Ειδήσεις

Εκτόξευση του ΦΠΑ στα νησιά: Από το 16% πήγαν στο 23% και τώρα στο 24%!

Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς της φορολογίας, καθώς  αυξάνεται ο ΦΠΑ  στο σύνολο σχεδόν των νησιών μας  από τον επόμενο μήνα.  Οι αντιδράσεις  των  κατοίκων και των επαγγελματιών του τουρισμού είναι μεγάλες, καθώς  από  τον Ιούνιο ο συντελεστής φόρου θα ανέβει στο  24%

Η εκτόξευση του ΦΠΑ από το 16 στο 24%  στο σύνολο της  νησιωτικής χώρας όπως αναμένεται από  τον επόμενο μήνα, θα βυθίσει την τοπική οικονομία, και κυρίως την βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός.
«Δεν μπορούμε να παίρνουμε ως βάση τα 4-5 νησιά  τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά κίνησης με τα υπόλοιπα» δηλώνει ο ξενοδόχος από την Κέρκυρα Κ. Μπεντάνος και προσθέτει:
«Όσο αυξάνεις  τους φόρους τόσο  μειώνεις τα εισοδήματα είναι κανόνας. Η αύξηση του ΦΠΑ πεθαίνει την ανάπτυξη».
Πέρυσι έξι νησιά η Μύκονος η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Ρόδος και η Σκιάθος, ανέβασαν τον συντελεστή από το 16 στο 23%. Σε ένα μήνα θα δουν  και δεύτερη αύξηση,  από το 23% στο 24%!
Ο Ν. Μπόνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, δηλώνει στο Star:  
«Μην ξεχνάτε  ότι από το 16 πήγαμε στο 23%. Μια επιβάρυνση περίπου 10% στην τελική τιμή του προϊόντος, σε έναν καταναλωτή που δεν αντέχει άλλο. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει να φάει και ας μην το καταλαβαίνει αυτό η Αθήνα».  
Ο κ. Γιαννούλης, πρόεδρος Ξενοδόχων  Χανίων, επισημαίνει: «Η εστίαση επίσης θα πληγεί πολύ  και οι εκτός ξενοδοχείων υπηρεσίες  θα πληγούν το ίδιο σοβαρά με τις ξενοδοχειακές μονάδες».  
Τώρα, η λαίλαπα  της φοροκαταιγίδας, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα από πλευράς εσόδων,  θα πλήξει  το σύνολο των νησιών εναρμονίζοντας  ενιαίο ΦΠΑ 24%:   Κυκλάδες, Ιόνιο,  Δωδεκάνησα και Κρήτη. Σε 16% θα  σκαρφαλώσει στο 24%, βυθίζοντας την όποια τουριστική ανάπτυξη. Εξαιρούνται προς το παρόν τα ακριτικά νησιά και όσα  δέχονται προσφυγικές  ροές.
«Θα οδηγήσει σε περαιτέρω  αύξηση των προϊόντων  και τα νησιά μας ουσιαστικά θα είναι απλησίαστα όσον αφορά  την επισκεψιμότητα  και το να επιλέξει κάποιος να έρθει για τις διακοπές του» τονίζει ο Α. Μπαμπούνης Δήμαρχος Σίφνου.
Ήδη τα  έξι νησιά μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας  για την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιποι φορείς των άλλων νησιών του Αιγαίου, σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου.

star.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου