Συνολική ζημία για το Δημόσιο που φτάνει τα 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο από τη Novartis προέρχονται τα 3 δισ., υπολογίζει η δικογραφία. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμπλέκουν 30 άτομα, μεταξύ αυτών συνεργάτες υπουργών και γενικοί γραμματείς.

Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.

Σύμφωνα με καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία που απέστειλαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη Βουλή, τα 40 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν πριν από το 2010, για την προμήθεια των εμβολίων κατά της γρίπης.

Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι ήταν κοντά στα επίδικα γεγονότα.

Έκτος από τις τρεις, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 17 με 18 καταθέσεις, βάσει των οποίων με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός των πολιτικών, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Η συνολική ζημία του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών μόνο σε σχέση με το φάρμακο υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 έως το 2015, ενώ για τη Novartis η ζημία την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροί της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδωσαν τη Δευτέρα το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ