«Η Κυβέρνηση Σύριζα απέτυχε. Βρεθήκαμε στο σημείο μηδέν και οι ζωές μας υποβαθμίστηκαν. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Η Νέα Δημοκρατία φέρνει την αλλαγή που επιθυμούμε», δηλώνει σε συνέντευξή της στη «δ» η υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα, Ελένη Μαυρόγαλου.
Προερχόμενη από το μητρώο των πολιτικών στελεχών, η κα Μαυρόγαλου δηλώνει έτοιμη να συμβάλει σε αυτή την αλλαγή! Έχοντας διανύσει μία αξιοσημείωτη πορεία ως νομικός, έχοντας ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συμμετέχοντας ως αντιπρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου, εκπροσωπεί τη γενιά εκείνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων για τους οποίους η κρίση δεν αποτέλεσε εμπόδιο για εξέλιξη αλλά εφαλτήριο για δράση και για την επίτευξη νέων στόχων!
• Κυρία Μαυρόγαλου, είστε κοντά στους νησιώτες, περιοδεύετε στα Δωδεκάνησα και συνομιλείτε με τους πολίτες. Τι εισπράττετε από τις επαφές σας αυτές;
Ο διάλογος με τους συμπολίτες μού είναι εξαιρετικά σημαντικός. Στην πολιτική, το πρώτο βήμα είναι να ακούμε, και στις περιοδείες μου έχω την ευκαιρία να ακούω τους νησιώτες και να τους γνωρίζω καλύτερα. Οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων είναι κι εκείνοι, όπως όλοι οι Έλληνες, αποφασισμένοι ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Περιμένουν να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρέθηκε η χώρα μας μετά από μια καταστροφική πενταετία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Στόχος μου είναι να τους εκπροσωπήσω στο Κοινοβούλιο, αναζητώντας αποτελεσματικές και διαρκείς λύσεις για όσα μας απασχολούν.
• Δηλώσατε ότι η νησιωτικότητα είναι η δύναμή μας. Με ποιον τρόπο μπορεί η νησιωτικότητα που αντιμετωπιζόταν μέχρι τώρα ως «ντισαβαντάζ» να αποτελέσει πλεονέκτημα; Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να περιλαμβάνουν οι ουσιαστικές νησιωτικές πολιτικές;
Τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό αποκομμένα από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Οι δομές υγείας, οι μεταφορές, η υποστήριξη καθημερινών αναγκών, όπως η επαφή με το κράτος, πάσχουν λόγω της απόστασης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο όρος «νησιωτικότητα» έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια αρνητικό πρόσημο.
Όμως τα Δωδεκάνησα έχουν πολλά πλεονεκτήματα – από την ιστορία και τη μορφολογία τους μέχρι το πλήθος των αναπτυξιακών τους πόρων. Αυτή η συνθήκη χρειάζεται να ανατραπεί άμεσα. Θέλουμε να δούμε τα νησιά μας σημείο αναφοράς, όχι ένα απομονωμένο σημείο της Ελλάδας. Κι αυτό είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη ανάλυση αναγκών και έναν πιο αποτελεσματικό προγραμματισμό για τα Δωδεκάνησα συνολικά. Άξονες για την ανάταξη των νησιών μας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η στήριξη της καινοτομίας με ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών, η έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στον ποιοτικό τουρισμό. Χρειάζεται, επίσης, άμεση μέριμνα για ζητήματα που έχουν πλήξει τα νησιά, όπως η ατυχής διαχείριση του προσφυγικού αλλά και η σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Με ένα οργανωμένο και συντονισμένο πρόγραμμα μπορούμε να βάλουμε τα Δωδεκάνησα στη θέση που τους αξίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ, ανακοίνωσε γενναίες μειώσεις της φορολογίας. Ποια είναι η θέση της ΝΔ για το νησιωτικό Φ.Π.Α;
Η Νέα Δημοκρατία μεριμνά ουσιαστικά για τα νησιά μας -και η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτά έδειξε την πρόθεσή του να τα στηρίξει. Τα Δωδεκάνησα έχουν επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως από τα μέτρα της Κυβέρνησης. Σε μια ήδη επιβαρυμένη περίοδο, η συνολική αύξηση της φορολογίας αλλά και η αμφισβήτηση της ανάγκης σταθερών φορολογικών μέτρων για τα νησιά λειτούργησαν αρνητικά στον κόσμο. Στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό και προσπαθούν με μεγάλη δυσκολία να ξανασταθούν στα πόδια τους, η διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ δεν είναι πολυτέλεια, αλλά πραγματική ανάγκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειωθεί ο Φ.Π.Α των νησιών και να μπει η οικονομία τους σε τροχιά ανάπτυξης. Η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομία, αλλά και την καθημερινότητα συνολικά.
• Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα των εθνικών εκλογών; Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα;
Η επόμενη μέρα θα πρέπει να διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη. Το πρώτο πράγμα που θέλουν οι πολίτες της χώρας μας είναι να νιώσουν ανάταση μετά από χρόνια ηττοπάθειας. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δίνει λύσεις σε ολα φλέγοντα ζητήματα – οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, και εθνικά. Η σκοτεινή πενταετία που πέρασε πρέπει να ξεχαστεί. Όλοι μας έχουμε κουραστεί από απραγματοποίητες υποσχέσεις και κούφια «θα».
Για να αλλάξουν τα πράγματα, χρειάζεται οργάνωση και σχέδιο με γνώμονα τους πολίτες, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και την ασφάλεια τους. Αυτά είναι που μας απασχολούν και με βάση αυτά σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Με οικονομικές ελαφρύνσεις και με μια πολιτική που σέβεται τους Έλληνες και τις Ελληνίδες θα δούμε την Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά.
• Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε γιατί να επιλέξουν οι πολίτες τη Νέα Δημοκρατία και την Ελένη Μαυρόγαλου; Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες;
Η Κυβέρνηση Σύριζα απέτυχε. Βρεθήκαμε στο σημείο μηδέν και οι ζωές μας υποβαθμίστηκαν. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Η Νέα Δημοκρατία φέρνει την αλλαγή που επιθυμούμε, τόσο με τον προγραμματισμό και το σχέδιό της, όσο και με την εμπειρία και το ήθος των στελεχών της. Είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπρέπεια, την πρόοδο και την ευημερία για όλους τους Έλληνες.
Η δική μου απόφαση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο των Δωδεκανήσων μετά την τιμητική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως αφετηρία την ανάγκη να συμβάλλω σε αυτήν την αλλαγή. Η γενιά μου που επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση έχει τα εφόδια να βγει από αυτήν αλλά και να συμβάλλει, με την ορμή και τη γνώση της, στη συνολική ανάταξη της χώρας. Προσωπικά, η επαγγελματική μου εμπειρία, η ενασχόληση μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η θεσμική συμμετοχή μου στην Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου, όπου έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος, με έφεραν σε επαφή με τους συμπολίτες μου και τις ανάγκες τους. Ως η νεότερη στο ψηφοδέλτιο, θέλω να εισφέρω όλες τις δυνάμεις μου για να δούμε τα νησιά μας να αλλάζουν και να προοδεύουν. Οι προτεραιότητές μου έχουν κοινό παρονομαστή την ανάκαμψη των νησιών. Τα Δωδεκάνησα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα σε πολλά ζητήματα, λόγω της θέσης τους. Οι μετακινήσεις, η διασύνδεση, η πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά όπως οι υπηρεσίες υγείας, η έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών είναι ανάγκες σημαντικές και άλυτες εδώ και χρόνια. Δίπλα τους υπάρχουν ευκαιρίες: η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού που δημιουργεί θέσεις εργασίας, η αξιοποίηση της τεχνολογίας για να υπάρξουν νέες δουλειές χωρίς οι νέοι να φεύγουν από τον τόπο τους, η ενίσχυση της δημιουργικότητας σε όλους τους τομείς. Με σωστή πολιτική και με την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας μπορούμε να δούμε αισιόδοξα την επόμενη μέρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ