ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης. Η διαπραγμάτευση γίνεται με συνεχείς τηλεδιασκέψεις μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και στόχος είναι να υπάρξει πολύ σύντομα μια συμφωνία για τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει το τελικό παζάρι με τους επικεφαλής των θεσμών όταν επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει ένα βαρύ φορολογικό πακέτο που στοχεύει στο να κλείσει ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού που βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται:

-η μείωση της έκπτωσης φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η έκπτωση φόρου κυμαίνεται σήμερα από 1.900 έως και 2.100 ευρώ και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 έως 9.545 ευρώ. Για κάθε 300 ευρώ που μειώνεται η έκπτωση φόρου, το αφορολόγητο όριο μειώνεται κατά 1.363 ευρώ και οδηγεί σε μόνιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του αφορολόγητου ακόμη και από το 2018 και σε δόσεις, δηλαδή μια νέα μείωση το 2019. Η έκπτωση φόρου μελετάται να μειωθεί συνολικά κατά 600 ευρώ και να οδηγήσει σε αφορολόγητο όριο στην περιοχή των 5.900 ευρώ. Ως «γλυκαντικό» έχει πέσει στο τραπέζι από τους δανειστές πρόταση για σταδιακή μείωση των μεσαίων και υψηλών συντελεστών της φορολογικής κλίμακας (φθάνουν έως και 45%)

-η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% από το 2019. Η αύξηση αυτή πρόκειται να οδηγήσει σε ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και υπηρεσιών όπως είναι τα νωπά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης

-η κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Σήμερα δίνεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης εφόσον το συνολικό ποσό της δαπάνης ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

-η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων

Η στρατηγική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση στοχεύει και πάλι στο κλείσιμο των όποιων κενών με αύξηση φόρων και όχι με περιορισμό δαπανών. Πρόκειται για στρατηγική που εδράζεται στην προνομιακή εκλογική σχέση που έχει η κυβέρνηση με το χώρο του δημόσιο τομέα. Πρόκειται για στρατηγική που πραγματώνεται μέσω της προστασίας των κρατικών δαπανών που αναπόφευκτα οδηγεί σε υπερφορολόγηση της οικονομίας την οποία πληρώνει κατά κύριο λόγο ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter της Δημοκρατικής. Καθημερινή ενημέρωση στο e-mail σας.