Ειδήσεις

Χαρίτσης: 3+2 Παρεμβάσεις για τους Δήμους

Οι χρηματοδοτικές και θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των Δήμων και την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών βρέθηκαν στον επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, με τους Δημάρχους της Π.Ε. Τρικάλω

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι Δήμοι ενισχύονται μέσω στοχευμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως οι δράσεις «Έξυπνα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε εμπορικές περιοχές, «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» για την αποκατάσταση και ανάδειξη δημοτικών κτιρίων ώστε να λειτουργήσουν ως εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» και «Ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αθλητικές εγκαταστάσεις».

Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το νέο Ταμείο Υποδομών, με πόρους 1 δισ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή), μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για την κάλυψη αναγκών των δήμων. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το επόμενο διάστημα, υπό τη διαχείριση της ΕΤΕπ και θα προσφέρει χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, αστικής ανάπτυξης και τουρισμού.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΤΕπ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει δημιουργήσει και υλοποιεί τα ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης «Φιλόδημος 1» και «Φιλόδημος 2», εξασφαλίζοντας πόρους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος 1» χρηματοδοτούνται κρίσιμα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι Δήμοι δεν επιβαρύνονται από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς αυτό καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το Πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» αποσκοπεί στην ενίσχυση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των Δήμων, τη βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πρόγραμμα εντάσσονται τεχνικά έργα, προμήθειες εξοπλισμού και μελέτες.

Πέρα από τη χρηματοδότηση, το Υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζει τους Δήμους σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο. Με νομοθετική ρύθμιση, οι Δημοτικές Εταιρείες Ύδρευσης – Αποχέτευσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν χρηματοδότηση έως και 100% από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης. Επιπλέον, παρέχεται τεχνική υποστήριξη στους Δήμους για την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, καθώς και εκπαίδευση στελεχών.

πηγή reporter.gr

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου