Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε για τυπικό λόγο αγωγή κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα

Με απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε για τυπικό λόγο αγωγή που άσκησαν οι οικείοι ενός ημεδαπού κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τροχαίο δυστύχημα.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε καταδικαστεί από το ίδιο δικαστήριο στην καταβολή αποζημίωσης σε τρεις κατοίκους της Κω για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν εξαιτίας του θανάσιμου τραυματισμού οικείου τους, σε τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε την 21.10.2006 στο 7ο χλμ. της επαρχιακής οδού Κω – Χωρίων.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Την 21.10.2006 και περί ώρα 07:30 ο γεννηθείς στις 24.09.1987 Χρήστος-Αλέξανδρος Χαλκιαδάκης, οδηγούσε, χωρίς τη χρήση προστατευτικού κράνους, επί της επαρχιακής οδού Κω – Χωρίων δίτροχο μοτοποδήλατο, επιστρέφοντας στη στρατιωτική του μονάδα, και συγκεκριμένα στο 282 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (Μ/Κ ΤΕ), όπου εξέτιε τη θητεία του, ως στρατιώτης Πεζικού.
Τη στιγμή εκείνη, περίπου στο 7ο χιλιόμετρο της ως άνω οδού (περιοχή Μεσσαριά), το όχημά του εξετράπη της πορείας του προς τα δεξιά και προσέκρουσε τόσο σε τσιμεντένιο τοιχίο, εφαπτόμενο κατά μήκος στο δεξί άκρο της οδού, όσο και σε ρυθμιστική πινακίδα απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης (Ρ-40), ο μεταλλικός ιστός της οποίας ήταν πακτωμένος στο έρεισμα της οδού, σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών από το παραπάνω τοιχίο.
Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν να τραυματισθεί θανάσιμα ο στρατιώτης, ενώ το όχημά του ανετράπη εντός της οδού και υπέστη υλικές ζημιές.
Ο εν λόγω οδηγός διακομίσθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Κ.Υ. Κω, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Στην αγωγή τους οι συγγενείς του εκλιπόντος εξέθεσαν ότι τα όργανα της περιφέρειας δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την προσήκουσα ασφαλτόστρωση, σήμανση, φωτισμό και συντήρηση της επαρχιακής οδού στο σημείο, όπου συνέβη το ζημιογόνο γεγονός.
Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η κατά τρόπο μόνιμο θέση ρυθμιστικής πινακίδας εντός του ερείσματος της οδού στο σημείο του ενδίκου τροχαίου ατυχήματος συνιστά παρανομία, η οποία οφείλεται στην παράλειψη των αρμοδίων για τη συντήρηση της οδού οργάνων της εναγομένης είτε να άρουν την πινακίδα από το σημείο εκείνο είτε να τοποθετήσουν επί τούτου ειδική προειδοποιητική σήμανση ή/και στηθαίο ασφαλείας που να περικλείει το εν λόγω εμπόδιο. Για την παρανομία αυτή, είχε κριθεί ότι η Περιφέρεια φέρει την ευθύνη, η οποία δεν αίρεται από το γεγονός ότι στο σημείο όπου συνέβη το επίδικο τροχαίο ατύχημα οι τελευταίες εργασίες οδοποιίας έγιναν από όργανα του Δήμου Κω, διότι σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη για την επίβλεψη και συντήρηση της επαρχιακής οδού, και μάλιστα αυτεπαγγέλτως, έχει η ίδια.
Είχε επιδικαστεί έτσι αποζημίωση ύψους 18.000 ευρώ σε μια εκ των εναγουσών.
Στην πορεία η απόφαση αντετράπη με αποτέλεσμα τον επανέλεγχο της εκ νέου και την απόρριψη της αγωγής για τυπικό λόγο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου