Ειδήσεις

Κέντρα υποδοχής μεταναστών εκτός Ε.Ε. εισηγείται ο Αβραμόπουλος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ιδρύσει για πρώτη φορά κέντρα υποδοχής μεταναστών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια ριζική στροφή στην μεταναστευτική πολιτική με στόχο να περιοριστεί η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η Ε.Ε. θέλει να χρησιμοποιήσει γραφεία και πρεσβείες στις χώρες προέλευσης, όπου θα γίνεται η επεξεργασία αιτήσεων για άσυλο προτού οι αιτούντες φτάσουν στην Ευρώπη.

H ιδέα να εγκατασταθούν γραφεία υποδοχής μεταναστών σε χώρες όπως ο Νίγηρας, η Αίγυπτος, η Τουρκία ή ο Λίβανος κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Η νέα πολιτική υποστηρίζεται σθεναρά από την Ιταλία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη.

Η Γαλλία είναι επίσης υπέρ του σχήματος, ενώ ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière φέρεται να πιέζει για κέντρα υποδοχής σε χώρες όπως η Αίγυπτος. Μικρότερες χώρες που επηρεάζονται δυσανάλογα από τις εισροές μεταναστών είναι επίσης θετικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική έναντι στα αιτήματα πολλών κρατών για δράση κατά της μετανάστευσης. Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου σηματοδοτούν μια σημαντική στροφή. Σύμφωνα με την Elizabeth Collett, διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Μεταναστευτική Πολιτική στην Ευρώπη, αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα. «Σημαίνει ότι ένα κοινό σύστημα χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη έρχεται όλο και πιο κοντά».

Αυτό είναι και το βασικότερο πρόβλημα: αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν έχει μια ενιαία πολιτική για τη μετανάστευση και οι εθνικές κυβερνήσεις αμύνονται σθεναρά ενάντια στον εξευρωπαϊσμό της μεταναστευτικής πολιτικής. Οι 18 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. έχουν ένα σχετικά μικρό ποσοστό μεταναστευτικών κοινοτήτων και δε θα ήθελαν να το δουν να μεγαλώνει. Εθνικιστικά κόμματα, αλλά και κυβερνήσεις βλέπουν μια κοινή πολιτική ως διευκόλυνση στην υποδοχή μεταναστών.

Η Δανία, με τους αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους στην Ευρώπη, και η Ουγγαρία θεωρείται σίγουρο ότι θα αντιδράσουν. Αλλά και οι εκτός Ε.Ε. χώρες υποδοχής αναμένεται να ζητήσουν πολύ σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα προκειμένου να αναλάβουν αυτόν το ρόλο. Κι αυτό γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πολλοί μετανάστες που θα εισρέουν σε αυτές για να περάσουν από τα κέντρα μετάβασης να μη θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου