ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τράπεζες μειώνουν τις προμήθειες – Τα νέα τιμολόγια

news room 6 λεπτά ανάγνωση
τραπεζα

Να… ενδώ­σουν στις πιέσεις, τόσο της κυβέρ­νη­σης, όσο κυρίως των πελατών τους που ζητούν μείωση ή και μηδε­νι­σμό των προ­μη­θειών και δη, αυτών που χρε­ώ­νουν σε συγκε­κρι­μέ­νες, συχνά χρη­σι­μο­ποιού­με­νες, συναλ­λα­γές, απο­φά­σι­σαν οι τρά­πε­ζες, θέτο­ντας στα­διακά σε ισχύ τα νέα τους τιμο­λό­για.

Έτσι, σχεδόν ένα μήνα μετά την ανα­προ­σαρ­μογή προς τα κάτω των χρε­ώ­σεων από Eurobank και Τράπεζα Πει­ραιώς, τη “σκυτάλη” έλαβαν χθες, Πέμπτη, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι επί­μα­χες προ­μή­θειες αντι­προ­σω­πεύ­ουν λιγό­τερο από το 10% των συνο­λι­κών εσόδων από το επίμαχο “κανάλι” τις επι­τρέ­πουν να προ­χω­ρή­σουν σε μειώ­σεις, με τον αντί­κτυπο να λογί­ζε­ται ως δια­χει­ρί­σι­μος.

Πιο ανα­λυ­τικά, η ΕΤΕ από τις 20 Σεπτεμ­βρίου:

– Μειώνει στο μισό την προ­μή­θεια πλη­ρω­μής λογα­ρια­σμών μέσω ΑΤΜ και APS με χρήση κάρτας.

– Μηδε­νί­ζει την προ­μή­θεια εκφόρ­τι­σης προ­πλη­ρω­μέ­νων καρτών που σήμερα χρε­ώ­νε­ται δύο ευρώ.

-Μειώνει σε 1,5 ευρώ από 2,5 ευρώ την προ­μή­θεια άμεσης απο­στο­λής εμβά­σμα­τος (instant payment) μέσω Internet & Mobile banking για ποσά έως 500 ευρώ.

– Μειώνει από δύο ευρώ σε ένα ευρώ την προ­μή­θεια χορή­γη­σης καρνέ επι­τα­γών.

Μηδε­νί­ζει τις προ­μή­θειες μετα­τρο­πής συναλ­λάγ­μα­τος για συναλ­λα­γές κατόχων προ­πλη­ρω­μέ­νων καρτών μέσω της εφαρ­μο­γής Next.

Όσον αφορά στις ηλε­κτρο­νι­κές συναλ­λα­γές μέσω IRIS και POS, σύμφωνα με την ΕΤΕ εκείνη ήταν από τις τρά­πε­ζες που δια­τή­ρησε σε εύλογα επίπεδα τις χρε­ώ­σεις, εφαρ­μό­ζο­ντας και ανώτατο όριο χρέωσης για συγκε­κρι­μέ­νες κατη­γο­ρίες επαγ­γελ­μα­τιών και μικρών επι­χει­ρή­σεων. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι για το IRIS η τράπεζα δεν χρεώνει για πλη­ρω­μές έως ένα ευρώ, ενώ για αξία συναλ­λα­γής από ένα έως πέντε ευρώ η προ­μή­θεια είναι ένα λεπτό του ευρώ και για συναλ­λα­γές αξίας υψη­λό­τε­ρης των πέντε ευρώ επι­βάλ­λε­ται προ­μή­θεια 0,3%. Παράλ­ληλα, η ΕΤΕ δια­θέ­τει τα “πακέτα” Value (Premium, Plus και e-Value) έναντι συν­δρο­μής που κυμαί­νε­ται από δύο έως και πέντε ευρώ, επι­τρέ­πο­ντας στους πελάτες της να… πακε­τά­ρουν τις υπη­ρε­σίες εκείνες που χρη­σι­μο­ποιούν περισ­σό­τερο, μειώ­νο­ντας σημα­ντικά το κόστος.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, προχωρά από την προσεχή Δευτέρα σε ανα­προ­σαρ­μογή της τιμο­λο­για­κής της πολι­τι­κής ως εξής:

Μειώνει σε ένα ευρώ την προ­μή­θεια στα εξερ­χό­μενα εμβά­σματα ιδιωτών μέσω myAlpha Web ή myAlpha Mobile για ποσά έως 1.000 ευρώ.

Παρέχει δωρεάν τη δυνα­τό­τητα επα­νέκ­δο­σης της χρε­ω­στι­κής κάρτας λόγω απώ­λειας ή φθοράς, όπως, επίσης και την έκδοση και πρώτη φόρτιση προ­πλη­ρω­μέ­νης κάρτας Mastercard. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα παρα­τεί­νει για όλο το 2024 τη δωρεάν χρήση της υπη­ρε­σίας IRIS για τους εμπό­ρους, ενώ δια­θέ­τει το συν­δρο­μη­τικό “πακέτο” myAlpha Benefit, προ­σφέ­ρο­ντας περαι­τέρω δυνα­τό­τη­τες πραγ­μα­το­ποί­η­σης καθη­με­ρι­νών συναλ­λα­γών χωρίς χρε­ώ­σεις για τους υφι­στά­με­νους και νέους πελάτες. Πρό­κει­ται για τρία “πακέτα” (Standard, Advanced και Premium), με μηνιαία συν­δρομή που ξεκινά από τα δύο ευρώ και φτάνει έως και τα 10 ευρώ.

Πρώτη τον “χορό” των μειώ­σεων άνοιξε η Eurobank, η οποία προ­χώ­ρησε στον εμπλου­τι­σμό των υπη­ρε­σιών του Eurobank Μy Advantage Banking και άρα, στη μείωση των προ­μη­θειών σε πολλές καθη­με­ρι­νές συναλ­λα­γές, όπως πλη­ρω­μές λογα­ρια­σμών, απο­στο­λές ή λήψεις εμβα­σμά­των, έκδοση/επα­νέκ­δοση καρτών κ.ο.κ.. Όσοι δε, δια­θέ­τουν στην τράπεζα λογα­ρια­σμό μισθο­δο­σίας/σύντα­ξης έχουν πλέον τη δυνα­τό­τητα να πραγ­μα­το­ποιούν δωρεάν όλες τις συναλ­λα­γές της καθη­με­ρι­νό­τη­τας. Οι υπό­λοι­ποι μπορούν με μια μικρή μηνιαία χρέωση που ξεκινά από τα 60 λεπτά του ευρώ έως και τα 10 ευρώ να πραγ­μα­το­ποιούν πλήθος συναλ­λα­γών ανά μήνα. Ενδει­κτικά, το βασικό “πακέτο” της τρά­πε­ζας προ­σφέ­ρει δωρεάν απε­ριό­ρι­στες πάγιες εντολές για αυτό­ματη πληρωμή λογα­ρια­σμών (από μία τον μήνα που ίσχυε πριν της ανα­προ­σαρ­μο­γής) και δωρεάν επα­νέκ­δοση χρε­ω­στι­κής κάρτας λόγω κλοπής ή φθοράς, ενώ με το My Platinum Advantage καλύ­πτε­ται το σύνολο της τρα­πε­ζι­κής καθη­με­ρι­νό­τη­τας για όσους πελάτες επι­θυ­μούν πρα­κτικά απε­ριό­ρι­στες συναλ­λα­γές. Για παρά­δειγμα, μπορούν να πλη­ρώ­νουν δωρεάν όλους τους μηνιαί­ους λογα­ρια­σμούς ύδρευ­σης, ενέρ­γειας, τηλε­φω­νίας κ.λπ. μέσω πάγιας εντολής ή να στεί­λουν πέντε εμβά­σματα ανά μήνα δωρεάν σε άλλες τρά­πε­ζες στην Ελλάδα για λοιπές υπο­χρε­ώ­σεις, όπως ενοίκιο, δίδα­κτρα, πληρωμή πιστω­τι­κής κάρτας άλλης τρά­πε­ζας κ.ο.κ..

Τέλος, η Τράπεζα Πει­ραιώς προ­χώ­ρησε σε νέα μείωση – κατά 50% – στο τιμο­λό­γιο χρε­ώ­σεων της δια­τρα­πε­ζι­κής υπη­ρε­σίας IRIS payments για επαγ­γελ­μα­τική χρήση, ενώ μηδέ­νισε την προ­μή­θεια εξερ­χό­με­νης μετα­φο­ράς πίστω­σης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προ­μή­θεια για την πληρωμή πιστω­τι­κής κάρτας άλλης τρά­πε­ζας από ιδιώτη, επίσης, μέσω Phone Banking. Μέχρι πρό­τι­νος η προ­μή­θεια και στις δύο κατη­γο­ρίες συναλ­λα­γών ανερ­χό­ταν στα έξι ευρώ. Σημειώ­νε­ται πως η Τράπεζα Πει­ραιώς δια­θέ­τει και συν­δρο­μη­τικό “πακέτο” πλη­ρω­μών (εξόφΛΥΣΗ), μέσω του οποίου δίνει τη δυνα­τό­τητα με ετήσιο κόστος 10 ευρώ να εξο­φλού­νται ανέξοδα όλοι οι λογα­ρια­σμοί του νοι­κο­κυ­ριού σε οργα­νι­σμούς ενέρ­γειας, ύδρευ­σης, τηλε­πι­κοι­νω­νιών και ιδιω­τι­κών ασφα­λειών.

Παρα­μέ­νει η πίεση από την κυβέρ­νηση

“Οι παρεμ­βά­σεις μας (σ.σ. η διεύ­ρυνση της χρήσης του συστή­μα­τος IRIS από τρία και πλέον εκα­τομ­μύ­ρια πολίτες, καθώς και η με νομο­θε­τική παρέμ­βαση μείωση κατά 50% των προ­μη­θειών για συναλ­λα­γές έως 10 ευρώ μέσω POS) οδηγούν σε σημα­ντι­κές μειώ­σεις προ­μη­θειών και είναι μια απά­ντηση σε όσους συνε­χί­ζουν να πιστεύ­ουν ότι η πολι­τεία μένει με σταυ­ρω­μένα τα χέρια απέ­να­ντι στις τρά­πε­ζες και στο ζήτημα του κόστους των συναλ­λα­γών. Η απά­ντηση, λοιπόν, δίνεται από εμάς, αλλά φυσικά και από τους πολίτες που επι­λέ­γουν, αλλά μπορούν να επι­λέ­γουν και στο μέλλον, φτη­νό­τε­ρους τρόπους συναλ­λα­γών. Αυτή η κυβέρ­νηση έχει επι­λέ­ξει να συντάσ­σε­ται πάντα με τους πολλούς και τις ανάγκες τους”. Αυτό τονίζει ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, κ. Κωστής Χατζη­δά­κης, καθι­στώ­ντας, ουσια­στικά, σαφές πως η κυβέρ­νηση δεν θα χαλα­ρώ­σει την πίεση, παρά τις όποιες κινή­σεις των τρα­πε­ζών προς τον εξορ­θο­λο­γι­σμό του κόστους των προ­μη­θειών.

Από το βήμα της Ένωσης Ελλη­νι­κών Τρα­πε­ζών (ΕΕΤ), άλλωστε, ο κ. Χατζη­δά­κης είχε… προει­δο­ποι­ή­σει τις τρά­πε­ζες ότι σε περί­πτωση μη διευ­θέ­τη­σης του ζητή­μα­τος των προ­μη­θειών η κυβέρ­νηση θα ανα­γκα­ζό­ταν να νομο­θε­τή­σει. “Η μη λύση δεν προ­σφέ­ρει τίποτε ούτε στις τρά­πε­ζες, ούτε στην κυβέρ­νηση, ούτε στην κοι­νω­νία”, είχε ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά, καλώ­ντας τες να υιο­θε­τή­σουν πιο δίκαια συστή­ματα, με βάση τις πρα­κτι­κές άλλων ευρω­παϊ­κών τρα­πε­ζών ή επι­χει­ρή­σεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα.

Σε επίπεδα – ρεκόρ τα έσοδα από προ­μή­θειες

Σε επίπεδα – ρεκόρ ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα από προ­μή­θειες των τεσ­σά­ρων συστη­μι­κών τρα­πε­ζών.

Ειδι­κό­τερα, η Τράπεζα Πει­ραιώς εμφά­νισε έσοδα, ύψους 324 εκατ. ευρώ, αυξη­μένα κατά 44% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, λαμ­βά­νο­ντας στήριξη από τα δάνεια, τις κάρτες, τις μετα­φο­ρές κεφα­λαίων και το asset management. Σε 282 εκατ. ευρώ δια­μορ­φώ­θη­καν τα αντί­στοιχα έσοδα για τη Eurobank (+4,7% σε ετήσια βάση), με τα νέα δάνεια να έχουν τη μεγα­λύ­τερη συμβολή, ακο­λου­θού­μενα από τις συναλ­λα­γές, τις πιστω­τι­κές κάρτες και τις υπη­ρε­σίες wealth management. Σε σταθερά ανοδική τροχιά παρέ­μει­ναν τα καθαρά έσοδα από προ­μή­θειες της ΕΤΕ, “αγγί­ζο­ντας” τα 205 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, αυξη­μένα κατά 15% σε σχέση με το ίδιο περυ­σινό διά­στημα, αντα­να­κλώ­ντας κυρίως τις προ­μή­θειες λια­νι­κής τρα­πε­ζι­κής. Τέλος, έσοδα από προ­μή­θειες, ύψους 196,9 εκατ. ευρώ – έναντι 173,1 εκατ. ευρώ πέρυσι – εμφά­νισε το α’ εξάμηνο του 2024 η Alpha Bank, ως απο­τέ­λε­σμα της συνε­χούς αύξησης των υπό δια­χεί­ριση περιου­σια­κών στοι­χείων AUMs και της υψη­λό­τε­ρης συνει­σφο­ράς των προ­μη­θειών καρτών και πλη­ρω­μών λόγω αυξη­μέ­νης δρα­στη­ριό­τη­τας.

Πηγή: Capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.