Ειδήσεις

Ενημερωτική σύσκεψη για τον ιό Εμπολα στο γενικό νοσοκομείο Ρόδου

Ενημέρωση για όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας έναντι του θανατηφόρου ιού Έμπολα έγινε χθες στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου  Ρόδου.
Κλιμάκιο ιατρών του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης  Νοσημάτων αποτελούμενο από τους κκ. Γιώργο  Ρηγάκο, Αγορίτσα Μπάκα και Γιώργο Δουγά ενημέρωσαν συγκεκριμένα  το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας της Ρόδου για τον θανατηφόρο  ιό.
«Ήρθαμε  για να ενημερώσουμε το προσωπικό στις πύλες εισόδου της χώρας για τον Έμπολα. Η Ρόδος είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας μας  στα Δωδεκάνησα. Φροντίζουμε ώστε να μάθουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καθώς και το προσωπικό της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος», δήλωσε η κ. Αγορίτσα Μπάκα.
Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται  για την αντιμετώπιση του ιού, ο κ. Ρηγάκος δήλωσε:
«Δίνουμε μεγάλη βάση στην ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και των εργαζόμενων στα σώματα ασφαλείας, που  θα κληθούν να διαχειριστούν άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Η εξόρμησή μας  ξεκίνησε  στις 18 Νοεμβρίου. Στόχος ήταν να δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για   την αντιμετώπιση  του ιού. Δεν πρέπει να μένουμε, όμως, μόνο στη θεωρία. Διαπιστώνουμε πως το επίπεδο  ετοιμότητας είναι αρκετά υψηλό. Οι υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες για να υποδεχθούν ό,τι προκύψει. Το  ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί πως  δεν υπάρχει μεγάλος  κίνδυνος να εισέλθει στη χώρα ο ιός του Έμπολα.  Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μηδενιστεί με την εφαρμογή των σωστών μέτρων. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, αν εμφανιστεί κάποιο  κρούσμα, ο κ.  Δουγάς  δήλωσε:
«Θα ενεργοποιηθεί  ο μηχανισμός που έχει σχεδιαστεί. Θα φροντίσουμε να μην κινδυνεύσει κανείς. Θα αποκλειστεί  η αλυσίδα μετάδοσης, αφού ο ασθενής θα μεταφερθεί αμέσως  σε νοσοκομείο στην Αθήνα».
Να σημειωθεί πως στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» έχουν ετοιμαστεί θάλαμοι υποδοχής για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος, και έχει εκπαιδευτεί προσωπικό 7-8 ατόμων για την αντιμετώπιση του ιού.
Έχει συσταθεί στην Αθήνα  και  ειδική ομάδα από ιχνηλάτες για τον εντοπισμό του ιού, ενώ έχει εκπονηθεί και στρατηγικό σχέδιο για την απομόνωση κτηρίων.
Σε ερώτηση  σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αποκλειστεί η μετάδοση του ιού, ο κ.  Δουγάς δήλωσε :
«Υπάρχουν οδηγίες και μέτρα προφύλαξης. Θα γίνει χρήση ειδικού ασθενοφόρου στο οποίο θα επιβαίνουν εκπαιδευμένοι ιατροί και νοσηλευτές. Στόχος μας είναι να μην κινδυνεύσει κανείς και να μην έχουμε δευτερογενή κρούσματα».
Σχετικά με την ύπαρξη  εμβολίου για την αντιμετώπιση του ιού, η κ. Μπάκα δήλωσε:
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο με το οποίο αντιμετωπίζεται ο ιός. Χρησιμοποιούνται διάφορα σκευάσματα αλλά δεν υπάρχουν καλά στοιχεία. Το εμβόλιο εκτιμάται πως θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2015».
Στην προετοιμασία που έχει γίνει  για τον ιο Έμπολα αναφέρθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας.
«Εμείς αρχίσαμε τη διαδικασία ενημέρωσης για τον ιό εδώ και δύο μήνες.  Είμαστε ανεπίσημα πύλη εισόδου του ιού, λόγω των λαθρομεταναστών, που υποδεχόμαστε. Δείχνουμε μεγάλη ευαισθησία. Έχουμε κάνει τρία σεμινάρια για τους εργαζομένους στα σώματα ασφαλείας. Διανείμαμε στολές και ειδικά γυαλιά.  Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια  προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Διαμορφώσαμε ειδικούς χώρους  στην τέως  νεφρολογική κλινική, που διαθέτει ανεξάρτητη έξοδο. Διαθέτουμε και δύο θαλάμους.  Είναι δύσκολοι οι καιροί. Προσπαθούμε να διατηρούμε το νοσοκομείο σε λειτουργία. Θέλουμε να είναι  αντάξιο της Ρόδου», δήλωσε ο κ. Βασ. Παπανικόλας.
Σε ερώτηση αν  ζητούν νοσηλεία  από το νοσοκομείο μετανάστες, ο κ. Βασίλης  Παπανικόλας δήλωσε:
«Έρχονται όλες οι φυλές του κόσμου. Αν περπατήσετε στους θαλάμους θα ακούσετε πάρα πολλές γλώσσες και διαλέκτους. Η κρίση είχε σαν αποτέλεσμα να πενταπλασιαστεί η κίνηση στο νοσοκομείο της Ρόδου.
«Ολοκληρώθηκαν στο νοσοκομείο Ρόδου τα σεμινάρια ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για την διοργάνωση τους υπήρξε συνεργασία  του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ιατρούς για το μεγάλο οδοιπορικό που έκαναν στα νησιά μας.  Στόχος ήταν η καλύτερη ενημέρωση για τον θανατηφόρο  ιό Έμπολα.  Η ενημέρωση  έγινε για  τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας που υποδέχονται λαθρομετανάστες. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και  η χώρα μας να αντιμετωπίσουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες μέλη της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» θα επισκεφθούν τα Δωδεκάνησα.
«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της διεκδίκησης για τα κακώς κείμενα στον τομέα της υγείας. Πληροφορήθηκα πως στο τέλος της  επόμενης εβδομάδας  θα επισκεφθεί τη Ρόδο ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης. Η περιφερειακή αρχή θα θέσει όλα τα μεγάλα ζητήματα και θα ασκήσει πιέσεις για να δοθούν λύσεις. Οι νησιώτες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους τις υπόλοιπης Ελλάδας. Και από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν κονδύλια για την υγεία.  Απαιτείται όμως η στήριξη της κυβέρνησης. Θέλουμε η  πολιτεία να γίνει αρωγός», δήλωσε ο κ. Κόκκινος, που ευχαρίστησε το διοικητή του νοσοκομείου, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές για τον αγώνα που δίνουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου