Συνεντεύξεις

Β. Κορκίδης: «Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα για να βγούμε από την κρίση»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης. Με αφορμή το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν καθώς και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές και αλλαγή κλίματος, δηλώνει πως «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να βγούμε από την κρίση» καθώς οι Έλληνες έμποροι έχουν δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, μιλάει για τις εκπτώσεις και τις προσφορές αλλά και για την ‘Μαύρη Παρασκευή’ στις 24 Νοεμβρίου η οποία γιορτάζεται φέτος για 2η φορά στην Ελλάδα και θεωρείται ένας θεσμός που έρχεται να τονώσει την αγορά. Τέλος, αποκαλύπτει σήμερα πως αποχωρεί από την προεδρία της ΕΣΕΕ με στόχο να είναι υποψήφιος πρόεδρος στο Επιμελητήριο Πειραιά (ως επικεφαλής ενός πολύ δυναμικού και αξιόλογου ενιαίου επιμελητηριακού συνδυασμού με τίτλο «Επιμελητηριακή Ανάπτυξη Πειραιά») καθώς ο ρόλος του επιμελητηριακού θεσμού είναι σημαντικός, ως επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κορκίδη, η κυβέρνηση δηλώνει πως βγαίνουμε από την κρίση, οδεύουμε προς τις αγορές και μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε βγει από το μνημόνιο. Τι λέει επ’ αυτού η αγορά;
Θέλω να πιστεύω ότι τα επικίνδυνα πέρασαν αλλά τα δύσκολα παραμένουν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να βγούμε από την κρίση.Η κατάσταση στην αγορά αποκαλύπτει μια επώδυνη στασιμότητα. Παρατηρούμε μία αγορά δύο ταχυτήτων με το 65% να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι ακόμα και κατά -11,5% και ένα 35% να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα και λίγο καλύτερα κατά +3%. Ενώ δηλαδή υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση, δεν μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για ανάκαμψη και για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Οι Έλληνες έμποροι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια και αυτό που τους απασχολεί σοβαρά είναι να σταθεροποιηθεί η κατανάλωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους και να αντέξει, να επιδείξει ανθεκτικότητα στο μέλλον.

• Έκλεισε η τουριστική περίοδος κατά την οποία πανθομολογείται πως υπήρξαν έσοδα από τον Τουρισμό για την χώρα. Ωστόσο, η υπερ-φορολόγηση αφήνει περιθώρια στις επιχειρήσεις να έχουν αυξημένα κέρδη;
Έχω πει επανειλημμένως ότι οι επιχειρηματίες παλεύουμε μόνοι μας σε ένα όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον. Θα μπορούσα μάλιστα να επισημάνω ότι το νέο ασφαλιστικό, η διαρκής υπερφορολόγηση, τα εξοντωτικά πρόστιμα και τα capital controls δεν αποτελούν θετικές παρακαταθήκες της παρούσας κυβέρνησης. Όταν όλη η Ευρώπη έχει πέσει επάνω στις μικρές επιχειρήσεις να τις στηρίξει για να αναπτυχθούν, στην Ελλάδα έχουν πέσει όλοι επάνω μας να μας εξοντώσουν με δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις. Πώς να έχουν αυξημένα κέρδη σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όταν όλα τα έσοδα πάνε σε πάγιες υποχρεώσεις; Εντούτοις, παρά τη υποχώρηση του τζίρου τον Αύγουστο από τη σύγκριση του οκταμήνου 2017/2016, προκύπτει βελτίωση του δείκτη κατά +1,7%, με το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2017/2016 να κινείται επίσης σε ανοδικά επίπεδα της τάξεως του +1,2%. Εκείνη όμως η παράμετρος που προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών, το οποίο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφανίζει διεύρυνση του μηνιαίου αλλά και του ετήσιου ελλείμματός του. Η αδυναμία ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και η έντονη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των εξαγωγών, εξαιτίας και της ανατίμησης της ισοτιμίας του ευρώ, συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Αντιθέτως, η αύξηση των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA, τη συρρίκνωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών/απλήρωτων συναλλαγματικών αλλά και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, αντισταθμίζουν, έως ένα βαθμό, την προαναφερθείσα αρνητική εικόνα.

• Μπαίνουμε στην περίοδο των προσφορών. Αυτές οι εκπτωτικές περίοδοι βοηθούν στην κίνηση;
Διανύουμε τις πρώτες μέρες των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων. Πιστεύουμε ότι με το νέο πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς στηρίχθηκε στην πρόταση της ΕΣΕΕ να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν την τοπική αγορά και τις ανάγκες της, το δικαίωμα να διαχειρίζονται ελεύθερα, δυο εκπτωτικές περιόδους, σε συνεργασία με τις περιφέρειές τους. Για παράδειγμα, στην Αιτωλοακαρνανία, στον Έβρο, στην Ξάνθη, τη Ροδόπη και στη Δωδεκάνησο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο. Ελπίζουμε, λοιπόν, οι καταναλωτές να ανταποκριθούν θετικά στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, που λειτουργούν και σαν προάγγελος της χριστουγεννιάτικης αγοράς και να ικανοποιηθούν από τις καλύτερες τιμές. Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, κατά την ολοκλήρωσή τους, θα κάνει την καθιερωμένη έρευνα για να δούμε τα αποτελέσματά τους.

• Όπου να ‘ναι, έρχεται η… Black Friday! Τι λέει ο εμπορικός κόσμος κι εσείς γι αυτό;
Πέρυσι για πρώτη φορά ο διεθνής θεσμός των καταστημάτων, «Black Friday» υιοθετήθηκε από και από ορισμένες μερίδες της ελληνικής αγοράς, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ η κίνηση στην αγορά αυξήθηκε, το ίδιο και ο τζίρος, ωστόσο ευνοήθηκαν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες σε σχέση με τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Επίσης, φάνηκε ότι την ημέρα εκείνη σε πολλές περιοχές σημειώθηκε υψηλότερη επισκεψιμότητα στην εμπορική αγορά σε σχέση με τον υπόλοιπο μήνα αλλά και σε σχέση με τον μήνα που ακολούθησε. Φέτος, ελπίζουμε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία στα εμπορικά αποτελέσματα για να μην έχουμε κερδισμένους και χαμένους, αφού πρόκειται για ένα θεσμό που έρχεται να τονώσει την αγορά.

• Σε πρόσφατο άρθρο σας, μιλήσατε για τις επιμελητηριακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβρη υπό την οικονομική κρίση. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του θεσμού αυτού για την χώρα;
Πράγματι, οι επιμελητηριακές εκλογές, θα διεξαχθούν φέτος για άλλη μία φορά υπό το βάρος μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης του ελληνικού επιχειρείν. Παραταύτα, το εκλογικό τετραήμερο 1, 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017 αποτελεί μοναδική ευκαιρία επιλογής ικανών και αξιόλογων προσώπων που θα μπορούν να εκπροσωπήσουν επαξίως την επιχειρηματικότητα, σε έναν δοκιμασμένο θεσμό, του οποίου ο ρόλος ως επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας, καθιστά εξίσου τιμητική και σημαντική την εκλογή των 41 νέων μελών στο ΔΣ του ΕΒΕΠ. Προσωπικά είμαι πολύ περήφανος που είμαι επικεφαλής ενός πολύ δυναμικού και αξιόλογου ενιαίου επιμελητηριακού συνδυασμού με τίτλο «Επιμελητηριακή Ανάπτυξη Πειραιά». Με μεγάλη χαρά θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος στο ΕΒΕΠ και με δεδομένο ότι αποχωρώ οικειοθελώς από το τιμόνι της ΕΣΕΕ θα έχω τη δυνατότητα να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά που αγαπώ πολύ.
Το θεωρώ σπίτι μου, το σέβομαι και προσπαθώ να το διοικήσω με τον ίδιο νοικοκυρεμένο τρόπο όπως και τις επιχειρήσεις μου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου