ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τριπλό ευρωπαϊκό στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Στη δια­τή­ρηση ή ανα­στροφή της τάσης «εσω­στρέ­φειας» που κατα­γρά­φηκε με έντονο τρόπο φέτος στις τρεις βασικές αγορές του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού (Γερ­μα­νία, Βρε­τα­νία, Γαλλία) θα κριθούν, πιθα­νό­τατα, τα έσοδα που θα απο­φέ­ρει στην εθνική οικο­νο­μία ο του­ρι­σμός το 2017.

Το θέμα ίσως εξε­λι­χθεί στο μεγάλο «τριπλό» στοί­χημα του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού την επόμενη του­ρι­στική περίοδο. Ιδιαί­τερα καθώς το 2017 είναι χρονιά εκλογών για την ανά­δειξη νέου Καγκε­λά­ριου στη Γερ­μα­νία και νέου Προ­έ­δρου στη Γαλλία.

Παράλ­ληλα, ανα­μέ­νε­ται ότι θα βρί­σκο­νται σε πλήρη εξέλιξη οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της βρε­τα­νι­κής κυβέρ­νη­σης με την Κομι­σιόν για την απο­χώ­ρηση του Ηνω­μέ­νου Βασι­λείου από την Ε.Ε.

Τα στοι­χεία που απει­κο­νί­ζουν τη «συμπε­ρι­φορά» των τριών αγορών φέτος εντεί­νουν τον προ­βλη­μα­τι­σμό σε κορυ­φαί­ους παρά­γο­ντες του χώρου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι πρώτες ενδεί­ξεις για την επόμενη χρονιά από αγορές όπως της Γερ­μα­νίας εμφα­νί­ζουν την Ελλάδα να προ­σελ­κύει μεγάλο μέρος της ζήτησης στην αγορά των προ­κρα­τή­σεων.

Σχετικά στοι­χεία συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στο πρό­σφατο στα­τι­στικό δελτίο του Ινστι­τού­του ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος.

Σύμφωνα με στοι­χεία από έρευνα της Phocuswright η συνο­λική δαπάνη κατ’άτομο για διεθνή ταξίδια την περίοδο 2014-2016 εμφα­νί­ζει σημα­ντική μείωση 18,8% στη Γαλλία, 10,7% στη Γερ­μα­νία και 16,7% στη Βρε­τα­νία.

Η τάση εσω­στρέ­φειας που κατα­γρά­φε­ται στους ταξι­διώ­τες από τις τρεις κυριό­τε­ρες «δεξα­με­νές» απ’ όπου αντλεί πελα­τεία ο ελλη­νι­κός του­ρι­σμός επι­βε­βαιώ­νε­ται και από άλλα στοι­χεία της ίδια έρευνας.

Στοι­χεία, μάλιστα, που κρύβουν εκπλή­ξεις καθώς θα ανέμενε κανείς οι Γάλλοι ταξι­διώ­τες να είναι εκείνοι που θα επέ­λε­γαν περισ­σό­τερο να μείνουν στη χώρα τους μετά τα τρο­μο­κρα­τικά χτυ­πή­ματα.

Όπως προ­κύ­πτει, ωστόσο, από τα στοι­χεία της Phocuswright, κατά την περίοδο 2014-2016, στηΓαλλία κατα­γρά­φηκε μείωση 6% της συνο­λι­κής δαπάνης για ταξίδια στο εξω­τε­ρικό. Την ίδια περίοδο, αντί­θετα, η συνο­λική δαπάνη για ταξίδια εντός Γαλλίας αυξή­θηκε 2,5%.

Ακόμα πιο έντονη ήταν η «στροφή» στον εσω­τε­ρικό του­ρι­σμό στην περί­πτωση της Γερ­μα­νίας. Πιο συγκε­κρι­μένα και για την ίδια περίοδο (2014-2016) οι δαπάνες για ταξίδια στο εξω­τε­ρικό μειώ­θη­καν 12,9%. Αντί­θετα οι δαπάνες για ταξίδια σε προ­ο­ρι­σμούς εντός Γερ­μα­νίας κατέ­γρα­ψαν σχεδόν διψήφια ποσο­στιαία άνοδο (9,9%).

Στη Βρε­τα­νική αγορά, ωστόσο, απο­τυ­πώ­θηκε με απόλυτο τρόπο η στροφή πολλών Ευρω­παίων στα ταξίδια εντός της χώρας τους. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό πως οι δαπάνες των Βρε­τα­νών για ταξίδια εξω­τε­ρι­κού μειώ­θη­καν 21,1% την περίοδο 2014-2015 ενώ οι αντί­στοι­χες για απο­δρά­σεις εντός Βρε­τα­νίας κατέ­γρα­ψαν εντυ­πω­σιακή αύξηση 51,4%.

Από τα πιο πάνω προ­κύ­πτει ότι σε μεγάλο βαθμό οι επι­δό­σεις του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού θα κριθούν από το αν θα κατα­φέ­ρει να αυξήσει τις εισπρά­ξεις του από τις τρεις κύριες αγορές της Ευρώπης. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι ταξι­διώ­τες από αυτές στρέ­φο­νται ολοένα περισ­σό­τερο σε προ­ο­ρι­σμούς των χωρών τους.

 

 

Πανα­γιώ­της Δ. Υφαντής /euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.