ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιερρακάκης: Οι πέντε αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες

news room 2 λεπτά ανάγνωση
xrwma-pierrakakis-03

– Πού έρχο­νται δρα­στι­κές μειώ­σεις

Την κατά­θεση τρο­πο­λο­γίας στη Βουλή που φέρνει σημα­ντι­κές ελα­φρύν­σεις για τους πολίτες όσον αφορά τις χρε­ώ­σεις από τρά­πε­ζες και παρό­χους ΑΤΜ ανα­κοί­νωσε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουρ­γός Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών, Κυριά­κος Πιερ­ρα­κά­κης.

Η τρο­πο­λο­γία θα εντα­χθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Τελω­νειακό Κώδικα και θα τεθεί σε ψηφο­φο­ρία στην Ολο­μέ­λεια την Πέμπτη.

 

Οι πέντε βασικές αλλαγές που εισά­γο­νται είναι οι εξής:

1. Κατάρ­γηση προ­μη­θειών για πελάτες τρα­πε­ζών από ΑΤΜ άλλων τρα­πε­ζών που είναι μέλη της ΔΙΑΣ

Καταρ­γεί­ται πλήρως η προ­μή­θεια (1,50–2,00 ευρώ) που επι­βα­ρύ­νει μέχρι σήμερα τους κατα­θέ­τες, όταν πραγ­μα­το­ποιούν ανα­λή­ψεις από ΑΤΜ όχι απλά της τρά­πε­ζας τους, αλλά και από ΑΤΜ κάθε άλλης τρά­πε­ζας που είναι μέλος της ΔΙΑΣ.

2. Καμία προ­μή­θεια για ανα­λή­ψεις από ΑΤΜ παρόχου, με τον οποίο η τράπεζα έχει μετο­χική σύνδεση για τους πελάτες της συγκε­κρι­μέ­νης τρά­πε­ζας.

Εφόσον η τράπεζα στην οποία ο πολίτης δια­τη­ρεί τον λογα­ρια­σμό του έχει μετο­χική σύνδεση με πάροχο ΑΤΜ (ATM operator), οι ανα­λή­ψεις στα ΑΤΜ του παρόχου ,δεν θα υπό­κει­νται σε οποια­δή­ποτε επι­βά­ρυνση.

3. Πλαφόν προ­μή­θειας 1,50 ευρώ για οποια­δή­ποτε άλλη χρέωση της τρά­πε­ζας σε ΑΤΜ (π.χ. ξένες τρά­πε­ζες που δεν συμ­με­τέ­χουν στη ΔΙΑΣ), είτε χρε­ώ­σεις τρίτων παρόχων.

Ορί­ζε­ται ανώτατο όριο προ­μή­θειας 1,50 ευρώ. Σήμερα, για τέτοιες συναλ­λα­γές, οι χρε­ώ­σεις μπορούν να φθάσουν ή και να ξεπε­ρά­σουν τα 5 ευρώ.

4. Δωρεάν ανα­λή­ψεις σε περιο­χές με ένα μόνο δια­θέ­σιμο ΑΤΜ είτε για τρά­πε­ζες , είτε για παρό­χους

Σε όλες τις δημο­τι­κές κοι­νό­τη­τες όπου λει­τουρ­γεί μόνο ένα ΑΤΜ (είτε τρα­πε­ζικό είτε παρόχου), οι ανα­λή­ψεις μετρη­τών θα πραγ­μα­το­ποιού­νται χωρίς καμία προ­μή­θεια, ανε­ξαρ­τή­τως ιδιο­κτη­σίας του ΑΤΜ. Δηλαδή, επε­κτεί­νε­ται η ήδη ισχύ­ουσα ρύθμιση για τις τρά­πε­ζες και σε τρίτους παρό­χους.

5. Δωρεάν ερω­τή­σεις υπο­λοί­που και εναρ­μό­νιση παρόχων με τις χρε­ώ­σεις των τρα­πε­ζών για τα εμβά­σματα

Καταρ­γού­νται πλήρως οι χρε­ώ­σεις για ερω­τή­σεις υπο­λοί­που σε ΑΤΜ, είτε αυτά ανήκουν σε τρά­πε­ζες είτε σε παρό­χους.

Επι­πλέον, οι πάροχοι ΑΤΜ εντάσ­σο­νται στο ίδιο ρυθ­μι­στικό πλαίσιο που ισχύει για τις τρά­πε­ζες όσον αφορά τα εισερ­χό­μενα και εξερ­χό­μενα εμβά­σματα, με εφαρ­μογή πλαφόν χρέωσης στο 0,50 ευρώ.

Όπως χαρα­κτη­ρι­στικά είπε ο κ. Πιερ­ρα­κά­κης, επι­πλέον, για πρώτη φορά θεμε­λιώ­νε­ται νομο­θε­τικά και η μηδε­νική χρέωση για ανα­λή­ψεις από την τράπεζα στην οποία ένας πολίτης δια­τη­ρεί το λογα­ρια­σμό του, ώστε να υπάρξει θεσμική κατο­χύ­ρωση και στο μέλλον.

Η δέσμη μέτρων απο­σκο­πεί στην ενί­σχυση της δια­φά­νειας, τη μείωση του κόστους βασικών τρα­πε­ζι­κών υπη­ρε­σιών και την απο­κα­τά­σταση της ισορ­ρο­πίας στην πρό­σβαση των πολιτών σε μετρητά και απλές τρα­πε­ζι­κές συναλ­λα­γές.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.