Τοπικές Ειδήσεις

Αναμένεται στη Ρόδο κλιμάκιο της Δ.Ο.Ε. για την υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή

Κλιμάκιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας αναμένεται να αφιχθεί την προσεχή Δευτέρα στη Ρόδο και να έχει συνάντηση στο Δήμο για το θέμα της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής. Από το νέο σχολικό έτος 2020-2021, η Ρόδος υποχρεούται να εφαρμόσει το μέτρο, υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας.

Όπως έγραψε επανειλημμένως η «δ», ενώ ο Δήμος της Ρόδου συμπεριελήφθη στους 114 πανελληνίως που είχαν ενταχθεί στη δεύτερη φάση της εφαρμογής του προγράμματος από το σχολικό έτος 2019-2020, τελικά εξαιρέθηκε επειδή δεν υπήρχαν αρκετές αίθουσες σε σχολεία ή νηπιαγωγεία για να δεχθούν όλα τα παιδιά.
Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη διάθεση της χρήσης κατάλληλων χώρων (αίθουσες διδασκαλίας) υφιστάμενων και λειτουργούντων σχολικών μονάδων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία του Δήμου Ρόδου, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
Βρέθηκαν δηλαδή εννέα αίθουσες σε σχολεία και νηπιαγωγεία για να φιλοξενηθούν τα παιδιά των προνηπίων, ενώ για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες χρειάζονταν άλλες εννέα αίθουσες προκάτ. Πέρα όμως από την έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, δεν πραγματοποιήθηκε μέσω του «Οργανισμού Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.,» όπως προβλέπεται, η προμήθεια του εξοπλισμού τους.
Καθώς, λοιπόν, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για την προμήθεια του εξοπλισμού, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως εξαιρέθηκε η Ρόδος, όπως επίσης και η Κως, από την εφαρμογή του μέτρου της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής τη φετινή σχολική χρονιά. Η ένταξη της Ρόδου μετατέθηκε για το διδακτικό έτος 2020-2021, όπου το μέτρο θα εφαρμοστεί πλέον υποχρεωτικά σε όλη την επικράτεια.
Τελικά, διατέθηκε εξοπλισμός για τις εννέα αίθουσες από άλλα νηπιαγωγεία, ενώ παράλληλα, η νέα δημοτική αρχή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, μερίμνησε για την εξασφάλιση όλων των μέσων εκείνων που απαιτούνται για τη διδασκαλία και που βρίσκονταν σε έλλειψη.
Έτσι λειτούργησε μερικώς, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η υποχρεωτική διετής προσχολική αγωγή στη Ρόδο από τη φετινή χρονιά.
Στο μεταξύ όμως «πάγωσε» η διαδικασία της προμήθειας και τοποθέτησης των εννέα προκατασκευασμένων αιθουσών στα νηπιαγωγεία του νησιού (Λάρδος, Παστίδα, Σγουρού, 2ο & 3ο Ιαλυσού, 7ο, 15ο, 17ο, 18ο Ρόδου), γεγονός το οποίο οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στη μη αποστολή του απαιτούμενου κωδικού χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Παιδείας (σύμφωνα με τη διάταξη 047 περί δημοσίων επενδύσεων). Εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία της προμήθειας των αιθουσών, αναμένεται να προκύψει μεγάλο πρόβλημα καθώς υπολογίζεται ότι δεν θα υπάρχει χώρος για περίπου 230-250 παιδιά προνηπιακής ηλικίας στα δημόσια σχολεία-νηπιαγωγεία.
Τα στελέχη της δημοτικής αρχής μεριμνούν ώστε να διευθετηθούν έγκαιρα όλα τα ζητήματα και να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα το μέτρο της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής στη Ρόδο. Ήδη έχουν σταλεί επιστολές στα Υπουργεία σχετικά με την προμήθεια των επιπλέον αιθουσών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου