Ρεπορτάζ

Κωμικοτραγικό: Βάζουν… ρεφενέ οι γιατροί στο ΠΕΔΥ για να αγοράσουν αναλώσιμα!

Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά στα περιφερειακά ιατρεία αλλά και στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) Ρόδου, αφού γιατροί και προσωπικό αναγκάζονται να βάζουν… ρεφενέ για να αγοράσουν αναλώσιμα, χαρτί υγείας αλλά ακόμα και για να στείλουν υπηρεσιακά έγγραφα!
Καθημερινά, βγάζουν ευρώ από τις τσέπες τους και τα μετρούν για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε χώρους που καθημερινά εξυπηρετούν δεκάδες ανθρώπους. «Φέρνουμε από το σπίτι μας τα αναλώσιμα, από μολύβια και στυλό μέχρι μελάνια και χαρτιά υγείας. Το μόνο που εξασφαλίσαμε, μετά από καιρό είναι χαρτιά για τον εκτυπωτή, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν δωρεά από την Περιφέρεια για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τις συνταγογραφήσεις! Εχουμε να βάλουμε πετρέλαιο δύο χρόνια γιατί χρωστάμε στον προμηθευτή. Τον χειμώνα φέρνουμε σόμπες από το σπίτι μας για να μην ξεπαγιάσουμε, αυτή η είναι η κατάσταση. Δύο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα αλλά η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Χρήστος Μαντάς, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου αλλά και επικεφαλής του ΠΕΔΥ στην περιοχή μας.
Μάλιστα όπως, μας δήλωσε, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, προσπαθούσε να συγκεντρώσει ρεφενέ χρήματα μαζί με τους συναδέλφους του για να μπορέσει να στείλει με το ταχυδρομείο υπηρεσιακά έγγραφα!
«Τέσσερις μήνες είχαμε μείνει χωρίς καθαρίστρια και με δικά μας έξοδα αγοράζαμε απορρυπαντικά και είδη υγιεινής, για να καθαρίσουμε και να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους πολίτες που έρχονται για να εξυπηρετηθούν. Ευτυχώς, καθαρίστρια βρέθηκε. Όλα τα υπόλοιπα όμως τα αγοράζουμε από την τσέπη μας. Αυτή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο ΠΕΔΥ το οποίο απαξιώνεται μέρα με την ημέρα».
Χάλασαν και οι καρδιογράφοι!
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαντάς, χάλασαν δύο καρδιογράφοι, το ΠΕΔΥ έχει μείνει μόνον με έναν, ωστόσο, το κόστος επισκευής είναι υψηλό, κι αν και αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, επί του παρόντος δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια.
«Εχουμε ακόμα ρεύμα και τηλέφωνο, γιατί δεν τα πληρώνουμε εμείς ως υπηρεσία. Υποτίθεται ότι πληρώνει το κράτος. Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε ούτε αυτές τις βασικές ανάγκες», λέει ο κ. Μαντάς.
Δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των τραγικών ελλείψεων στον τομέα της υγείας, ο ίδιος δηλώνει απαισιόδοξος για το πόσο μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτός στόχος. Αντιθέτως, εκφράζει την αγωνία του ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ακόμα χειρότερα, σε μια περίοδο που τα ΠΕΔΥ θα έπρεπε να είναι στυλοβάτης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου