ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πορίσματα των πρόσφατων περιστατικών συζυγοκτονίας σε Δάφνη και τη Ρόδο ζητάει ο Καμίνης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
καμινης

«Η εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κή και έμ­φυ­λη βία είναι μια μά­στι­γα, το ξε­ρί­ζω­μα της οποί­ας απαι­τεί δρα­στι­κά μέτρα» ανα­φέ­ρει ο βου­λευ­τής σε ερώ­τη­σή του

Σειρά ερω­τη­μά­των σχε­τι­κά με την αντι­με­τώ­πι­ση πε­ρι­στα­τι­κών έμ­φυ­λης και εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας από την Ελ­λη­νι­κή Αστυ­νο­μία απευ­θύ­νει με ση­με­ρι­νή του κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ερώ­τη­ση και αί­τη­ση κα­τά­θε­σης εγ­γρά­φων προς τον Υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη ο Το­με­άρ­χης Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη του ΚΙΝΑΛ.

Αφορ­μή για την κί­νη­ση αυτή, στά­θη­καν φυ­σι­κά τα πολ­λα­πλά τρα­γι­κά πε­ρι­στα­τι­κά γυ­ναι­κο­κτο­νιών τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες και ει­δι­κά οι κα­ταγ­γε­λί­ες για την εγκλη­μα­τι­κά ανε­παρ­κή αντί­δρα­ση των αστυ­νο­μι­κών και των προϊ­στα­μέ­νων τους που κλή­θη­καν να δια­χει­ρι­στούν την υπό­θε­ση στη Δάφνη.

Ο βου­λευ­τής Επι­κρα­τεί­ας κα­τα­λο­γί­ζει «προ­κλη­τι­κή αδριά­νεια» στην ΕΛ.ΑΣ. ανα­φο­ρι­κά με την υπό­θε­ση της δο­λο­φο­νί­ας στη Δάφνη και επι­ση­μαί­νει πως η εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κή και έμ­φυ­λη βία στη χώρα μας είναι μια μά­στι­γα, το ξε­ρί­ζω­μα της οποί­ας απαι­τεί δρα­στι­κά μέτρα, όχι μόνον αστυ­νο­μι­κού χα­ρα­κτή­ρα. Σύμ­φω­να με στοι­χεία της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν κα­τα­τε­θεί στη Βουλή και πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στην ερώ­τη­ση, το 2020 κα­τα­γρά­φη­καν 5.413 πε­ρι­στα­τι­κά (δη­λα­δή πε­ρί­που 450 πε­ρι­στα­τι­κά ανά μήνα και 15 την ημέρα,), με το 73% εξ αυτών (4.243) να αφο­ρούν γυ­ναί­κες και 1.566 άν­δρες. Αντί­στοι­χα, η πλειο­νό­τη­τα των δρα­στών (83%) είναι άντρες και το υπό­λοι­πο 17% γυ­ναί­κες.

Αντλώ­ντας από την εμπει­ρία άλλων χωρών, όπως η Ισπα­νία, που έχουν ανα­πτύ­ξει στρα­τη­γι­κό σχέ­διο και ολο­κλη­ρω­μέ­νο σύ­στη­μα ανα­χαί­τι­σης της εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κής και έμ­φυ­λης βίας, ο Το­με­άρ­χης Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη ζητεί να ενη­με­ρω­θεί, με­τα­ξύ άλλων, για τα εξής:

1) αν υπάρ­χει ει­δι­κό επι­χει­ρη­σια­κό πρω­τό­κολ­λο ενερ­γειών για τη δια­χεί­ρι­ση των σχε­τι­κών κα­ταγ­γε­λιών,

2) αν έχει δη­μιουρ­γη­θεί ει­δι­κό επι­χει­ρη­σια­κό όρ­γα­νο της ΕΛ.ΑΣ. άμε­σης αντα­πό­κρι­σης, εξει­δι­κευ­μέ­νο στην αντι­με­τώ­πι­ση πε­ρι­στα­τι­κών εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας (καθώς το Τμήμα Αντι­με­τώ­πι­σης Εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κής Βίας του Αρ­χη­γεί­ου της ΕΛ.ΑΣ και τα πε­ρι­φε­ρεια­κά γρα­φεία έχουν πρω­τί­στως συ­ντο­νι­στι­κό ρόλο),

3) τις ει­δι­κές ενέρ­γειες στις οποί­ες σκο­πεύ­ει να προ­βεί η Αστυ­νο­μία για την εν­θάρ­ρυν­ση των θυ­μά­των αλλά και τρί­των να κα­ταγ­γέλ­λουν τα σχε­τι­κά πε­ρι­στα­τι­κά, πα­ρά­γο­ντας που απο­δεί­χθη­κε κρί­σι­μος στην υπό­θε­ση της Δάφ­νης.

Πα­ράλ­λη­λα ζητά να μάθει το πο­σο­στό γυ­ναι­κών αστυ­νο­μι­κών που υπη­ρετoύν σε αντί­στοι­χες υπη­ρε­σί­ες άμε­σης αντα­πό­κρι­σης της ΕΛ.ΑΣ.,  καθώς και τα πο­σο­στά σε θέ­σεις ευ­θύ­νης της Αστυ­νο­μί­ας, στο επι­τε­λι­κό Τμήμα Αντι­με­τώ­πι­σης Εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κής Βίας του Αρ­χη­γεί­ου, στα Γρα­φεία Αντι­με­τώ­πι­σης Εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κής Βίας στις Γε­νι­κές Αστυ­νο­μι­κές Διευ­θύν­σεις και στις Διευ­θύν­σεις Αστυ­νο­μί­ας κάθε Νομού.

Ζητεί επί­σης την κα­τά­θε­ση, με­τα­ξύ άλλων, των πο­ρι­σμά­των της διοι­κη­τι­κής διε­ρεύ­νη­σης των πρό­σφα­των πε­ρι­στα­τι­κών στη Δάφνη και τη Ρόδο ενώ επι­ση­μαί­νει πως με βάση το πε­ρι­στα­τι­κό στη Δάφνη τραυ­μα­τί­στη­κε πε­ραι­τέ­ρω η εμπι­στο­σύ­νη των πο­λι­τών προς την Αστυ­νο­μία. «Η εμπι­στο­σύ­νη αυτή δεν ανα­κτά­ται με τη δια­τα­γή διε­ξα­γω­γής μιας Ε.Δ.Ε. και τη θέση σε δια­θε­σι­μό­τη­τα των εμπλε­κο­μέ­νων αστυ­νο­μι­κών. Το ζή­τη­μα αυτό δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται μόνο στο πεδίο των κυ­ρώ­σε­ων και υπό το κρά­τος των εντυ­πώ­σε­ων της κοι­νής γνώ­μης» κα­τα­λή­γει στην ερώ­τη­ση του ο Γιώρ­γος Κα­μί­νης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.