Συνεντεύξεις

Ανδρέας Λοβέρδος: «Είναι εχθροί της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας»

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Υπέρ μίας πλειοψηφίας από το σύνολο των κομμάτων, που υπεραμύνονται της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας από την παρούσα Βουλή, τάσσεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική».
Ο κ. Λοβέρδος μιλά για τους στριμωγμένους «ΗΟΜΟ SYRIZEUS CLAPSIKUS» βουλευτές, οι οποίοι, όπως λέει, κρύβονται πίσω από την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία. Δηλώνει πως το εθνικό συμφέρον είναι ήδη «φαλκιδευμένο» μετά τη ρύθμιση «αποικιακού χαρακτήρα» για τη δημιουργία του «Υπερταμείου», υποστηρίζει πως η κυβέρνηση είναι εχθρός της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας και αναφέρεται στα «λαμόγια» που έφυγαν από το καράβι (του ΠΑΣΟΚ), για να πάνε εκεί, που τα πράγματα ήταν και πάλι εύκολα. Εκτιμά ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να παίξει και πάλι ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αναφέρει πως για να δούμε φως στην άκρη του τούνελ θα πρέπει οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στους λαϊκιστές.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Λοβέρδου:
• Κύριε υπουργέ, θα ήθελα ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τις πολιτικές εξελίξεις. Μετά και την ψήφιση των νέων μέτρων, τα δυσμενή αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη ορατά, εκτιμάτε ότι θα επέλθει η σταθερότητα που επικαλείται η κυβέρνηση;
Κρύβονται πίσω από την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία και στη συνέχεια αυτογελιοποιούνται με δηλώσεις που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη «ναι σε όλα» ψήφο τους. Πολλοί βουλευτές της πλειοψηφίας, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, δήλωναν στριμωγμένοι, διαμορφώνοντας έτσι τον ΗΟΜΟ SYRIZEUS CLAPSIKUS, όπως χαρακτηριστικά ανέφερα στο λόγο μου στη Bουλή. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.
• Ποια είναι η προσφορότερη λύση, κατά την άποψή σας, εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας; Τι χρειάζεται η χώρα;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν φοβάται τις εκλογές από τη στιγμή που η πορεία της είναι ανοδική και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο που συνομιλούμε είναι θετικά. Όμως, με την οικονομία σε εκκρεμότητα, με το πρόγραμμα «ανοιχτό» και την ανάπτυξη βαλτωμένη τι θα προσέφερε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση; Έχουμε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας ευρωπαϊκής πλειοψηφίας από το σύνολο των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας από την παρούσα Βουλή. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος ή χρήμα για χάσιμο.
• Θα ήθελα την άποψή σας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και τις ετερόκλητες απόψεις και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης. Η ομολογία ότι είναι ένα μέτρο αντισυνταγματικό, δεν θα έπρεπε να αρκεί για την απόσυρσή του;
Οι ίδιοι που δήλωναν πως θα είναι η κάθε λέξη του Συντάγματος, κατέληξαν να παραβιάζουν κάθε γράμμα του Συντάγματος. Μια ματιά εάν ρίξετε στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο πολυνομοσχέδιο, θα διαπιστώσετε το μέγεθος της ανακολουθίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αφού με ευκολία απέρριψαν την ένστασή μας, άρχισαν μετά ένας ένας να δηλώνουν δημόσια ότι είχαμε δίκιο! Δεν έχουν ξαναγίνει αυτά!
• Η δημιουργία του «Υπερταμείου», θα βοηθήσει προς την δημιουργία ευνοϊκότερων προϋποθέσεων προσέλκυσης επενδυτών, που αυτό υποτίθεται ότι είναι και το ζητούμενο;
Δε χρειάζεται να σας θυμίσω τις παρεμβάσεις και το ύφος του ίδιου του πρωθυπουργού το 2011, όταν η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε αρνηθεί τότε το περιβόητο πακέτο των 50 δισ. ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα, ανερυθρίαστα από τα κυβερνητικά έδρανα, εισήγαγαν ρύθμιση αποικιακού χαρακτήρα που θυμίζει τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο του 1898. Νέα αποικιοκρατία με pacta continua. Με τον κεντρικό ρόλο που θα έχει σε κάθε απόφαση το λεγόμενο Εποπτικό Συμβούλιο και με μια λεόντεια σύμβαση 99 ετών (!), το εθνικό συμφέρον είναι ήδη φαλκιδευμένο.
• Πάντως αν κρίνουμε από την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου, το περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευνοϊκό για την προσέλκυση επενδυτών…
Η διατύπωση της ερώτησής σας περιλαμβάνει και την  απάντηση. Η κυβέρνηση με τις καθημερινές της αποφάσεις επιβεβαιώνει την άποψή μας πως είναι εχθροί της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.
• Να περάσουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπου το τελευταίο διάστημα γίνονται ζυμώσεις για την συνεργασία των δυνάμεων που υπηρετούν τον συγκεκριμένο χώρο. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα;
Ο χώρος μας χτυπήθηκε αλύπητα επί χρόνια από τις δυνάμεις του λαϊκισμού που ισχυρίζονταν πως ένας άλλος «μαγικός» δρόμος ήταν εφικτός, με ευκολία, χωρίς κόπο. Πως εμείς, που κάναμε τις δύσκολες επιλογές, το κάναμε από κάποιο «βίτσιο» ή απλά λόγω «κακίας». Τα τελευταία χρόνια, πρώτα με τη διακυβέρνηση 2012-2014, αλλά ιδίως τους τελευταίους δραματικούς μήνες, όλες οι κύριες πολιτικές δυνάμεις υιοθέτησαν διαδοχικά τις δικές μας επιλογές για τη χώρα. Φάνηκε πως αυτός ήταν ο μόνος δρόμος. Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ είχε και διαχρονικές ευθύνες. Τις έχει αναλάβει στο ακέραιο. Και ξέρετε, μέσα από αυτήν τη διαδικασία συντελέστηκε και η μεγαλύτερη «αποκάθαρσή» και ανανέωσή μας στελεχιακά. Οι τυχόν φαύλοι, τα «λαμόγια» που λέει ο λαός, έφυγαν από το καράβι, πήγαν εκεί που τα πράγματα ήταν και πάλι εύκολα. Άρα, ως φορέας καθήκοντος και αλήθειας, αλλά και ως κόμμα που προτείνει σήμερα λύσεις (δείτε τις προτάσεις μας για το Σύνταγμα, το ασφαλιστικό, όλα τα μεγάλα θέματα) μπορούμε και πάλι να έχουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Μέχρι πού, θα το πει ο λαός.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέσα σε αυτές τις δυνάμεις;
Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που παραδοσιακά ψήφιζαν τους εκπροσώπους της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα, παρασύρθηκε από τα μεγάλα και όμορφα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ επί 6 χρόνια και θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του. Να δώσει μια ευκαιρία, μήπως και οι υποσχέσεις αυτές βγουν κατ’ ελάχιστο αληθινές. Η απογοήτευση όμως που έφερε η αποκάλυψη των ψεμάτων, γίνεται εκκωφαντική. Κατά τα άλλα, ούτε η ηγετική ομάδα και πρώτος ο κ. Τσίπρας, έχει δηλώσει ποτέ ότι ανήκει σε αυτό το χώρο. Η Αριστερά-Μαδούρο, τι σχέση έχει με τις παραδόσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας; Δεν το θέλει άλλωστε και το λέει ρητά.
• Τέλος, κ. υπουργέ, με την εμπειρία σας στην πολιτική σκηνή, βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ; Εχουν κάτι για να ελπίζουν οι Ελληνες;
Θα ήταν λάθος να πω ότι δεν υπάρχει φώς. Άλλωστε ως χώρα και ως λαός έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες.   Χρειάζεται όμως άμεσα να απαλλαγούμε από τους λαϊκιστές γυρίζοντάς τους οι πολίτες την πλάτη. Κάθε στήριξη σε αυτούς στέλνει το μήνυμα σε εμάς τους πολιτικούς πως στην ελληνική πολιτική σκηνή επιβιώνεις μόνο αν λες ψέματα! Με ψέματα όμως δεν θα βγούμε πότε από τη κρίση. Η έξοδος από αυτή απαιτεί σχέδιο και σκληρή δουλειά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου