Ειδήσεις

Αθήνα-Άγκυρα: Αντάλλαξαν «μηνύματα» μέσω NAVTEX, κράτησαν τα πλοία μακριά

Χωρίς την παρουσία πλοίων τόσο ελληνικών όσο και τουρκικών εξέπνευσε η ισχύς των δυο NAVTEX που είχαν εκδώσει οι δυο χώρες για πραγματοποίηση ασκήσεων στην ίδια ακριβώς περιοχή την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή, δημιουργώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο ακόμη και θερμής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα και με πηγές του Ελληνικού ΥΕΘΑ, ούτε ελληνικό σκάφος ούτε τουρκικό, βρέθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η έκδοση της τουρκικής NAVTEX ήθελε να μετρήσει τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία όμως αλλάζοντας την πρακτική την οποία ακολουθούσε τους τελευταίους μήνες, έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες προκλήσεις σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τον λόγο αυτό λίγο μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX στις 29 Αυγούστου με ελληνική Αναγγελία χαρακτήρισε άκυρη την Τουρκική και εξέδωσε νέα NAVTEX στις 30 Αυγούστου δεσμεύοντας την ίδια περιοχή για άσκηση το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα για την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

Καθώς η περιοχή την οποία είχε «στοχοποιήσει» η Άγκυρα με την συγκεκριμένη NAVTEX βρίσκεται κοντά στο όριο το οποίο αυθαίρετα και παράνομα θεωρεί ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της, την οποία υπολογίζει διαγράφοντας την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στα πιθανά σενάρια προκλήσεων περιλαμβάνεται και η αποστολή ερευνητικού σκάφους σε τέτοιες περιοχές που αποτελούν «σημείο κλειδί» των τουρκικών διεκδικήσεων, η Αθήνα ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί προκλήσεις στις περιοχές αυτές.

Πάντως στην περιοχή που είχαν δεσμεύσει οι δυο χώρες για ασκήσεις ,βρέθηκε χθες και πραγματοποιούσε ερευνες σύμφωνα με πληροφορίες το ερευνητικό σκαφος του βρετανικού Ναυτικού HMS Enterprise, το οποίο ειχε αποπλεύσει από τα Χανιά.

πηγή liberal.gr

Του Νίκου Μελέτη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου