Συνεντεύξεις

Δημ. Κουτσούμπας: «Θα δώσουμε τη μάχη για να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά το ΚΚΕ»

«Μετά από μια τέτοια βαθιά κρίση είναι λογικό και φυσιολογικό να υπάρξει μια ανάκαμψη. Κάποια μικρή ανάκαμψη θα υπάρξει. Μόνο που αυτή θα είναι για το κεφάλαιο δηλαδή για λίγους επιχειρηματίες. Για το λαό θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα βάρβαρα μέτρα που δρομολογήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και τα νέα που θα αποφασιστούν».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα περί επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

«Η ΝΔ προκρίνει την επιμήκυνση του χρέους και την αποπληρωμή αργότερα με διαφορετικά επιτόκια. Ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση προκρίνει να γίνει και άλλο «κούρεμα» του χρέους και να υπάρχουν δήθεν επενδύσεις. Στην ουσία οι δύο πολιτικές στη στρατηγική τους είναι ίδιες γιατί προϋποθέτουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Κανείς δεν «κουρεύει» το χρέος χωρίς την επιβολή νέων μέτρων. Ουδείς θα επιμηκύνει το χρέος ανώδυνα», τονίζει ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται και στην σκανδαλώδη υπόθεση του γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκου, υπογραμμίζοντας, πως δεν θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση.

Στόχος του κόμματος, όπως τονίζει ο κ. Κουτσούμπας είναι, να αυξήσει τα ποσοστά του και στις εκλογές της ΤΑ.

«Στόχος είναι να περάσουμε και στο δεύτερο γύρο αν είναι δυνατό στους περισσότερους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο και ρεαλιστικό. Όμως θα δώσουμε τη μάχη για να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά το ΚΚΕ», δηλώνει ο κ. Κουτσούμπας.

Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, αναλυτικά:
• Πόσο κρίσιμες είναι οι ευρωεκλογές;
Είναι μια σημαντική εκλογική μάχη που αφορά την ίδια την ΕΕ. Αφορά και τη χώρα μας και τους συσχετισμούς δυνάμεων. Από αυτή την άποψη είναι μια ευκαιρία να εκφραστεί η αντίθεση του ελληνικού λαού απέναντι σε μια διακρατική ένωση η οποία έχει δημιουργηθεί όχι για τα συμφέροντα των λαών αλλά για τα συμφέροντα των λίγων μονοπωλιακών ομίλων και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει από την ίδρυσή της ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έγινε τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης αντιδραστική η ΕΕ. Πάντα είχε σαν στόχο να υπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των λαών. Δεν είναι η Ευρώπη των λαών αλλά η Ευρώπη του κεφαλαίου. Επειδή ο ελληνικός λαός έχει αποκτήσει πολύ πείρα, μπορεί να εκφραστεί στις ευρωεκλογές με ένα αποφασιστικό όχι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και την πολιτική που υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και με ένα δυνατό ναι στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

• Υποστηρίζεται όμως ότι η έξοδος της Ελλάδος από την ΕΕ θα συνοδευθεί από δυσάρεστες καταστάσεις. Ποια είναι η θέση σας;
Εμείς θεωρούμε πως σήμερα με τις αποφάσεις της ΕΕ έχουμε δεσμευθεί και είμαστε απομονωμένοι στην πραγματικότητα. Δεν είναι απομονωμένος ο έλληνας αγρότης, οι εργαζόμενοι, όταν δεν μπορούμε να παράγουμε αγροτικά προϊόντα γιατί επιβάλλονται ποσοστώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των συνθηκών που έχουν ψηφιστεί; Όταν δεν αφήνουν να παραχθεί ζάχαρη, γάλα, οπωροκηπευτικά και κατακλύζονται τα Σούπερ Μάρκετ από προϊόντα της Γερμανίας ή άλλων χωρών της ΕΕ ενώ και η Ελλάδα μπορεί να τα παράγει; Δεν είναι απομονωμένος ο Έλληνας εργαζόμενος όταν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις κλείνουν την ναυπηγική βιομηχανία και τα πλοία κτίζονται στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας ενώ υπάρχει επιστημονικό δυναμικό στη χώρα και καλές υποδομές; Αυτά οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας αναφέρω και το ζήτημα της ελευθερίας στην κίνηση κεφαλαίων. Ήμουν πρόσφατα στο εργοστάσιο της Coca Cola όπου απεργούσαν οι εργαζόμενοι γιατί η ιδιοκτησία πήγε την εταιρεία στη Βουλγαρία καθώς υπάρχει εκεί ελευθερία κίνησης κεφαλαίων. Εκεί υπάρχουν 2500 εργαζόμενοι και το προϊόν εισάγεται στη χώρα μας από το εργοστάσιο της Βουλγαρίας. Αυτό δεν γίνεται και λόγω της ΕΕ και εξαιτίας του καπιταλιστικού ζητήματος; Αυτό είναι απομόνωση.

• Το ΚΚΕ ζητά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αλλαγή της πολιτικής της;
Το ΚΚΕ μιλά για αποδέσμευση της Ελλάδος από την ΕΕ. Να σπάσουμε δηλαδή τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά δεσμά των μονοπωλίων. Προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα λαϊκής διακυβέρνησης όπου θα μπορέσει να πάρει αυτή η κυβέρνηση τον πλούτο που παράγει ο λαός και να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνάμεις, τον ορυκτό πλούτο, την βαριά βιομηχανία και μια σειρά άλλους τομείς ώστε να λύσει προβλήματα ανισομετρίας στις Περιφέρειες και να κατανείμει το εργατικό δυναμικό ώστε να υπάρχει σταθερή, μόνιμη εργασία για όλους και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Αν πούμε αποχώρηση μόνο από τη Ευρωζώνη ή την ΕΕ αυτή τη στιγμή χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις κάτι που υποστηρίζουν άλλα κόμματα, θα υπάρξει θέμα. Δεν το θεωρούμε αυτό εφικτό και λογικό. Δεν θα ανοίξει δρόμους για την λαϊκή ευημερία. Μπορεί να είναι και χειρότερη η κατάσταση από πολλές απόψεις γιατί το σύστημα μπορεί να είναι το ίδιο, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι στα χέρια των λίγων και την εξουσία πραγματικά θα την έχουν οι ίδιοι. Ως εκ τούτου χρειάζεται να υπάρχει ένα πρόγραμμα σύγκρουσης και γενικότερων αλλαγών και ανατροπών για να λυθούν ζητήματα σε όφελος του λαού.

• Αν τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν είναι αυτά που περιμένουν, μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές; Αυτό τι σημαίνει για τη χώρα;
Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη. Θα εξαρτηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Εμείς θεωρούμε πως οι εκλογές θα έρθουν σαν απόρροια όχι μόνο των εσωτερικών συσχετισμών και εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό αλλά κυρίως εξαιτίας των αντιθέσεων και ανταγωνισμών που υπάρχουν σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Ανάλογα με το ποιες δυνάμεις και ποιο μείγμα διαχείρισης και μοντέλο εξόδου από την κρίση θέλουν να ενισχύσουν. Υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στους Αμερικάνους σε άλλες χώρες της ΕΕ με τη Γερμανία, που είναι η μοναδική χώρα η οποία έχει βγει κερδισμένη από την κρίση.

Το μείγμα διαχείρισης που προκρίνει η χώρα αυτή είναι διαφορετικό από τις προτάσεις των ΗΠΑ. Αυτό εκφράζεται και στα κόμματα. Για παράδειγμα θα έχετε ακούσει πως η ΝΔ προκρίνει την επιμήκυνση του χρέους και την αποπληρωμή αργότερα με διαφορετικά επιτόκια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, προκρίνει να γίνει και άλλο «κούρεμα» του χρέους για να υπάρχουν δήθεν επενδύσεις. Στην ουσία οι δύο πολιτικές στη στρατηγική τους είναι ίδιες γιατί προϋποθέτουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Κανείς δεν «κουρεύει» το χρέος χωρίς την επιβολή νέων μέτρων. Ουδείς θα επιμηκύνει το χρέος ανώδυνα.

• Δημιουργήθηκε θέμα στη χώρα με τον γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκο και τις διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή. Ποια είναι η θέση σας;
Ήταν θετικό ότι έφυγε από τη θέση του. Δεν έπρεπε κατά τη γνώμη μας ένας άνθρωπος που συνομιλούσε με τη Χρυσή Αυγή και ήταν από τα γεννοφάσκια του δηλωμένος αντικουμουνιστής, να κατέχει τη θέση του Γραμματέα της κυβέρνησης. Αυτή είναι η μια πλευρά της υπόθεσης. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Έχουν ευθύνες και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης γιατί σήμερα ακούμε πως προσπαθούν να αθωώσουν τη Χρυσή Αυγή και να βάλουν εμπόδια στην πράξη στο να προχωρήσει η άσκηση των ποινικών διώξεων.

Μιλώ για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς βουλευτές της δήλωσαν πως μπορεί να παραστούν στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης της ΧΑ. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και δεν μπορεί να μείνει έτσι το ζήτημα. Έχουν αποκαλυφθεί οι εγκληματικές πράξεις και πρέπει να προχωρήσει κανονικά η δικαιοσύνη όπως έχει αρμοδιότητα και υποχρέωση.

• Θα βρίσκεται η Ελλάδα σύντομα στις αγορές, έχει δηλαδή ανακάμψει η οικονομία της χώρας ή είναι πολύ μακριά ακόμη το θέμα αυτό;
Μετά από μια τέτοια βαθιά κρίση είναι λογικό και φυσιολογικό να υπάρξει μια ανάκαμψη. Κάποια μικρή ανάκαμψη θα υπάρξει. Μόνο που αυτή θα είναι για το κεφάλαιο δηλαδή για λίγους επιχειρηματίες. Για το λαό θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα βάρβαρα μέτρα που δρομολογήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και τα νέα που θα αποφασιστούν.

• Τι ζητά το ΚΚΕ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ειδικά στα Δωδεκάνησα;
Ζητά ισχυροποίηση περισσότερο. Να περάσουμε και στο δεύτερο γύρο αν είναι δυνατό στους περισσότερους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο και ρεαλιστικό. Όμως θα δώσουμε τη μάχη για να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά το ΚΚΕ. Δεν θέλουμε μόνο μια μικρή αύξηση δυνάμεων. Τι περιμένει άλλο ο λαός; Η ζωή έχει δείξει πως μόνο το ΚΚΕ ισχυρό στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους Δήμους και στις Περιφέρειες μπορεί να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, να δώσει ανάσα στο λαό και να εκφράσει την αλληλεγγύη και την αγωνιστική ανάταση και να επηρεάσει τις εξελίξεις και ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου