Η έξαρση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές αγορές δημιουργεί νέα δεδομένα για τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Jet2 ανέστειλε όλες τις πτήσεις και τα προγράμματα διακοπών που είχε στην Ελλάδα και την Κύπρο για το υπόλοιπο του έτους, μετά τις τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο Jet2 ακύρωσε το πρόγραμμα στην Κρήτη και στη Ρόδο – τους μοναδικούς ελληνικούς προορισμούς στους οποίους εξακολουθούσε να λειτουργεί αυτήν την εποχή- και θα επανέλθει στις 31 Μαρτίου 2021.
Για τους επισκέπτες, που βρίσκονται σε διακοπές, θα υπάρχουν πτήσεις επαναπατρισμού έως και τις 8 Νοεμβρίου. Όσοι έχουν κάνει κράτηση για ταξίδια τις επόμενες ημέρες θα έχουν πλήρη επιστροφή χρημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown απαγόρευσε όλα τα διεθνή ταξίδια των Βρετανών, εκτός των επαγγελματικών, από σήμερα Πέμπτη. Η απόφαση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.
Την ίδια στιγμή, παραμένει αβέβαιο εάν η TUI σκοπεύει τελικά να επεκτείνει την τουριστική σεζόν και το Νοέμβριο. Η TUI θα συνέχιζε τις πτήσεις μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου στη Ρόδο. Όμως οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης φαίνεται να εμποδίζουν την συνέχεια των πτήσεων από το Ην. Βασίλειο. Τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν όμως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες οι προθέσεις της TUI.
Σταθερός στην πρόθεσή του να συνεχίσει τις πτήσεις από τη Γερμανία στη Ρόδο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, φαίνεται όμως να παραμένει ο FTI, από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς της χώρας. Μάλιστα, ο FTI δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του να συνεχίσει το πρόγραμμά του και τον Δεκέμβριο, ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει.
Πιθανότατα οι Γερμανοί επισκέπτες να είναι αυτοί όπου θα δώσουν συνέχεια στην τουριστική σεζόν, καθώς δεν έχει πάρει-ακόμη-μέτρα η γερμανική κυβέρνηση που να αποτρέπουν τα ταξίδια. Όπως όμως και να έχει, η τουριστική σεζόν στη Ρόδο κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς παρά την πανδημία και όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν, ο προορισμός κατάφερε να προσελκύσει σχεδόν 600.000 επισκέπτες αριθμός ρεκόρ για κάθε ελληνικό και όχι μόνο προορισμό. Παράλληλα, κέρδισε τις εντυπώσεις λόγω του υψηλού επαγγελματισμού του κλάδου της φιλοξενίας και της άψογης οργάνωσης όλων των αρμόδιων φορέων.
«Σε μία ιδιαίτερη και απαιτητική χρονιά, η Ρόδος κατάφερε να προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Είχαμε όσους τουρίστες περιμέναμε από την πρώτη στιγμή. Όμως η επιτυχία της Ρόδου δεν περιορίζεται στα ποσοτικά δεδομένα. Έχει να κάνει με την άψογη διαχείριση της πανδημίας. Ξενοδοχεία, τουριστικοί πράκτορες, ο κλάδος των μεταφορών, Περιφέρεια και Δήμος διαχειρίστηκαν με απόλυτη επιτυχία τις προκλήσεις της πανδημίας, γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως και που αποτελεί το εισιτήριό μας για το 2021», δήλωσε στη «δ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Δωδεκανήσου, Σάββας Καμπούρης, σημειώνοντας ότι η Ρόδος θα καταφέρει να αυξήσει τουλάχιστον κατά 50% το φετινό αριθμό επισκεπτών την επόμενη τουριστική σεζόν, σε περίπτωση που βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορωνοϊού ή κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Ο κ. Καμπούρης δεν αποκλείει αυτό το ποσοστό να είναι ακόμη πιο υψηλό σε περίπτωση μεγάλης αναχαίτισης της πανδημίας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ