Πρόγραμμα στειρώσεων στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς προωθεί η Φιλοζωική Ρόδου σε συνεργασία με την δημοτική αρχή και το  δημοτικό Κυνοκομείο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας, ο πρόεδρος της Φιλοζωικής Ρόδου κ. Γιώργος Κύπριος και η γραμματέας κ. Βάσια Ερμιριώτη, ενημέρωσαν το κοινό ότι το πρόγραμμα στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκυλιά και γατιά) θα γίνει από εθελοντές γιατρούς του εξωτερικού (της οργάνωσης Flying Cats) κατά την περίοδο 7-19 Μαρτίου.
Ο αντιδήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους φιλόζωους να περισυλλέξουν όσα αδέσποτα μπορούν και να τα μεταφέρουν στο Κυνοκομείο για στειρώσεις: «Είναι μια πολύ χρήσιμη διαδικασία διότι συγκρατεί τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δίνει τη δυνατότητα να ελεγχθεί ο αριθμός των ζώων αυτών. Οι εθελοντές θα βρίσκονται από την προσεχή Δευτέρα στην Ρόδο και σε συνεργασία με την Φιλοζωική θα προχωρήσουν στις στειρώσεις που θα γίνονται στο χώρο του Κυνοκομείου».
Στόχος είναι να στειρωθούν σε αυτή την φάση πάνω από 600 αδέσποτα ζώα. Από το 2010 έως το τέλος του 2015 με βάση αυτό το πρόγραμμα, έχουν στειρωθεί 5.333 αδέσποτα ζώα και έχουν ταυτοποιηθεί με ηλεκτρονικά τσίπς 2.330 ζώα, ενώ έχουν περάσει και από κτηνιατρικό έλεγχο. Μόνο για το 2015 έχουν στειρωθεί 1.160 ζώα και έχουν εμβολιαστεί 500. Στο δημοτικό Κυνοκομείο έχουν περισυλλεγεί 163 (σκυλιά) ενώ έχουν δοθεί για υιοθεσία 114. Τα ζώα που δεν υιοθετούνται θα πρέπει να επανέρχονται στον φυσικό τους χώρο –δηλαδή να απελευθερώνονται.
Ο κ. Κυπραίος δήλωσε ότι το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Οι γιατροί θα εργαστούν αφιλοκερδώς και θα προσφέρουν πολύ σημαντική εργασία.
Η Φιλοζωική Ρόδου συνεργάζεται και με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού με στόχο την αρωγή στο σοβαρό αυτό πρόβλημα το οποίο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο στην Ρόδο.
Όπως αποκάλυψε η γραμματέας της Φιλοζωικής Ρόδου κ. Βάσια Ερμιριώτη: «Στο Κυνοκομείο φιλοξενούνται σήμερα περίπου 225 ενήλικα ζώα, ενώ τα κουτάβια είναι… αμέτρητα. Δυστυχώς τα κουτάβια είναι δεσποζόμενα. Δηλαδή, είναι από ζώα τα οποία έχουν σπίτι και μόλις μεγαλώσουν λίγο οι ιδιοκτήτες τους τα ρίχνουν είτε σε αυλές, είτε τα εγκαταλείπουν μέσα σε χαρτοκιβώτια, είτε σε σκουπιδοτενεκέδες, είτε τα αφήνουν στο δημοτικό Κυνοκομείο», απευθύνοντας έκκληση να σταματήσουν αυτή την πρακτική που είναι απάνθρωπη και δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις στο Κυνοκομείο.
Ο κ. Πόκκιας είπε πως στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η κατασκευή και δεύτερου κυνοκομείου –χωρίς να έχει εξευρεθεί ακόμη χώρος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ