Τοπικές Ειδήσεις

Πλήρης αντίθεση Δημάρχου Κω στο νομοσχέδιο για τις ιαματικές πηγές

Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της ιαματικής πηγής στα «Θερμά» και την πλήρη αντίθεσή του σε σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς με επιστολή του στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, στην ΚΕΔΕ και στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετο το Δήμαρχο Κω, προβλέπει την υποχρεωτική εκχώρηση των ιαματικών πηγών στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ Α.Ε.».

Ο Θεοδόσης Νικηταράς τονίζει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και όχι συνεργασία για την αξιοποίησή τους, αφού μεταφέρει τον πλούτο περιοχών της χώρας μας, σε συγκεντρωτικά, υδροκέφαλα, σχήματα, δίχως κανένα λόγο στις τοπικές κοινωνίες.»

Παράλληλα τονίζει ότι ο Δήμος Κω είναι «…ένα βήμα πριν την ολοκληρωμένη επανάχρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας του Δήμου μας και την αξιοποίηση της πηγής, είναι ανοιχτός σε συνεργασία με ιδιώτες, με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει την ευθύνη διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.»

 

Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά:

«Αξιότιμε Υπουργέ,

στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, σημαντικό μέρος του αφορά στην υπό δημιουργία Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ Α.Ε.» (ΜΕΡΟΣ Β, ΑΡΘΡΑ 7 – 14).

Η πρόβλεψη για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της ουσιαστικά μηδενίζει το ρόλο κάθε Δήμου που διαθέτει ιαματική πηγή.

Η υποχρεωτική μεταφορά στην ΙΠΕ Α.Ε. όλων των πηγών, ακυρώνει την ουσία ύπαρξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον αναπτυξιακό ρόλο της και τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών.

Πρόκειται ουσιαστικά για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και όχι συνεργασία για την αξιοποίησή τους, αφού μεταφέρει τον πλούτο περιοχών της χώρας μας, σε συγκεντρωτικά, υδροκέφαλα, σχήματα, δίχως κανένα λόγο στις τοπικές κοινωνίες.

Μια τέτοια εξέλιξη ζήσαμε έντονα στην περίοδο των μνημονίων και των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των δανειστών μας, όταν εν μία νυκτί δημιουργήθηκαν υπερταμεία και μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία, που αποτελούσαν διαχρονικά πλούτο των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα όμως, που δεν υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή ως πολιτική επιλογή.

Πρόκειται για λάθος κατεύθυνση η οποία σαφώς και πρέπει να επαναπροσδιορισθεί. .

Τώρα που οι Δήμοι, όπως και ο Δήμος Κω, συγκροτούν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς για να στηρίξουν τον αναπτυξιακό ρόλο τους, να αξιοποιήσουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και να δημιουργήσουν πλούτο για τις τοπικές κοινωνίες, δεν μπορεί να έρχεται το ίδιο το Κράτος να ακυρώνει αυτή την προσπάθεια (πού το ίδιο πριν λίγους μήνες για το σκοπό αυτό τους θεσμοθέτησε) και να αφαιρεί πλουτοπαραγωγικές πηγές, δίχως τη σύμφωνη γνώμη μας.

Κατανοώ τη στόχευση της κυβέρνησης, για την αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων της χώρας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με αμέτοχη και δίχως όφελος την τοπική κοινωνία.

Για αυτούς τους λόγους σας ζητώ να αλλάξετε το σχέδιο νόμου και να προβλεφθεί η εθελοντική παραχώρηση κάθε ιαματικής πηγής στην ΙΠΕ Α.Ε..

Επιπλέον, οφείλω να επισημάνω ότι ο Δήμος Κω από πολλά χρόνια έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί δημόσια έκταση πέριξ της ιαματικής πηγής που διαθέτει στην περιοχή «Θερμά» ώστε να προχωρήσει στην προστασία και αξιοποίηση της περιοχής.

Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μας.

Παρόλα αυτά εμείς έχουμε προχωρήσει, έχουμε πάρει σχετικές άδειες και είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκληρωμένη επανάχρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας του Δήμου μας.

Ο Δήμος μας διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στην αξιοποίηση της πηγής, είναι ανοιχτός σε συνεργασία με ιδιώτες, με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει την ευθύνη διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Κάθε τι άλλο μας βρίσκει αντίθετους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε κατ’ ελάχιστον να μπορεί να συμμετάσχει στην ΙΠΕ Α.Ε. όποιος Δήμος αδυνατεί να προχωρήσει αλλά να μην είναι υποχρεωτική η παραχώρηση για όποιον Δήμο μπορεί να προχωρήσει με ίδιες δυνάμεις, όπως ο Δήμος Κω.

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Κω

Θεοδόσης Α. Νικηταράς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιωργος    06.02.2021 19:17

    Μπράβο δήμαρχε ήταν ότι καλύτερο μπορούσες να κάνεις εύχομαι να γίνει δεκτό το αίτημα σου γιατί καλύτερα από εσένα δεν μπωρει να το κάνει καμία εταιρεία. Έχεις αποδείξει τής ικανότητες σου σε όλα τα θέματα του νησιού

Σχολιασμός άρθρου