Συνεντεύξεις

Δήμος Μουτάφης : «Πρέπει να καταστήσουμε το νησί πόλο έλξης επενδύσεων»

«Το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση αυξάνεται ετησίως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αλλά αντίθετα να μας κινητοποιεί για να καταστήσουμε τη Ρόδο περισσότερο ανταγωνιστική. Σαν δημοτική αρχή οφείλουμε να συμβάλουμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, καθιστώντας το νησί πόλο έλξης επενδύσεων»
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Δήμος Μουτάφης και συμπληρώνει πως ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μέσα από την μακρόχρονη θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη αποδείξει ότι γνωρίζει από μάχες και έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τα πιο κρίσιμα και σοβαρά θέματα για τον τόπο.
Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, ο κ. Δήμος Μουτάφης δηλώνει:
«Η αξιοποίηση των ακινήτων θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με την εκμίσθωσή τους και δεν πρόκειται να πουληθεί ούτε ένα μέτρο από την ιδιοκτησία του Δήμου. Μέσω της συντονισμένης δράσης θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα την περιουσία του Δήμου, με σκοπό την εξασφάλιση των εσόδων του και της στέγασης των υπηρεσιών του. Η ανάγκη για την αξιοποίηση κάθε πόρου που μπορεί να επιφέρει έσοδα για τον Δήμο μας είναι επιτακτική».
Σχετικά με την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου, ο κ. Δήμος Μουτάφης δηλώνει:
«Είμαι βέβαιος ότι το θέμα της κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα αντιμετωπιστεί δυναμικά τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου».
Η συνέντευξη του κ. Δήμου Μουτάφη, αναλυτικά:
• Πώς εξελίσσεται η διαδικασία για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου Ρόδου;
Με την ευκαιρία της ερώτησής σας οφείλω και δημοσίως να ξεκαθαρίσω ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με την εκμίσθωσή τους και δεν πρόκειται να πουληθεί ούτε ένα μέτρο από την ιδιοκτησία του Δήμου. Το λέω αυτό γιατί την προηγούμενη εβδομάδα, συνάδελφος, επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, σε συνέντευξη τύπου, συνέδεσε το όνομά μου με την ιδιωτικοποίησή του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο είναι ευρέως γνωστό ότι δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, ώστε να έχω έστω και τον ελάχιστο λόγο για την διαχείρισή του. Όσον αφορά όμως την περιουσία του Δήμου αυτή θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του και δεν θα γίνει λόγος για πώληση αυτής.
Σχετικά με την εξέλιξη της αξιοποίησης, όλως ενδεικτικώς σας αναφέρω ότι βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης ο διεθνής διαγωνισμός για την εκμίσθωση του “Ιαλύσιον” καθώς και των “Δημοτικών Λουτρών”. Μάλιστα, με χαρά σας ανακοινώνω ότι βρίσκεται εξίσου στη διαδικασία της ολοκλήρωσης και η δημοπράτηση για την εκμίσθωση της καφετέριας στην πλατεία Αποστολίδη, στην Ιαλυσό. Το τελευταίο αυτό ακίνητο ευελπιστώ ότι θα δώσει ζωή σε μία πλατεία που για πολλούς και διάφορους λόγους σήμερα έχει ερημώσει.
Περαιτέρω η όλη διαδικασία της αξιοποίησης θα γίνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου, ώστε αυτή να είναι οργανωμένη και όχι αποσπασματική. Μέσω της συντονισμένης δράσης θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα την περιουσία του Δήμου, με σκοπό την εξασφάλιση των εσόδων του και της στέγασης των υπηρεσιών του.
Η ανάγκη για την αξιοποίηση κάθε πόρου που μπορεί να επιφέρει έσοδα για τον Δήμο μας είναι επιτακτική. Επιπλέον πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί ζωή σε ακίνητα που σήμερα ερημώνουν, ώστε εκτός από τα έσοδα του Δήμου να βελτιωθεί και η εικόνα του νησιού μας. Δυστυχώς όμως σε σχέση με τα ακίνητα, η άμεση εκμετάλλευση αυτών έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με σοβαρά νομικά ζητήματα, που, όπως είναι αυτονόητο, την καθυστερούν.
• Ποιά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την νομική υπηρεσία;
Κάθε εκμίσθωση ακινήτου γίνεται με δημοπρασία, κατά τα οριζόμενα στο νόμο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις των δημοπρασιών είναι πολύ αυστηροί και ελέγχονται συνεχώς από τα αρμόδια όργανα. Μεταξύ άλλων, θέτουν ως προϋπόθεση την άψογη κτηματολογική και πολεοδομική κατάσταση των ακινήτων. Αν για παράδειγμα ένα ακίνητο του Δήμου φέρει πολεοδομικές παραβάσεις, είναι αδύνατη η δημοπράτησή του.
Επιπλέον πολύ σοβαρά ζητήματα προκύπτουν κατά το στάδιο της κτηματολογικής καταγραφής των ακινήτων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακίνητα του Δήμου βρίσκονται σε σοβαρές κτηματολογικές εμπλοκές.
Τέλος, δεδομένης της νομοθετικής αλλαγής, βρισκόμαστε στην διαδικασία διευθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, εξασφαλίζει όμως τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δήμου μας και αναβαθμίζει σημαντικά το περιουσιολόγιό του.
Όλα αυτά τα ζητήματα απασχολούν καθημερινά την νομική υπηρεσία και το διοικητικό προσωπικό που αμφότεροι προσπαθούν με ζήλο να επιλύσουν.
• Πώς θα χειριστεί η νέα δημοτική αρχή το θέμα της παράτασης των μισθώσεων των δημοτικών καταστημάτων;
Καταρχήν οφείλω να τονίσω ότι το θέμα της παράτασης δεν αφορά μόνο τα καταστήματα της Νέας Αγοράς αλλά το σύνολο των ακινήτων που εκμισθώνει ο Δήμος σε όλο το νησί. Όπως είναι γνωστό για το ζήτημα της παράτασης έχει ήδη ψηφιστεί σχετικός νόμος που επιλύει οριστικά το θέμα. Η απόφαση εφαρμογής αυτού έχει ήδη ληφθεί και εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί δημοσίως. Αυτό όμως που από τώρα μπορώ να σας επισημάνω είναι ότι δεν πρόκειται να παραβλαφθούν τα δικαιώματα κανενός μισθωτή.
• Θα υπάρξουν κυρώσεις για τους καταστηματάρχες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πως θα αντιμετωπιστούν εκείνοι που δεν μπορούν να είναι συνεπείς;
Η διαχείριση των ακινήτων δεν γίνεται με την επιβολή κυρώσεων, αλλά με την εφαρμογή του νόμου. Δεν έχουμε σκοπό να τιμωρήσουμε κανένα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε στο έπακρον τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Δήμου μας. Η τήρηση της νομιμότητας δεν είναι πολιτική απόφαση, είναι αυτονόητο καθήκον μας. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι τα ακίνητα του Δήμου ανήκουν στους δημότες της Ρόδου και πρέπει να είναι όσο το δυνατό αποδοτικότερα για αυτούς.
• Πώς αντιλαμβάνεστε την αξιοποίηση του ακινήτου της Νέας Αγοράς.
Η Νέα Αγορά της Ρόδου αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη και το νησί γενικότερα. Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να το φέρουμε σε κατάσταση αντάξια της ιστορίας του. Η αξιοποίησή της πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει με την τάξη και την καθαριότητα που θα την κάνουν προσιτή και περισσότερο δελεαστική για τους επισκέπτες της πόλης αλλά και εμάς τους ίδιους. Οι όποιες ενέργειες επί του ακινήτου θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και τους ενοικιαστές των καταστημάτων.
• Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αξιοποίηση του “Ηχος και Φως”; Θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί που είχαν δρομολογηθεί;
Η διαδικασία δημοπράτησης για την εκμίσθωση του “Ηχος και Φως” έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η κατάρτιση του προσυμφώνου εκκρεμεί ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εκτιμώ ότι και αυτό το στάδιο θα ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να καταρτιστεί η οριστική σύμβαση και να εγκατασταθεί ο μισθωτής στο μίσθιο.
• Τι απαντάτε σε εκείνους που διαφώνησαν με την τοποθέτηση της κ. Ελπίδας Ατσίδη στη θέση της αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής;
Η εκλογή της κας Ατσίδη στη θέση της αντιπροέδρου της Οικονομικής επιτροπής έγινε σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 74 ν. 3852/2010. Μάλιστα κατά την εκλογή ήταν παρόντες δύο νομικοί σύμβουλοι του Δήμου, οι οποίοι απάντησαν άμεσα και τεκμηριωμένα στην μοναδική συνάδελφο της μειοψηφίας που έφερε αντιρρήσεις. Το ίδιο προσπάθησα να κάνω και εγώ. Παρά τις γνωμοδοτήσεις όμως των νομικών και το ξεκάθαρο κείμενο του νόμου, η συνάδελφος επιμένει να διαφωνεί. Η απάντηση που έχω να δώσω στις εν λόγω αντιρρήσεις προέρχεται από το ίδιο το κείμενο του νόμου, όπου περιγράφεται η διαδικασία αντικατάστασης και εκλογής, όπως ακριβώς έλαβε χώρα. Το να εμμένει η συνάδελφος στις θέσεις της είναι δικαίωμά της, χωρίς όμως νόμιμο έρεισμα.
• Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας για τη νέα θητεία;
Πρέπει να επιδιώξουμε δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος από αυτούς σχετίζεται με την καθημερινότητα των δημοτών, σε όλες της τις εκφάνσεις. Από την κατάσταση των δρόμων, την καθαριότητα και το πράσινο, μέχρι την εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες και την διευθέτηση των προβλημάτων τους, οι δημότες μας έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Ο δεύτερος σχετίζεται με την προβολή και ανάπτυξη του νησιού. Το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση αυξάνεται ετησίως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αλλά αντίθετα να μας κινητοποιεί για να καταστήσουμε τη Ρόδο περισσότερο ανταγωνιστική. Σαν δημοτική αρχή οφείλουμε να συμβάλουμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθιστώντας το νησί πόλο έλξης επενδύσεων.
• Η νέα θητεία ξεκίνησε με δυσκολίες, αρχής γενομένης με την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Είναι αποφασισμένη η δημοτική αρχή να δώσει δυνατές μάχες;
Ήδη η άμεση κινητοποίηση του δημάρχου στο θέμα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. έδειξε ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να παλέψει σκληρά για να προασπίσει τα δικαιώματα του Δήμου και των δημοτών. Είμαι βέβαιος ότι το θέμα της κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα αντιμετωπιστεί δυναμικά τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου. Εξάλλου οφείλω να επισημάνω ότι ο δήμαρχος μέσα από την μακρόχρονη θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη αποδείξει ότι γνωρίζει από μάχες και έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τα πιο κρίσιμα και σοβαρά θέματα για τον τόπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου