το μόνο που κατόρθωσαν όσοι κινήθηκαν για να απαξιώσουν και να ακυρώσουν ένα έργο 150εκ. ευρώ, είναι να καθυστερήσουν την υδροδότηση της Ρόδου για ένα εξάμηνο εν μέσω θερινής περιόδου. Είναι άξιο παρατήρησης ότι τα ίδια ‘συμφέροντα’ επιτέθηκαν και πρόσφατα στο πιλοτικό έργο της αλλαγής φωτιστικών σωμάτων στο οδικό μας δίκτυο. Ένας μεγάλος στόχος έκλεισε, ένας νέος στόχος ανοίγει. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της β’ φάσης του έργου –που είναι στοίχημα για να εξασφαλίσουμε τους πόρους για την υλοποίηση του έργου που θα υδροδοτήσει ολόκληρο το νησί».
Ακολούθησε ο απολογισμός για το ΕΣΠΑ, για την πορεία του οποίου ο περιφερειάρχης εξέφρασε ικανοποίηση και κυρίως για την αύξηση που σημειώθηκε σε άξονες που ήταν σοβαροί π.χ. υποδομές. Κλείνοντας, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Λεφτά δεν είχαμε ούτε έχουμε πολλά. Ζούμε σε μια εποχή που το μέλλον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν είναι διασφαλισμένο. Δυστυχώς και σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ανοίξει ένας διάλογος για το θέμα. Η Ε.Ε. μας εκπαιδεύει για να προετοιμαστούμε για άλλα θέματα όπως το πακέτο Γιούνκερ –που είναι πιο ευέλικτο. Θεωρούμε κρίσιμη αυτή την πρωτοβουλία. Περιμένουμε την απόφαση από τις Βρυξέλλες για το αν θα επιδοτηθούμε από εδώ και στο εξής. Ήταν ο απολογισμός μιας Περιφέρειας που δοκιμάστηκε σκληρά και είχε την μικρότερη χρηματοδότηση από όλες».
Η αντιπολίτευση
Σκληρή κριτική και επίθεση εξαπέλυσε στην τοποθέτησή της, η εισηγήτρια για την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κα Ελευθερία Φτακλάκη, που είπε: «Μόνο πολιτικό στίγμα δεν μας δώσατε με όσα είπατε. Πέσατε στην παγίδα που στήσατε. Πομφόλυγες, οι υποσχέσεις πολύ γρήγορα ξεφούσκωσαν. Τρία χρόνια και η δική μας θητεία. Εμείς ως παράταξη σταθήκαμε με θέσεις και προτάσεις. Σας δώσαμε λευκή επιταγή –αντ’ αυτού αντιδράτε με επιθέσεις, κακόγουστες. Προσπαθείτε να κρύψετε την χαμηλή αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας δράσης. Ποια είναι η ταυτότητα της Περιφερειακής Αρχής; Στα υδατοδρόμια, όπου η κατάσταση είναι στάσιμη; Στις Κυκλάδες έχετε εγγράψει μόνον 2,2εκ. ευρώ –δεν δρομολογείται δηλαδή τίποτα. Παρά τις πολλαπλές αναθέσεις που έχετε κάνει, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόταση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν έχουμε δει καμία μελέτη.
Κι επιτέλους! Ονοματείστε κύριε Χατζημάρκο τα συμφέροντα. Εχουμε κουραστεί να σας ακούμε να καταγγέλλετε παλαιοκομματικές πολιτικές ενώ εσείς είστε υπηρέτης των συμφερόντων.
Για το Φράγμα Γαδουρά, δεν προβήκαμε σε δηλώσεις αλλά με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν δεν επαρκούν για το καλοκαίρι του 2018.
Είπατε ότι είναι προσωπικό σας στοίχημα για το 2018 αλλά σας θυμίζουμε ότι είναι χρονικά ανεδαφικό.
Ακόμη περιμένουμε το δικό σας πρόγραμμα. Εσείς απλά οικειοποιείστε έργα που βρήκατε έτοιμα. Η πορεία σας είναι εξαιρετικά αργή. Η γνωστή ‘προίκα’ του Μαχαιρίδη που δυστυχώς σας… ενοχλεί δεν κάνατε τίποτα. Το ίδιο και με τις επενδύσεις που λέτε ότι επαίρεστε. Οι επιδόσεις σας υπολείπονται κατά 25% των μνημονιακών στόχων».
Είπε ακόμη πως ο Τουρισμός έχει γίνει χωρίς καμία αξιολόγηση και χωρίς διάλογο με τα νησιά, λέγοντας πως οι εκθέσεις είναι «κοστοβόρες». Ωστόσο, υποβάθμισε το έργο που παρουσίασε ο περιφερειάρχης, λέγοντας πως δεν έγινε τίποτε για την Κρουαζιέρα, ούτε και η Γαστρονομία θα αποτελέσει μεγάλο κίνητρο αλλά ένα ‘λομπίστικο’ εργαλείο. Κατηγόρησε επίσης ότι «η ΠΝΑΙ είναι πρωταθλητής στην σπατάλη».
«Ο απολογισμός που παρουσιάσατε ήταν για λόγους εντυπώσεων. Να μας παρουσιάσετε έργο κι όχι ένα αφήγημα» είπε, και ζήτησε στοιχεία ενώ κατηγόρησε για έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας στα όργανα.
Από την παράταξη του κ. Μπενέτου Σπύρου, η κα Μαυρουδή είπε: «Δεν θέλουμε να μειώσουμε την αξία των δράσεων. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και την υποστελέχωση. Θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για την ίδια την ουσία του απολογισμού αλλά και για το περιεχόμενο. Η Περιφερειακή Αρχή έχει επιδείξει δυσανεξία στην κριτική. Δεν είναι πολιτικός απολογισμός» είπε και ζήτησε την ετήσια έκθεση του Συμπαραστάτη του Πολίτη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ