Μπορεί η Τουρκία να δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα και οι απειλές για κυρώσεις εναντίον της να αυξάνονται αν εν υπάρξει αποκλιμάκωση, ωστόσο ο πρόεδρος της συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές ενάντια στη χώρα μας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι του Σαββάτου αναφέρθηκε ξανά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ομιλία του στα εγκαίνια νοσοκομείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: “Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει τους παράνομους χάρτες που της επιβάλλονται”. Και συνέχισε: “Είτε θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε θα το καταλάβουν με βάση τις οδυνηρές τους εμπειρίες στο πεδίο της μάχης”.

 

Μιλώντας για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές απειλές που έχει αντιμετωπίσει η χώρα του, ο Ερντογάν ανέφερε με νόημα: «Πίσω από τις απίστευτες συμμαχίες ενάντια στη χώρα μας και τις συμπεριφορές που δεν αλλάζουν τα δικαιώματα και τον νόμο, βρίσκεται ο φόβος».

«Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός είναι έτοιμη για κάθε πιθανότητα, για κάθε αποτέλεσμα», κατέληξε.

«Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε πάλι κάνει αναφορές στο παρελθόν των δύο χωρών, λέγοντας πως: «Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα».

Ολόκληρη η δήλωσή του σε ομιλία του προς τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας:

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε  είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν απο αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση αυτή δεν ήταν παρών ο Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατούσε το κινητό του σε ανοιχτή ακρόαση έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ