Συνεντεύξεις

Μαρίζα Χατζηλαζάρου : «Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον μαθητικό τουρισμό»

«Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Για τη Ρόδο είναι ένας σημαντικός τομέας. Σε αυτό θα πρέπει να στηριχθούμε. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια στρατηγική που δεν θα σταματήσει στην πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής. Πρέπει να έχει συνέχεια και μια πορεία που θα είναι προς όφελος του νησιού και των υποδομών του».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ»,  η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου και προσθέτει πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού οικονομικού επιπέδου.
«Θα πρέπει όμως να δώσουμε έμφαση στην προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού εισοδήματος. Πέρα από τον αριθμό των επισκεπτών θα πρέπει ο τουρισμός να αποδίδει καλά και σε έσοδα στον τόπο», δηλώνει η κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.
Σε ερώτηση για το μαθητικό τουρισμό. η κ. Μαρίζα  Χατζηλαζάρου δηλώνει:
«Η Ρόδος έχει τη δυνατότητα να δώσει έμφαση στον μαθητικό τουρισμό. Θα πρέπει όμως να προσεγγίσουμε  τα σχολεία δηλαδή τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και να τους ενημερώσουμε για τις προθέσεις μας».
Η συνέντευξη της κ. Μαρίζας Χατζηλαζάρου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε η φετινή τουριστική σεζόν;
Εκτιμώ πως οι αφίξεις σημείωσαν σημαντική αύξηση φέτος.  Να υπολογίσουμε και τις απώλειες που είχαμε εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Θα πρέπει όμως να δώσουμε έμφαση στην προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού εισοδήματος. Πέρα από τον αριθμό των επισκεπτών θα πρέπει ο τουρισμός να αποδίδει καλά και σε έσοδα στον τόπο.
• Πώς θα προσελκύσει η Ρόδος τουρίστες υψηλού εισοδήματος;
Χρειάζεται πολλή δουλειά και στρατηγική για να πετύχουμε το συγκεκριμένο στόχο.  Το θέμα αυτό σχετίζεται και με την επιμήκυνση της σεζόν. Θα υλοποιήσουμε δράσεις  για συγκεκριμένες ομάδες τουριστών που δεν ψάχνουν στις διακοπές τους  μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα.  Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας και να ανεβάσουν τον πήχυ.
• Άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές από τις οποίες μπορούν να  έρθουν και τουρίστες υψηλού εισοδήματος μπορεί να κάνει ο Δήμος;
Ναι, αυτό είναι στους στόχους μας. Μάλιστα σε λίγο καιρό ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα. Η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τη Ρόδο. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά.
• Πώς θα προβληθεί η Ρόδος στην τουριστική έκθεση WTM;
Στη συγκεκριμένη έκθεση που είναι βαρόμετρο για τον τουρισμό  η Ρόδος πρέπει να έχει αυτόνομη παρουσία. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ έχει ήδη κάνει την σχετική  προετοιμασία. Δεν παρεκκλίνουμε από το πρόγραμμά μας.
• Ποια βήματα θα γίνουν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;
Έχουμε ήδη προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό. Θα προσπαθήσουμε για την αναβίωση του μαθητικού τουρισμού. Θα υλοποιήσουμε και δράσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Σκεπτόμαστε πως αυτές θα λειτουργήσουν σαν κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε τους τουρίστες που θέλουμε στη Ρόδο.
• Πώς θα αναβιώσει ο μαθητικός τουρισμός;
Μπορεί να μην έχει συσταθεί το διοικητικό συμβούλιο του ΠΡΟΤΟΥΡ αλλά εμείς έχουμε ξεκινήσει τις ενέργειες για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.  Πρέπει να ενημερωθούν και όλοι οι φορείς  για το θέμα αυτό. Έτσι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε το εγχείρημα. Η Ρόδος έχει τη δυνατότητα να δώσει έμφαση στον μαθητικό τουρισμό. Θα πρέπει όμως να προσεγγίσουμε  τα σχολεία δηλαδή τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και να τους ενημερώσουμε για τις προθέσεις μας.
• Στη μάχη αυτή θα χρησιμοποιηθούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν και αυτά. Στην εποχή μας έχουν σημασία τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει όμως να γίνει και μια προσέγγιση των  μαθητών ώστε να κατανοήσουν ότι η Ρόδος συνεχίζει να είναι ελκυστικός και προσιτός προορισμός για τις πενθήμερες εκδρομές τους.
• Πότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια;
Άμεσα και θα γίνουν ανακοινώσεις σε λίγες ημέρες.
• Πώς μπορούν να προσεγγιστούν γενικά οι Έλληνες τουρίστες που έχουν χαθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;
Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο κρίσης. Η όποια μετακίνησης έχει ένα κόστος. Υπάρχουν  οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας ή επιστήμονες  που επιθυμούν να έρθουν στη Ρόδο για ψυχαγωγικούς σκοπούς και  όχι μόνο. Χρειάζεται και σε αυτό τον τομέα να γίνουν προσεκτικά βήματα.
• Αναφερθήκατε στο θέμα της μετακίνησης. Μπορεί ο Δήμος να ζητήσει από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να διαμορφώσουν την τιμολογιακή τους πολιτική με τρόπο που θα βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό;
Αυτό άπτεται της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πέρα από αυτό θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρξει ζήτηση.  Αν αυτό συμβεί τότε και οι εταιρείες θα αυξήσουν τα δρομολόγια και θα συζητήσουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις.
• Θα έχετε συνάντηση  με την διοίκηση της ΕΞΡ;
Ναι, θα έχουμε συνάντηση  με τη διοίκηση της ΕΞΡ και όλους τους άλλους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό
• Πώς θα στηριχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός;
Υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και σχετίζονται με το θαλάσσιο τουρισμό.  Χρειάζεται να υλοποιηθεί συγκεκριμένη πολιτική για να προσελκύσουμε ξανά τις εταιρείες κρουαζιέρας και να τις πείσουμε να εντάξουν τη Ρόδο στα προγράμματά τους.
• Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Για τη Ρόδο είναι ένας σημαντικός τομέας. Σε αυτό θα πρέπει να στηριχθούμε. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια στρατηγική που δεν θα σταματήσει στην πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής. Πρέπει να έχει συνέχεια και μια πορεία που θα είναι προς όφελος του νησιού και των υποδομών του.
• Ο Δήμος τιμά τους τουρίστες που έρχονται συχνά στη Ρόδο. Θα συνεχιστεί αυτό;
Θα συνεχίσουμε αυτή τη δράση γιατί είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που επιλέγουν κάθε χρόνο   τη Ρόδο για διακοπές και τη θεωρούν ως ξεχωριστό προορισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου