Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε το Σάββατο 2.12.2017 στο Επιμελητήριο Ρόδου η ημερίδα του τίτλου. Ένα ευρύτατο  φάσμα  ομιλητών που αγκάλιασαν όλα τα  θέματα Οδικής Ασφάλειας χαρακτήρισαν την Ημερίδα ως υψηλού επιπέδου και ουσιαστική.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου , ο Βουλευτής του Σύρριζα καιΠρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής κ. Γεώργιος Ουρσουζίδης και ο Βουλευτής Δωδ/σου  της Νέας Δημοκρατίας κ.Μάνος Κόνσολαςεπίσης μέλος της προαναφερόμενης Επιτροπής . Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας και Περιφερειακός Σύμβουλος,Υπεύθυνος Μεταφορών κ. Χρήστος Μπαρδος , ο εκπρόσωπος του Δήμου Ρόδου και πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ.Μίλτος Παγκάς και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε Δωδεκανήσου Ιωάννης Γλυνός.

Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή κ. Γεώργιου Κανελλαϊδη και ακολούθησαν ομιλητές από τον Ακαδημαϊκό χώρο , ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Λαγός και η Διδάκτωρ ΕΜΠ κ. Σοφία Βαρδάκη .Συνέχισαν ομιλητες  από άλλους τομείς της τεχνολογίας Οδικής Ασφάλειας, ο κ. Χαλκιάς Βασίλης – Πρόεδρος HELLASTRON , ο Πρόεδρος ΠΟΕΟ κ. Διαμαντής Ηλιάδηςκαι ο κ. Μαρούκλας Παύλος της εταιρείας TOPVISION καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου και άλλων φορέων καιοργανώσεων.

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Ν.Δωδ/σου κ. Στέφανος Πορτσέλλη. Τόνισε το γεγονός, ότι για πρώτη φορά στη Ρόδο διοργανώνεται Ημερίδα με τέτοιο εύρος θεματολογίας γύρω από την Οδική Ασφάλεια. Ανέφερεεπίσης ότι σκοπός του Συλλόγου είναι να συμβάλλει στην μείωση των ατυχημάτων που αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια,  όχι με μια εκδήλωση θεωρητική και γενικόλογη μόνο.

Με το εύρος των ομιλητών διαπιστώσαμε με επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα των δρόμων της Ρόδου.Φιλοδοξία μας όπως είπε είναι να βάλουμε τις βάσεις για ένα εφαρμόσιμο,αποτελεσματικό,κοστολογημένο πρόγραμμα μέτρων για τη Ρόδο  που να έχει συνέχεια, χρονοδιάγραμμα και έλεγχο.Τότε μόνο η Ημερίδα θα έχει επιτυχία.

Ακούστηκαν  ενδιαφέροντα πράγματα από τα οποία αναφέρουμε τα παρακάτω:

  • Η εκπρόσωπος του Υπ. Υποδομών .κ. Ανθούληανακοίνωσε ότι μέσω της Ευρωπαϊκής  Τράπεζας Επενδύσεων το Υπ. Υποδομών θα  υλοποιήσει το λεγόμενο  πρόγραμμα ΜΕΒΟΑ που θα συμβάλει στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε θέματα Οριζόντιας και Κατακόρυφης Σήμανσης,στηθαίων ασφαλείας ,οδοστρωμάτων ,ορατότητας κλπ..Το έργο αυτό σε ότι αφορά τη Ρόδοπεριλαμβάνει 93 χλμ. εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Αντίστοιχα προγράμματα προβλέπονται για την Κω , την Κάλυμνο, την Λέρο και την Κάρπαθο.
  • Ο Διευθυντής το Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης ανακοίνωσε ότι το ΙΜΕΤ σκοπεύει να ιδρύσει παράρτημα στη Ρόδο με αντικείμενο“Τουρισμός και Μεταφορές’.Κάτι που είναι ιδιαίτερης σημασίας δεδομένο ότι αυτό διεκδικείται και από άλλες πόλεις με σοβαρή τουριστική δραστηριότητα.
  • Ο μελετητής Συγκοινωνιακών Έργων κ. Α. Καστής εξέφρασε την ανησυχία του για την λεγόμενη Μεσογειακή Χάραξη (Ρόδος -Αεροδρόμιο) διότι αφ’ ενός δεν έχουν εγκριθεί οι μελέτες και αφετέρου τον Μάιο του 2018 λήγει η Υπουργική Απόφαση του Υπ. Υποδομών πουαναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών στη ζώνη διέλευσης έργου . Αν οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ο κίνδυνος απώλειας της ζώνης του έργου θα είναι ορατός. Υπογράμμισε δε ότι :

 ” Η Μεσογειακή χάραξη είναι η Αττική οδός της Ρόδου”

Εκανε επίσης αναφορά σε επικίνδυνα σημεία των οδικών αξόνων  Ρόδου -Αεροδρομίου και Ρόδου -Λίνδου που είναι και οι πιο ατυχηματοφόροι οδοί της Ρόδου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδηγών Ν. Δωδεκανήσου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους συνδιοργανωτές (Δήμος Ρόδου , Περιφέρεια Ν. Αιγαίου , Τ.Ε.Ε.) και όλους τους συμμετέχοντες και ομιλητές . Θεωρεί ότι έβαλε τις βάσεις ώστε οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας και του Δήμου να αναλάβουν δράση και να  συμβάλουν όχι μόνο στη διαμόρφωση του προγράμματος Οδ. Ασφάλειας αλλά και να αντιμετωπίσουν και ναυλοποιήσουν όλα τα θέματα που εθίγησαν.

Ο Σύλλογός μας κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για τη διοργάνωση της  Ημερίδας,που αντικειμενικοί παρατηρητές την χαρακτηρίζουν ως μία από τις πιο  επιτυχημένες Πανελλαδικάστο είδος της.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ανάλογες εκδηλώσεις θα οργανώσουμε και σε άλλα νησιά της Δωδ/σου.

Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                             ο Γ. Γραμματέας

Στέφανος Πορτσέλλη                                  Πεταυράκης Αντώνης

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ