ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερχεται κύμα πολιτικής κακοκαιρίας μακράς διάρκειας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας Καμμένος

Από μία κλω­στή κρέ­με­ται η συ­γκυ­βέρ­νη­ση. Μή­νυ­μα Τσί­πρα, προει­δο­ποί­η­ση Σκουρ­λέ­τη. Συ­νε­δριά­ζει η Πο­λι­τι­κή Γραμ­μα­τεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, την Τε­τάρ­τη η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Εμπλε­ος οργής ο Π. Καμ­μέ­νος, ποιοι βου­λευ­τές του δεν θα τον ακο­λου­θή­σουν. Πώς δια­μορ­φρώ­νε­ται η «διπλή» πλειο­ψη­φία.

Πο­λι­τι­κός “Τη­λέ­μα­χος” εν­σκύ­πτει από σή­με­ρα που όχι μόνο δεν θα έχει μικρή διάρ­κεια, όπως ο συ­νο­νό­μα­τος της ΕΜΥ, αλλά θα ανοί­ξει τον κύκλο των πο­λι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων.

Τα περί “απο­στα­σί­ας” και “ανέν­δο­του” του Πάνου Καμ­μέ­νου ήχη­σαν βαριά σε Μα­ξί­μου και Κου­μουν­δού­ρου, στε­λέ­χη των οποί­ων το­νί­ζουν, πλέον, ότι η συ­γκυ­βέρ­νη­ση εξε­μέ­τρη­σε το ζην.  Σε ανώ­τε­ρο επί­πε­δο, ο γραμ­μα­τέ­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Πάνος Σκουρ­λέ­της δή­λω­σε ευ­θέ­ως χθες πως οι δη­λώ­σεις του (πρώην;) κυ­βερ­νη­τι­κού εταί­ρου “προ­σθέ­τουν νέα στοι­χεία τα οποία δη­μιουρ­γούν πρό­βλη­μα στην πο­λι­τι­κή συ­νο­χή της κυ­βέρ­νη­σης”.

Νω­ρί­τε­ρα, ο Αλέ­ξης Τσί­πρας έστει­λε από τη Σα­μο­θρά­κη, όπου βρέ­θη­κε για τα Θε­ο­φά­νια, το δικό του δια­κρι­τι­κό πλην σαφές μή­νυ­μα στον κ. Καμ­μέ­νο: «μπρο­στά σε αυτό που εγώ του­λά­χι­στον αντι­λαμ­βά­νο­μαι (και πι­στεύω η πλειο­ψη­φία των Ελ­λή­νων) ως εθνι­κά ωφέ­λι­μο για τη χώρα, δεν πρό­κει­ται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρό­νια ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρω­θυ­πουρ­γός, να δει­λιά­σω μπρο­στά στο κό­στος ή στο ρίσκο. Θα υπε­ρα­σπι­στώ και θα υπε­ρα­σπι­στού­με αυτό που θε­ω­ρού­με και που είναι εθνι­κά ωφέ­λι­μο για τη χώρα».

Το κυ­βερ­νών κόμμα, έτοι­μο εδώ και καιρό γι­΄αυ­τή την εξέ­λι­ξη, θα ανα­ζη­τή­σει σε ανώ­τα­το επί­πε­δο σή­με­ρα, στην Πο­λι­τι­κή Γραμ­μα­τεία, τα επό­με­να βή­μα­τα. Εάν δη­λα­δή θα κάνει κά­ποια κί­νη­ση να τερ­μα­τί­σει την επί­πλα­στη, πλέον, κυ­βερ­νη­τι­κή συ­νερ­γα­σία ή εάν θα πε­ρι­μέ­νει το “βήμα” του Πάνου Καμ­μέ­νου, ο οποί­ος συ­γκα­λεί την Τε­τάρ­τη την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομάδα του κόμ­μα­τός του.

“Θα τα δούμε όλα, θα τα εκτι­μή­σου­με όλα και θα απο­φα­σί­σου­με”, ση­μειώ­νει κο­ρυ­φαί­ος υπουρ­γός (και μέλος της Πο­λι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας) , ο οποί­ος, όπως και όλα τα κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη με τα οποία συ­νο­μι­λή­σα­με, δεν δεί­χνουν ανη­συ­χίαούτε για την ψή­φι­ση της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών, ούτε για την “τύχη” της κυ­βέρ­νη­σης εάν η ΝΔ κα­τα­θέ­σει πρό­τα­ση μομ­φής.

“Ναι” και “όχι” στη Συμ­φω­νία και στην κυ­βέρ­νη­ση

Ει­δι­κά για την ομάδα των ΑΝΕΛ, οι πλη­ρο­φο­ρί­ες επι­μέ­νουν ότι εάν τεθεί θέμα εμπι­στο­σύ­νης του­λά­χι­στον τρεις εκ των βου­λευ­τών (Θα­νά­σης Πα­πα­χρι­στό­που­λος, Κώ­στας Ζου­ρά­ρις, Έλενα Κου­ντου­ρά) θα στη­ρί­ξουν την κυ­βέρ­νη­ση. Σ’ αυ­τούς προ­σμε­τρώ­νται η Κα­τε­ρί­να Πα­πα­κώ­στα και ο (τύ­ποις, ακόμα, βου­λευ­τής της Ένω­σης Κε­ντρώ­ων) Γιάν­νης Σα­ρί­δης, ενώ ανά­λο­γη στάση ανα­μέ­νε­ται να κρα­τή­σει ο βου­λευ­τής του Πο­τα­μιού Σπύ­ρος Δα­νέ­λης.

Ο κ. Πα­πα­χρι­στό­που­λος έχει δη­λώ­σει μεν ότι θα υπερ­ψη­φί­σει τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών και αμέ­σως μετά θα πα­ρα­δώ­σει την έδρα του, την οποία ωστό­σο θα πα­ρα­λά­βει ο πρώ­τος επι­λα­χών Τέ­ρενς Κουίκ ο οποί­ος στη­ρί­ζει ανα­φαν­δόν την κυ­βέρ­νη­ση.

Τα πα­ρα­πά­νω ονό­μα­τα (πλην των κυ­ρί­ων Πα­πα­χρι­στό­που­λου και Δα­νέ­λη) δεν θα ισχύ­ουν, κατ’ ανά­γκην, και στην ψη­φο­φο­ρία για τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, μά­λι­στα οι κύ­ριοι Σα­ρί­δης και Ζου­ρά­ρις έχουν ήδη δη­λώ­σει ότι θα την κα­τα­ψη­φί­σουν.  Η δια­φο­ρά όμως ανα­μέ­νε­ται ότι θα κα­λυ­φθεί από την θε­τι­κή ψήφο του­λά­χι­στον δύο από το Πο­τά­μι, του Σταύ­ρου Θε­ο­δω­ρά­κη και του Γιώρ­γου Μαυ­ρω­τά.

Ο επι­κε­φα­λής του Πο­τα­μιού μά­λι­στα όχι μόνο επι­βε­βαί­ω­σε τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για θε­τι­κή ψήφο, αλλά είπε και κάτι που… ελά­χι­στοι από την αντι­πο­λί­τευ­ση τολ­μούν να ομο­λο­γή­σουν: ότι “εν­δό­μυ­χα όλοι θέ­λουν να ψη­φι­στεί η Συμ­φω­νία” γι’ αυτό “κα­νείς δεν μου ζη­τά­ει να κάνω πίσω”.  Ο ίδιος ξε­κα­θά­ρι­σε εκ νέου πά­ντως ότι η θε­τι­κή ψήφος απορ­ρέ­ει από τη θε­τι­κή άποψη που έχει για τη Συμ­φω­νία και από την πε­ποί­θη­ση ότι θα είναι βαρύ για τη χώρα μία αρ­νη­τι­κή εξέ­λι­ξη.

Για να “βοη­θή­σει” τους βου­λευ­τές των ΑΝΕΛ που θέ­λουν να υπερ­ψη­φί­σουν τη Συμ­φω­νία, ο κ. Σκουρ­λέ­της έθεσε χθες το ζή­τη­μα της κατά συ­νεί­δη­ση ψήφου: “όταν μι­λά­με για τέ­τοια κο­ρυ­φαία ζη­τή­μα­τα, για εθνι­κά ζη­τή­μα­τα τα οποία αφο­ρούν το μέλ­λον της χώρας τις επό­με­νες δε­κα­ε­τί­ες, φα­ντά­ζο­μαι ότι ανα­γνω­ρί­ζε­ται το δι­καί­ω­μα στον κα­θέ­ναν να ανα­λαμ­βά­νει τη δική του, ατο­μι­κή ευ­θύ­νη.

Θα είναι “βε­λού­δι­νο δια­ζύ­γιο”;

Όσο για το “δια­ζύ­γιο” ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ όλα δεί­χνουν ότι κάθε άλλο παρά “βε­λού­δι­νο” θα είναι. Ο κ. Καμ­μέ­νος φέ­ρε­ται να στή­ρι­ξε την (βαριά) κα­τη­γο­ρία περί “απο­στα­σί­ας” στην επί­σκε­ψη που έκανε την πα­ρα­μο­νή της Πρω­το­χρο­νιάς στο Μα­ξί­μου ο βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος κ. Πα­πα­χρι­στό­που­λος.

Ο ίδιος ο βου­λευ­τής δεν έκρυ­ψε την επί­σκε­ψη λέ­γο­ντας (σε όσους τον ρώ­τη­σαν) ότι πήγε για την ανταλ­λα­γή ευχών όπως έκα­ναν πολ­λοί βου­λευ­τές. “Αν ήθελα να κάνω μυ­στι­κή συ­νά­ντη­ση με τον πρω­θυ­πουρ­γό δεν θα επέ­λε­γα την ημέρα που το Μα­ξί­μου ήταν γε­μά­το κόσμο για κά­λα­ντα και ευχές”, πα­ρα­τή­ρη­σε.

Δε­δο­μέ­νου ότι, όπως έχου­με ση­μειώ­σει πολ­λά­κις, τον κ. Καμ­μέ­νο δεν θα τον ακο­λου­θή­σουν όλοι οι βου­λευ­τές του εάν απο­φα­σί­σει να μη στη­ρί­ξει την κυ­βέρ­νη­ση σε πρό­τα­ση μομ­φής της ΝΔ, το ερώ­τη­μα είναι ποια στάση θα κρα­τή­σει στη συ­νέ­χεια: του πρώην κυ­βερ­νη­τι­κού εταί­ρου που απλώς απο­χώ­ρη­σε από την κυ­βέρ­νη­ση για ένα (μεί­ζον) θέμα επί του οποί­ου είχε ξε­κα­θα­ρί­σει τη θέση του ευθύς εξ’ αρχής ή του πρώην εταί­ρου που με­τα­τρέ­πε­ται σε πο­λέ­μιο του Μα­ξί­μου;

Κυ­βερ­νη­τι­κοί επι­τε­λείς πα­ρα­πέ­μπουν στην πρώτη εκ­δο­χή, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πα­ράλ­λη­λα ότι “εί­μα­στε έτοι­μοι για όλα”. Πέραν των άλλων, μένει να επι­βε­βαιω­θούν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες περί “ονο­μά­των-έκ­πλη­ξη” στην ψη­φο­φο­ρία για εμπι­στο­σύ­νη στην κυ­βέρ­νη­ση – εάν τεθεί θέμα απο τη ΝΔ.

πηγή euro2day.gr

Μα­ρί­να Μάνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.