Συνεντεύξεις

Κ. Ταρασλιάς: «Ναι, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να είμαι υποψήφιος δήμαρχος»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» βάζει σήμερα σε συνέντευξή του, προς την «δ», ο κ. Κώστας Ταρασλιάς, δάσκαλος, πρώην αντιδήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας την θέση του και τις προθέσεις του για την διεκδίκηση του Δήμου Ρόδου. Μιλάει για τα κόμματα, για τις στηρίξεις, για τα δημοτικά πράγματα, για τον Φώτη Χατζηδιάκο αλλά και για τον Γιώργο Χατζημάρκο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ταρασλιά, το όνομά σας, ακούγεται έντονα εδώ και καιρό για τον δημαρχιακό θώκο της Ρόδου. Σας ενδιαφέρει να διεκδικήσετε τον Δήμο Ρόδου και με ποιες προϋποθέσεις (χρίσματα, στηρίξεις κ.λπ) εν αναμονή και της ενδεχόμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου;
Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Όλοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη μου αγάπη είναι η πόλη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ βρισκόμουν κοντά στον Γιώργο Χατζημάρκο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ρόδου, δεν τον ακολούθησα στην Περιφέρεια. Κι αυτό γιατί πολύ απλά, αγαπώ την πόλη. Είχα την τιμή στο παρελθόν, να μου γίνει πρόταση να κατέβω υποψήφιος βουλευτής στον χώρο στον οποίο ανήκω. Δεν το αποδέχτηκα. Γιατί εγώ είμαι πάρα πολύ ευτυχής από αυτό το οποίο ζώ. Ίσως φαντάζει λίγο… ταπεινό αλλά εμένα αυτό με καλύπτει. Συνεπώς, έχοντας πρώτα σαν ζητούμενο να είμαι ευτυχισμένος και να ζω στην περιοχή μου, και να λειτουργώ σε αυτήν, με την οικογένειά μου, τους γιους μου, ναι αυτό θα με ενδιέφερε. Θα με ενδιέφερε πραγματικά να δουλέψω για την πόλη. Όμως, ποιοι είναι οι όροι; Πρώτον, ότι αυτό δεν το κάνεις επειδή θέλεις να αποκτήσεις έναν τίτλο. Τίτλους μπορούμε να έχουμε σε όλα τα επίπεδα. Να έχουμε τίτλο ενός καλού επαγγελματία, ενός καλού συζύγου, ενός καλού πατέρα. Όλοι αυτοί είναι εξαιρετικοί τίτλοι και ίσως δεν χρειάζεσαι τίποτε παραπάνω. Δεν χρειάζεσαι τον τίτλο του δημάρχου για να αισθανθείς ότι δικαιώθηκες στην ζωή. Γιατί αυτό που είναι η πραγματική δικαίωση είναι η εσωτερική ολοκλήρωση. Κι όχι μία ολοκλήρωση που έχει να κάνει με κάποιες θέσεις.
Αν λοιπόν θα μπω στη διαδικασία να διεκδικήσω την θέση του δημάρχου της πόλης, θέλω αυτό να γίνει μαζί με μια μεγάλη ‘παρέα’. Μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που μοιραζόμαστε κοινά πράγματα. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου, ότι μέσα στο πλαίσιο του να διεκδικήσω μία θέση, βάζω οποιονδήποτε ‘ψηφοσυλλέκτη’ ή οποιονδήποτε θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμος σε αυτή την διαδικασία. Εάν βάζεις ανθρώπους που είναι ‘χρήσιμοι’ σε αυτή την διαδικασία, μην περιμένεις να κάνεις δουλειά την επόμενη πενταετία. Πράγματι συζητάω με αγαπημένους ανθρώπους, οι οποίοι μου έχουν πει επανειλημμένως ότι θέλουν να ασχοληθούν και είναι κάτι που με κολακεύει. Βρίσκομαι σε αυτή την διαδικασία και όλα θα μορφοποιηθούν σχετικά σύντομα. Η απόφαση για το μεγάλο ΝΑΙ ή για το μεγάλο ΟΧΙ είναι πλέον θέμα χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι βρίσκω ανταπόκριση και αυτό με κάνει να αισθάνομαι πάρα πολύ καλά, διότι βρίσκω ανθρώπους οι οποίοι, ενώ πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να ασχοληθούν με την πολιτική ή δεν έχουν σχέση με την πολιτική, δηλώνουν ότι ναι, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, κάτω από το χρίσμα το οποίο δίνει μια κοινωνία και όχι οργανωμένα πολιτικά σχήματα, δέχονται να συμμετέχουν. Κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο, με κάνει να ονειρεύομαι. Και είναι σημαντικό να ονειρεύεσαι αφού δεν είναι αρκετό μόνον να ζεις. Αυτή την περίοδο ονειρεύομαι. Ονειρεύομαι μια μεγάλη παρέα ανθρώπων οι οποίοι μπορούν πραγματικά να δουλέψουν σαν φίλοι να το δουν πέρα και μακριά από πολιτικά χρώματα και το μόνο το οποίο θα είναι η μεγάλη παράταξη, θα είναι η Ρόδος. Κι αυτό που λέω συνέχεια, είναι ότι πρέπει να δούμε την Ρόδο θετικά, με θετική σκέψη και να κάτσουμε να δουλέψουμε.
Μέσα σε αυτή την διαδικασία υπάρχουν και τα μαντάτα για νέο εκλογικό νόμο. Απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση πάει πολύ σύντομα να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να αλλάξει την δομή. Λένε ότι δεν θα χρειάζεται να χτίσεις ένα ψηφοδέλτιο σε κάθε πόλη και χωριό, αλλά μόνο για το δημοτικό συμβούλιο ενώ θα ισχύσει απλή αναλογική στους δημοτικούς συμβούλους. Το σίγουρο είναι ότι η διάθεση την οποία έχω, είναι τέτοια που εμένα δεν με αφορά το κομμάτι πόσοι θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό το οποίο με αφορά είναι να μπορούμε να μιλήσουμε με όλους. Γιατί η επόμενη μέρα μέσα στον Δήμο πρέπει να είναι μια μέρα σύνθεσης.
• Ωστόσο, θα μιλήσετε με τα κόμματα; Εάν θέλει κάποιος να σας στηρίξει πώς θα το αντιμετωπίσετε –παρά το γεγονός πως προέρχεστε από τη Ν.Δ.;
Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου ταυτότητα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όταν στην Ρόδο υπήρχαν άλλες πλειοψηφίες οι οποίες ήταν ιδιαίτερα μαχητικές και απίστευτα ενοχλητικές όταν κάποιος ανήκει σε άλλο χώρο, εγώ άντεξα απέναντι στον άνεμο και δήλωσα ότι ανήκω σε έναν χώρο ο οποίος πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, πιστεύει στην Ε.Ε., πιστεύει σε ό,τι γενικότερα πρεσβεύει η ελεύθερη αγορά και η φιλελεύθερη κοινωνική ιδεολογία. Άρα λοιπόν, όλοι γνωρίζουν πού ανήκω. Αν κάνω το βήμα και η Ν.Δ. θελήσει να δώσει στο όνομά μου μία στήριξη, ένα χρίσμα, θα το θεωρήσω ότι είναι πολύ τιμητικό διότι ένας χώρος ο οποίος υπηρέτησα και αυτός θέλησε να αναγνωρίσει με αυτή την κίνηση την προσφορά και την παρουσία. Εάν δεν το κάνει, δεν με ενοχλεί. Διότι δεν ζητάω από κάποιον πολιτικό φορέα να με στηρίξει μόνο και μόνο για να εκλεγώ. Αν δεν έχω τα κότσια και την δύναμη να στηριχτώ με τον δικό μου πολιτικό λόγο, και την δική μου εργασία για να με αξιολογήσουν οι πολίτες, τότε είναι μάταιο να κατεβαίνεις σε μια διαδικασία. Είναι σα να παλεύεις με ξένα πόδια να περπατήσεις. Ειδικά στα δημοτικά πράγματα που χρειάζονται ευρείες συναινέσεις, ευρεία κοινωνική συμμετοχή, δεν μπορείς να ξεκινάς με τέτοια λογική.
• Θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο για τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο.
Εμένα δεν μου αρέσει να κρίνω τους πολιτικούς, αλλά θα μπω στον πειρασμό. Θέλω να πω ότι αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα ένα σχόλιο που ανέφερε το εξής καταπληκτικό, όταν ρωτήθηκε ποια πρέπει να είναι τα προσόντα του δημάρχου. Είπε τότε ο δήμαρχος ότι προσόν είναι να μπορεί να ανέβει στον Ατάβυρο, να κατέβει από τον Ατάβυρο και μετά να μπορεί να πιεί σούμα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό το θεώρησα λίγο παιδαριώδες. Δεν είναι δυνατό ο δήμαρχος του ένατου Δήμου σε όλη την χώρα, ενός δήμου με τόσες δυνατότητες, να τις εξαντλεί με το προσόν του ‘γυμνασμένου αλκοολικού’. Αυτά τα θεωρώ αστεία πράγματα. Το να είσαι δήμαρχος στη Ρόδο αποτελεί τιμή, πρέπει να έχεις κότσια, να έχεις όραμα, να αξιολογείς, να έχεις αντανακλαστικά και το σημαντικότερο από όλα να έχεις αισθητική. Αν δεν τα έχεις αυτά τα τρία ‘Αντίληψη, Αξιολόγηση και Αισθητική’ τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτε γι’ αυτό το νησί.
• Και ένα σχόλιο για τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο.
Θεωρώ ότι ο Γιώργος Χατζημάρκος έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο αντικείμενο το οποίο απλώνεται σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Εδώ σε τοπικό επίπεδο εμείς δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε ακόμα το έργο διότι χρειάζεται να το ολοκληρώσει. Το σίγουρο είναι ότι μια σειρά από χρηματοδοτήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές για το νησί. Έχω δει με πολλή χαρά ότι ασχολείται και περιμένω με πολλή αγωνία να δω να βοηθήσει σε δύο πολύ σημαντικά έργα: το ένα είναι η γέφυρα στην Κρεμαστή, γιατί δυστυχώς θρηνήσαμε ανθρώπους και το δεύτερο είναι το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Αυτό αν γίνει πράξη θα αναβαθμίσει υποβαθμισμένες συνοικίες, θα δώσει νέα εικόνα και συνέχεια στην πόλη. Εύχομαι να βάλει πλάτη, γιατί έχει μια καλή αισθητική ματιά.
Πάντως, και για τους δύο θα πω ότι πρέπει να περιορίσουν λίγο τον θυμό τους διότι ο θυμός δεν είναι καλό συναίσθημα. Πρέπει να βάλουν πάνω απ’ όλα την θετική σκέψη, να αγκαλιάσουν τον κόσμο και να προχωρήσουμε ενωμένοι γιατί εδώ στην Ρόδο μπορούμε να κάνουμε πράγματα, όλοι μαζί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου