Ειδήσεις

Για «γέλια και για κλάματα» η πολιτική του ΥΠΕΣ για τους Δήμους!

Για “γέλια και για κλάματα” είναι η πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στο θέμα του χωροταξικού ανασχεδιασμού των μεγάλων νησιωτικών δήμων.

Οι αντιφατικές δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη και του αναπληρωτή του κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, συνεχίστηκαν και χθες ενώπιον αντιπροσωπείας αιρετών και εκπροσώπων των συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑΙ, με τους οποίους είχαν συνάντηση.
Μετά την απόφαση συγκεκριμένα της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και των βουλευτών μελών της επιτροπής κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη, Ν. Σηφουνάκη και Τέρενς Κουϊκ για τη σύσταση υποεπιτροπής για την επεξεργασία της επόμενης φάσης του «Καλλικράτη», τις διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα κατατεθεί ρύθμιση για τη διαίρεση των μεγάλων νησιωτικών δήμων, αλλά και τις “διαρροές” στον Αθηναϊκό τύπο, ότι το επίμαχο νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί χθες, υπήρξε και νέα διάψευση.

Ο κ. Μιχελάκης ορθά κοφτά δήλωσε στους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι ο ίδιος θέλει να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου με την επίμαχη διάταξη αλλά δεν τον… αφήνει το ΠΑΣΟΚ!!
Φοβούμενος έτσι ότι δεν θα εξασφαλίσει 151 ψήφους για την ψήφιση του νομοσχεδίου παρουσιάστηκε ότι ανέκρουσε πρύμναν, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το ίδιο έπραξε και ο κ. Γρηγοράκος, που τις προηγούμενες μέρες φαινόταν υπέρμαχος πλέον της διάσπασης των νησιωτικών δήμων.

Ο κ. Μιχελάκης είχε δηλώσει πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν πρόκειται να «σπάσουν» δήμοι, όχι τουλάχιστον πριν από τις εκλογές του Μαΐου και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, μια τέτοια αλλαγή δεν θα περνούσε από τη Βουλή, λόγω της κατηγορηματικής αντίθεσης του ΠΑΣΟΚ, που έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση.
Ο κ. Κουσουρνάς είχε εξάλλου προκαταβάλει τις δηλώσεις του κ. Μιχελάκη προχθές.

Εν πάση περιπτώσει τον Υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή του, συνάντησαν χθες στην Αθήνα, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Β. Υψηλάντης, Μ. Κόνσολας, Δ. Γάκης και Δ. Κρεμαστινός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνάς, ο δικηγόρος κ. Μ. Κόκκινος, ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού κ. Σ. Στάγκας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ κ.κ. Λ. Καρανικόλας και Γ. Πατινιώτης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γ. Χατζημάρκος.
Αφού εξασφάλισαν εκ νέου τη δέσμευση του υπουργού ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει σαφής ρύθμιση για την αποκατάσταση των εργαζομένων και της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, κατέστη ομοίως σαφές ότι το υπουργείο έχει εκφρασμένη άποψη σχετικά με τη μεταφορά των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ σε ενιαίο φορέα και ότι δεν του επιτρέπεται οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση για την διατήρησή τους στην επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει ήδη η έγκριση από μέρους του της γνωμοδότησης του νομικού συμβουλίου του κράτους, επί ανάλογης περιπτώσεως στο Δήμο Διρφυών – Μεσσαπίων.
Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση νομιμοποιεί ουσιαστικά τις ενέργειες της δημοτικής αρχής στη διαδικασία της μεταφοράς του προσωπικού της πρώην ΔΕΥΑΙ στη ΔΕΥΑΡ, δεν οδηγεί όμως στη μονιμοποίησή τους.

Εχει κριθεί και έχει αποδεχτεί ο Υπουργός ότι για τη νομιμότητα της μεταφοράς του προσωπικού αρκεί το πραγματικό γεγονός της απασχόλησής του στη λυθείσα κοινωφελή επιχείρηση με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανεξαρτήτως του αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την πρόσληψη ή μεταφορά του αυτήν, αφού τέτοια προϋπόθεση δεν τάσσεται ρητά ούτε, άλλωστε, συνάγεται από το σκοπό του νόμου, που συνίσταται στη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας του προσωπικού των κοινωφελών επιχειρήσεων που λύονται στα πλαίσια εφαρμογής του ν. 3852/2010 και την τακτοποίηση των εργαζομένων σ’ αυτές.
Εχει κριθεί έτσι ότι ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ δεν νομιμοποιούνται να αρνηθούν την έκδοση και δημοσίευση των πράξεων κατάταξης σε συσταθείσες προσωποπαγείς θέσεις του Δήμου και του ν.π.δ.δ. του προσωπικού, που με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, μεταφέρθησαν από τις λυθείσες ΔΕΥΑ.

Από εκεί και πέρα με δεδομένο ότι η εκκρεμότητα παραμένει μετά την έκδοση της έκθεσης του ΑΣΕΠ σήμερα ο κ. Κόκκινος αλλά και εκπρόσωπος από το δικηγορικό γραφείο Μητρόπουλου θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για το ίδιο θέμα.

Εν πάση περιπτώσει για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους 57 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε τα ακόλουθα:
«Δεν προέκυψε λύση του προβλήματος. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες με το ελεγκτικό συνέδριο και άλλους φορείς. Ζητήσαμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση αλλά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης μας ξεκαθάρισε πως αυτό είναι δύσκολο έως αδύνατο. Ο κ. Γάκης τόνισε πως θα παλέψει για αυτό αλλά κάτι τέτοιο θέλει τη συναίνεση όλων των κομμάτων».
Είναι πολύ πιθανό για το θέμα αυτό να πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ. «Αν καταφέρει ο κ. Κρεμαστινός να κλείσει ραντεβού με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για το θέμα αυτό θα μείνω αύριο στην Αθήνα. Αν όχι θα επιστρέψω», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Για το χωροταξικό των νησιωτικών ΟΤΑ ο κ. Κουσουρνάς, δήλωσε τα εξής:
«Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στη Ρόδο θα υπάρχει ένας Δήμος. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σε λίγες ημέρες».

Τι γυρεύει ο Σηφουνάκης στο Μαξίμου;
Ο Νίκος Σηφουνάκης συναντήθηκε χθες, κατόπιν αιτήματός του, με τον Αντώνη Σαμαρά απο τον οποίο και ζήτησε να προωθήσει το σπάσιμο του Καλλικράτη στην Λέσβο και την δημιουργία περισσότερων δήμων.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης είχε έτοιμο σχέδιο για σπάσιμο τριων περιφερειών συμπεριλαμβανομένης και της Λέσβου όμως ο προγραμματισμός του ανατράπηκε έπειτα απο μπλόκο που προκάλεσε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος…
Τι λέει τώρα το ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του βουλευτή του;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου