Στην χωροθέτηση των κοινόχρηστων χώρων ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, αναφέρθηκε χτες ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας.
Όπως είπε στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής είναι η χωροθέτηση για τους πάγκους των μικροπωλητών, τα περίπτερα, τις καντίνες εντός και εκτός παραλίας ενώ επιχειρείται και μια προσπάθεια για να μπει ‘τάξη’ στο κομμάτι των εμποροπανηγύρεων ώστε να λαμβάνονται μέτρα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα με τις άδειες και την λειτουργία τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
«Σε κάθε τοπικό συμβούλιο -ανά τοπική ενότητα- στο νησί, με το οποίο έχουμε συνεργασία, παραδίδουμε τον χάρτη από την πολεοδομία με τους οικισμούς από όπου προκύπτουν οι κοινόχρηστοι χώροι. Αυτό για κάθε χωριό είναι ξεχωριστό, ενώ ο φάκελος περιλαμβάνει και την νέα νομοθεσία περί κανονισμού λειτουργίας των περιπτέρων και μικροπωλητών και συνοπτικές παρατηρήσεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν τα τοπικά συμβούλια», είπε ο αντιδήμαρχος.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να υπάρχει σε όλο το νησί μια ενιαία αντιμετώπιση αυτών των εμπορικών δραστηριοτήτων και να μην υπάρχουν αποφάσεις που να έχουν διαφορετικά κριτήρια ανά οικισμό.
Όπως εξήγησε ο κ. Πόκκιας: «Θέλουμε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση, αισθητική αναβάθμιση, η νομιμοποίηση όλων των διαδικασιών που να υπόκεινται σε ελέγχους βάσει των οποίων θα ξέρουμε ποιοι είναι οι νόμιμοι που τηρούν όλες τις προϋποθέσεις, και ποιοι οι παράνομοι. Στον πρόσφατο απολογισμό μας, ανέφερα ότι 15 καντίνες σε παραλίες του νησιού, σφραγίστηκαν την περασμένη χρονιά λόγω παρανομιών».
Σε ερώτηση για το Νεώριο, ο κ. Πόκκιας είπε πως ήδη έχει κατατεθεί πρόταση σχεδίου για την περιοχή ώστε να γίνει μια νέα χωροθέτηση για τους μικροπωλητές. «Όπως γνωρίζετε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ώστε να βρεθεί λύση για την αδειοδότηση των μικροπωλητών οι οποίοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις, διαπιστώνονται προβλήματα».

Η ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της ανεπιτήρητης βόσκησης, που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε «έξαρση» κυρίως σε ορισμένα χωριά.
Για το ζήτημα αυτό, που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και ο Δήμος Ρόδου δηλώνουν αδυναμία για την αντιμετώπισή του, λόγω κενού στη νομοθεσία.
Χτες πάντως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλημονα Ζαννετίδη με την συμμετοχή του κ. Πόκκια και υπηρεσιακών παραγόντων για το θέμα, με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
«Δυστυχώς, ούτε το θεσμικό πλαίσιο ούτε η κυβέρνηση μας βοηθούν αφού δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος. Αποφασίσαμε να υπάρχουν 35-40 παγίδες στα σημεία του νησιού, όπου παρατηρείται το πρόβλημα και να ενεργοποιούνται εκ περιτροπής για να ελέγχουμε την κατάσταση. Θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να συμμορφωθούν, διότι είναι μια περίοδος όπου ξεκινούν οι καλλιέργειες και έχουμε ήδη το ζήτημα με την ανομβρία. Το εξετάζουμε με την ΔΕΥΑΡ για να δούμε πού βρισκόμαστε όσον αφορά τα αποθέματα νερού στο νησί και αν προκύψει ζήτημα επάρκειας στην άρδευση».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ