Ειδήσεις

Δήμοι: Διαγωνισμοί για λαμπτήρες με… φωτογραφία

Δεν έχουν τελειωμό τα τερτίπια των δημοτικών αρχόντων για το «στήσιμο» διαγωνισμών δημοσίων έργων. Τελευταίο κρούσμα οι φωτογραφικές προδιαγραφές, προς όφελος ενός και μοναδικού προμηθευτή λαμπτήρων, σε διαγωνισμούς αναπλάσεων. Παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Την παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσαν οι καταγγελίες της εργοληπτικής οργάνωσης ΣΑΤΕ σύμφωνα με τις οποίες σε πολλά έργα αναπλάσεων σε δήμους, οι υπηρεσίες προσθέτουν φωτογραφικούς όρους προς όφελος ενός και μοναδικού προμηθευτή λαμπτήρων φωτισμού.

Σύμφωνα με την καταγγελία που είχε φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών, «σε σειρά έργων αναπλάσεων, κυρίως (όπου περιγράφονται ιστοί φωτισμού και φωτιστικά σώματα, ψυχροί κυβόλιθοι, κ.λπ.) αποδεικνύεται ότι οι περιγραφόμενες τεχνικές προδιαγραφές αφορούν μόνο σε έναν προμηθευτή και συνήθως του εξωτερικού, φωτογραφίζοντας ή συνεπάγοντας συγκεκριμένα προϊόντα μιας εταιρείας, που δεν παράγονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη με αποτέλεσμα, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, οι τιμές να είναι υπερβολικά υψηλές συγκρινόμενες με τον ανταγωνισμό».

Η διοίκηση του ΣΑΤΕ καλούσε, μάλιστα, την ηγεσία του υπουργείου «να εντοπίσετε τους υπεύθυνους διασπάθισης των περιορισμένων επενδυτικών πόρων της Ελλάδος και να διορθώσετε αναλόγως τις ως άνω αναφερόμενες σχετικές διακηρύξεις ή συμβάσεις εκτέλεσης έργων και αποφυγή στις επερχόμενες διακηρύξεις των έργων».

Από το υπουργείο Εσωτερικών έστειλαν προ ημερών έγγραφο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας με το οποίο ζητούν να ενημερώσουν τους δήμους να αποφεύγουν τις φωτογραφικές προκηρύξεις. «Ολα αυτά συμβαίνουν έπειτα από έξι χρόνια κρίσης και τέσσερα χρόνια μνημονίου” επισημαίνουν στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών. Οι ίδιοι προσθέτουν πως “η καταγγελία του ΣΑΤΕ επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν πως στην τοπική αυτοδιοίκηση παραμένουν εκτεταμένες εστίες διαφθοράς και κυκλώματα τα οποία «αρμέγουν» κοινοτικούς και εθνικούς πόρους».

Δεν είναι η πρώτη φορά οι οι εργοληπτικές οργανώσεις συγκρούονται με τους τοπικούς άρχοντες. Ηδη κυκλοφορούν κατάλογοι με τους δήμους που καθυστερούν να πληρώσουν ώστε να γνωρίζουν οι τεχνικές εταιρείες και να αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς.

Κυκλοφορούν, επίσης, στοιχεία για δημοτικούς άρχοντες (της προηγούμενης περιόδου) που είχαν τεμαχίσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου τους σε μικρές συμβάσεις ώστε να μπορούν να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου