Τοπικές Ειδήσεις

Δήμος Ρόδου: «Αφελείς» οι διαπιστώσεις περί δήθεν ακριβών συμβάσεων για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Aπάντηση στα όσα απίστευτα διακινούνται το τελευταίο 24ωρο, αφορμής γενομένης από δελτίο τύπου του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, για τις συμβάσεις που συνήψε ο Δήμος Ρόδου με ένωση εταιρειών που έχει αναλάβει το έργο της αποκομιδής, έδωσε χθες ο δήμαρχος Ρόδου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόκειται για συμβάσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες του νησιού στο μεσοδιάστημα της ολοκλήρωσης του διεθνούς διαγωνισμού για το σύνολο του νησιού.
Ο προϋπολογισμός δαπάνης των διαγωνισμών που εγκρίθηκαν ανά δημοτική ενότητα ανέρχεται στο ποσό των 427.850,28 € (συμπ. του ΦΠΑ 24%).
Το αντικείμενο της υπηρεσίας του αναδόχου περιλαμβάνει υπηρεσίες οδοκαθαρισμού και αποκομιδής απορριμμάτων με απορριμματοφόρα με προσωπικό για την αποκομιδή αστικών στερεών αποβλήτων (σύμμεικτα απόβλητα στους πράσινους κάδους) για έξι (6) μήνες.
Η συγκεκριμένη εργασία θα γίνεται με απασχόληση εργατών καθαριότητας, με χρήση χειρωνακτικών εργαλείων, όπως σκούπες, χειραμαξίδια, φαράσια, τσάπες, τσουγκράνες, φτυάρια κ.λπ.
Ο ανάδοχος θα αντικαθιστά τους πλαστικούς σάκους απορριμμάτων, από τους επιστύλιους απορριμματοδέκτες, που είναι τοποθετημένοι με σάκους, οι οποίοι θα χορηγούνται από τον ίδιο και είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει όλα τα απορρίμματα σε ακτίνα δέκα (10) μέτρων, γύρω από αυτά.
Ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος και για τον καθαρισμό των χώρων γύρω από τα σημεία προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων, με χειρωνακτική σάρωσή τους, σε καθημερινή βάση, και πλύσιμο των χώρων, με ειδικά καθαριστικά μηδενικού υπολειμματικού φορτίου στο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο των υπηρεσιών καθαρισμού – αποψιλώσεων – ευταξίας κοινόχρηστων χώρων θα γίνεται και η χειρωνακτική σάρωση των χώρων όπου υπάρχουν κάδοι.
Στους διαγωνισμούς και για τις 10 δημοτικές ενότητες, συμμετείχε η ίδια ένωση εταιρειών που υλοποιεί και σήμερα το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Η ένωση εταιρειών απαρτίζεται από τις ακόλουθες εταιρείες:
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Α.Ε.Β.Ε..
– ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. (ΠΕΡΜΕ HELLAS Α.Ε.).
-ΛΑΟΥΔΙΚΟΣ Χ.-ΑΣΠΡΑΚΗ I. Ο.Ε. (ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ).
Ο πρώην δήμαρχος διαμαρτύρεται, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σκανδαλώδεις συμβάσεις» για το ό,τι η έκπτωση που δόθηκε είναι 0,55%.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε χθες στην «δημοκρατική» τα εξής:
«Θεωρώ ότι από την εποχή της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και της διεξαγωγής του διαγωνισμού που έγινε χρήση πλαστής εγγυητικής επιστολής τράπεζας της Γκάμπιας, όπου για διάστημα αρκετών μηνών εργαζόταν ιδιώτης στην αποκομιδή παράτυπα, με έξοδα, ενδεικτικά, μέσω της ΔΕΡΜ ΑΕ ύψους 300.000 ευρώ σε καύσιμα, η τιμή των καυσίμων ήταν 48 δολάρια το βαρέλι και σήμερα από 90 έως 125 δολάρια.
Είναι έτσι αφελές το ερώτημα πόσο κόστιζε η αποκομιδή τότε και πόσο τώρα. Αφήνω έτσι τέτοιου είδους συζητήσεις, καφενειακού τύπου, για τα καφενεία».
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφέρεται στην δήλωσή του στην υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου για πλαστογραφίες και χρήση πλαστών εγγράφων στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Δήμου Ρόδου για την ανάθεση του έργου «Εργασίες Αποκομιδής και Μεταφοράς Απορριμμάτων και Ογκωδών Αντικειμένων, Μηχανικής και Χειρωνακτικής Σάρωσης και Αποψιλώσεων Κοινοχρήστων Χώρων, περιόδου 2016-2018», με ενδεικτικό προϋπολογισμό 12.681.241,95 €.
Η δίκη με κατηγορούμενο εκπρόσωπο εταιρείας που μετείχε στον διαγωνισμό έχει αναβληθεί για την 7η Απριλίου 2022.
Κατηγορείται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», για χρήση πλαστού εγγράφου από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτο, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη συνολική ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και της απόπειρας απάτης με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στο πλαίσιο της προδικασίας του διαγωνισμού ελέγχθησαν έγγραφα, που προσκόμισε η εταιρεία του κατηγορούμενου προκειμένου να αποδείξει τη χρηματοοικονομική της επάρκεια για την απόκτηση ή και μίσθωση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού η εταιρεία και συγκεκριμένα έγγραφα, που φέρεται να έχει συντάξει εκπρόσωπος της «Euro Exim Bank» (της Γκάμπιας ή του Ηνωμένου Βασιλείου) αλλά και ισολογισμών της και προέκυψε ότι δεν ήταν γνήσια.
Μέχρι να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός και να αναδειχθεί ανάδοχος με έκπτωση της τάξεως τότε του 6% είχε ανατεθεί το έργο της αποκομιδής, όπως τονίζει ο δήμαρχος Ρόδου, παρατύπως και ήδη η ΔΕΡΜ ΑΕ αξιώνει να της επιστραφούν περίπου 300.000 ευρώ που είχε πληρώσει σε καύσιμα!!
Τώρα, σε ό,τι αφορά στους διεθνείς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν από τον Δήμο Ρόδου για την 6μηνη ανάθεση της αποκομιδής το πρώτο στοιχείο που δεν αναφέρεται είναι ότι μόνο μια ένωση εταιρειών προσήλθε και υπέβαλε προσφορά.
Ο Δήμος Ρόδου δεν έχει την δυνατότητα ακύρωσης του διαγωνισμού και επανάληψής του λόγω μικρής έκπτωσης.
Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού και η σχετική μελέτη έγινε με στοιχεία του 2021 και η τιμή των καυσίμων ήταν σαφώς μικρότερη και συγκεκριμένα την 31.12.2021 το Diesel 1.607 και σήμερα 1.812, η τιμή των ανταλλακτικών μικρότερη και σήμερα υφίσταται και έλλειψη, ενώ παραπέρα άλλο ήταν και το εργατικό κόστος.
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν ο ελάχιστος δυνατός λαμβάνοντας μάλιστα το κόστος που ίσχυε τότε και όχι τώρα. Με λίγα λόγια «αφελώς» επιδιώκεται για την δημιουργία εντυπώσεων σύγκριση τιμών…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου