Αθώος λόγω πλείστων αμφιβολιών κρίθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου ένας Ελληνογερμανός, κάτοικος Χάλκης, κατηγορούμενος για ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου, που συμπλήρωσε το 12ο όχι και το 14ο έτος της ηλικίας του.
Πρωτοδίκως είχε κριθεί ένοχος με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή.
Η υπόθεση κινήθηκε µετά από κατάθεση της ανήλικης και της μητέρας της, που είναι άτοµο µε αναπηρία, σύµφωνα µε την οποία την 29η Αυγούστου 2010 ο καταγγελλόµενος επιτέθηκε στο κορίτσι και ασέλγησε σε βάρος της, θωπεύοντάς την και χαϊδεύοντάς την στα γενετικά όργανα.
Η ανήλικη, ηλικίας τότε 13 ετών, επισκέφθηκε το νησί της Χάλκης συμμετέχοντας σε φιλαρμονική ορχήστρα στο πλαίσιο πανηγυρικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Ιωάννη.
Παρέμεινε στο νησί φιλοξενούμενη από συγγενείς της και το βράδυ της 29ης Αυγούστου 2010 διασκέδαζε σε πανηγύρι στην πλατεία του νησιού, όπου και καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τα αδέλφια της, τον εξάδελφό της κι άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο κατηγορούμενος, με τον οποίο δεν είχε καμία σχέση.
Κάποια στιγμή ο κατηγορούμενος φέρεται να της ζήτησε να τον συνοδεύσει μέχρι την παρακείμενη αποθήκη για να φέρουν μπουκάλια με νερό για το τραπέζι. Εκείνη φέρεται να συμφώνησε και να τον ακολούθησε.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να την οδήγησε μέσα από στενά δρομάκια και φτάνοντας σε ένα σκοτεινό σημείο, να την έσπρωξε ξαφνικά σε ένα πεζούλι και να την φίλησε στο στόμα. Η ανήλικη φέρεται να αντέδρασε και να προσπάθησε να τον απομακρύνει.
Στην συνέχεια ο κατηγορούμενος φέρεται να έπιασε το χέρι της με το ένα του χέρι και να προσπάθησε να το βάλει στα γενετικά του όργανα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να ξεκουμπώσει το παντελόνι του. Η ανήλικη αντιστάθηκε, κατάφερε να ξεφύγει και να επιστρέψει στην παρέα της.
Από την έκθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης δεν διαγνώστηκαν πάντως ενδείξεις σοβαρής διαταραχής μετατραυματικού στρές στην ανήλικη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα γεγονότα δεν έλαβαν χώρα, όπως τα περιέγραψε το θύμα στην κατάθεσή του.
Από άλλη πραγματογνωμοσύνη προέκυψε εξάλλου ότι η νοημοσύνη της ανήλικης κυμαίνεται στο φυσιολογικό για την ηλικία της επίπεδο και μπορεί σαφώς να διακρίνει το ψέμα από την αλήθεια και τη φαντασία από την πραγματικότητα. Είναι δε νοητικά και συναισθηματικά σε θέση να περιγράφει με ειλικρίνεια τα γεγονότα του παρελθόντος.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν ωστόσο αντιφάσεις στα όσα είχε καταγγείλει η ίδια αλλά και η μητέρα της σε διάφορα στάδια της προδικασίας αλλά και ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου ενώ μάρτυρες που επικαλέστηκε η ίδια ως και η μητέρα της, συμπεριλαμβανομένου και ενός εξάδελφου της διέψευσαν κατηγορηματικά ότι τα όσα εξιστορήθηκαν από την φερόμενη ως θύμα έγιναν στην πραγματικότητα.
Απολογούμενος ο κατηγορούμενος αρνήθηκε κατηγορηματικώς τα όσα του αποδίδονται, επισημαίνοντας ότι η μήνυση σε βάρος του είναι παντελώς ψευδής. Όπως τόνισε, η ανήλικη ισχυρίστηκε ότι προέβη στις προαναφερόμενες πράξεις σε βάρος της, ενώ ήταν με παρέα και πέραν τούτου ότι τον ακολούθησε προκειμένου να τον βοηθήσει να μεταφέρει μπουκάλια με νερό. Ισχυρίστηκε ότι τα όσα υποστήριξε η ανήλικη και η μητέρα της είναι αποκυήματα φαντασίας.
Ο Εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε στο δικαστήριο να κριθεί αθώος ο κατηγορούμενος λόγω αμφιβολιών εκφράζοντας την απορία του για την καθυστέρηση της αναγγελίας του συμβάντος στις αρχές αλλά και για την ειλικρίνεια της ανήλικης ως και της μητέρας της. Μάλιστα άφησε σαφές υπονοούμενο ότι τα όσα κατήγγειλε η ανήλικη τής «τα φύτεψαν» στο κεφάλι της!!
Ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χαρίτος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ